списание Амбиция
Десислава Джурова - многократна ски шампионка Десислава Джурова
Автор:
Юлия Джарвис

Брой 6 - март 2016

Купи книга

Десислава Джурова - многократна ски шампионка

Да инвестираш време в спорта, това е инвестиция за цял живот.

Десислава Джурова е многократна ски шампионка у нас и в чужбина. Има зад гърба си над 100 медала и много купи. Какво е да си скиор и спортист и колко упорит трябва да е човек - ще ни разкаже тя в това интервю.Юлия Джарвис за Амбиция:
Деси, ти си бивша спортистка. Разкажи ни накратко какво е да си скиор.


Десислава Джурова:
За мен ските са начин на живот. Планината е свобода. Там се чувствам спокойна и сигурна.Винаги, когато заговоря за ски, се връщат и определени моменти от спортната ми кариера като професионална скиорка, които ме натъжават. Но дори и това не може да попречи да се чувствам щастлива, когато обуя ските и тръгна по белите писти. Един ден на ски ме зарежда за седмици напред с положителна енергия.
Шампион на България © Десислава Джурова
В колко състезания си участвала и колко спечелени медала имаш зад гърба си?

Гордея се с подиума на европейското студентско първенство, в което съм златен медалист за девойки. Гордея се и със златния медал на състезание в Бормио, Италия. Многократна републиканска шампионка за България съм. Определено броя на спечелените медали са над 100, купите заемат почти цялата ми стая. Гордея се с това, което съм постигнала, независимо че не съм олимпийска шампионка. Аз съм дала най-хубавите си години за нещо смислено. Не съм се крила по ъглите на училище да пуша. Да инвестираш време в спорта, това е инвестиция за цял живот. Благодаря на родителите ми, че са ме насочили правилно. Благодаря и на мъжа ми, че разбира тази моя страст и винаги когато можем сме на ски.
Златко Джуров НСА © Десислава Джурова
спорт ски нса © Ski.bg
Предполагам, че от ранна възраст е трябвало да си дисциплирана, упорита и амбицирана, за да постигнеш спортните си успехи. Трудно ли ти беше?

Никак даже. Ставала съм в 6 часа сутрин, както повечето професионални състезатели съм имала по минимум 2 кондиционни тренировки и една ски тренировка. До ден днешен ставам преди всички, за да потренирам, след което да подготвя закуска. Продължавам да се храня изключително здравословно и четири пъти на ден. И всичко това не ме натоварва, а ме прави щастлива. Тази дисциплина, която усвоих от малка, ми помага през целия ми живот.
Трудно ли се взема решение да спреш да се състезаваш?

Да, много! Но в България рядко спортистът взема това решение сам. За мен го взе федерацията. Аз много трудно го преживях. Те не бяха прави, защото до момента са подкрепяли много безперспективни състезатели.

© Pete southsea (Wikipedia)
Ходиш ли все още на ски? Кой е любимият ти зимен курорт?

Да, разбира се, дори когато детето ми беше на 6 месеца, отидохме на ски в Боровец. Най-любимият ми курорт е Куршавел, Франция. Бях там за една европейска купа и не исках да си тръгвам.
Спортистът си остава спортист за цял живот. Занимаваш ли се със спорт в момента?

Да, в момента се занимавам непрофесионално със спорт. Практикувам различни спортове за удоволствие.
Карам ски, ходя на фитнес, играя тенис, плувам. Имам идея, която скоро ще осъществя. Мечтая да си направя малка зала, в която да помогна на хората да разберат колко са важни спортът и правилното хранене за пълноценен начин на живот. В момента водя индивидуални Pоwer plate тренировки в Поморие.
Power Plate използва принципите на Acceleration Training, за да стимулира естествената предразположеност на тялото към вибрациите. Тези вибрации, предавани чрез неговата специална платформа, пренасят енергийни вълни през цялото тяло, стимулирайки мускулните съкращения между 25 и 50 пъти в секунда, което води до повишаване на мускулния тонус.
здравословното хранене © Десислава Джурова
Наскоро слушах едно твое интервю по БНР за здравословното хранене и фитнеса. Разкажи ни накратко твоите виждания по въроса.

Както всяка жена, така и аз много държа не само на външния, но и на вътрешния вид и комфорт на тялото. Храня се здравословно четири пъти на ден. Имам зад гърба си много опит от различни хранителни режими, но сега вече съм в най правилния режим. Храня се не емоционално, а позитивно. Приготвям си храната сама и всичко е много лесно, бързо и изключително вкусно. Избягвам пакетирани храни, което не означава, че не ям бонбони, ям и то най-вкусните- домашни рафаело... Вече всеки втори прави хранителни режими и тренировъчни планове, можещ или неможещ, спортист от вчера или просто прочел тук-там и вече можещ - заради това не искам да се сливам с този контингент и обмислям нещо по- интересно.
Упражнения за корем © Десислава Джурова
Плосък корем © БНР
майка и дете © Десислава Джурова
Майка си на двегодишно момиченце. Би ли искала и тя да тръгне по твоя път на спортистка?

Да, бих искала, но не съм сигурна дали искам да е скиорка в България. С огромно съжаление казвам, че в България спорт няма. Моите родители даваха всичките си пари за кариерата ми като спортистка и накрая, точно в момента, когато си готов да постигнеш нещо, защото си натрупал нужните умения, някой решава, че си безперспективен. Бих искала детето ми да спортува, но ще обмисля много кой спорт и до каква степен. Ако видя, че се развива и има потенциал, бих помислила за друга държава.Живееш в България. Това съзнателен избор ли е да останеш в родината или просто стечения на обстоятелствата. Имала ли си предложения за работа в чужбина?

Имах страхотно предложение за работа като ски демонстратор в много по-развита и добра държава, но бях твърде млада и все още състезателка, и отказах. Работила съм в чужбина, както и много съм пътувала. За жалост и с огромна тъга казвам, че в България е много трудно за живеене. Не знам какво трябва да се промени, но страшно принизиха народа.
За финал какво би си пожелала.

Пожелавам от сърце всички да са здрави и щастливи. Да има уважение между хората и повече любов.
Вижте повече за Десислава Джурова:Профил в страницата Ski.bg
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина