списание Амбиция
Автор:
Полина Чопаринова

Брой 2 – ноември 2015

English:
Creative in Switzerland

Гергана Ронер

креативна личност в Швейцария

Eдно българско момиче в Швейцария, съчетаващо в себе си таланта и креативността на художник, амбицията на предприемач и лъчезарността на приятел. Гергана Ронер е една много цветна личност, каквито са и картините ѝ. Завършила е Националната художествена академия в София при проф. Марин Коцев, който всъщност я е изградил като художник.
Полина Чопаринова за Амбиция:
Kъде живеете и с какво се занимавате?


Гергана Ронер:
Живея в Цюрих от 11 години и с радост мога да кажа, че изкуството не е спирало да бъде моята професия. Създадох най-голямата колекция от картини, изобразяващи Швейцария в попарт стил. Изображенията са доста свежи и съвременни, пасващи перфектно на времето си. Скоро една голяма част от тях ще бъде използвана за дизайна на опаковките на втората по големина марка шоколади в Швейцария. На път е да излезе от печат и бутиковата книга- „Пътеводител на Цюрих”, която ще бъде изцяло илюстрирана от мои попарт изображения на града.
© Гергана Ронер
Защо избрахте Швейцария?

Не аз избрах Швейцария, тя избра мен. Никога не съм мислила или стремяла да живея тук. Дойдох за малко и така вече 11 години.


Как започна професионалният Ви път?

Професионалният ми път започна още когато бях студентка. Рисувах картини за различни столични заведения с цел декор. Но професионално работата ми започна тук в Цюрих. Имам шанса и късмета да работя за големи фотографски фирми и галерии. Така научавам изключително много и ценни неща за този бизнес. Контактът с професионалисти в този бранш е неизменна част по пътя към успеха. Човек трябва да се учи от всеки и всичко, което му се случва.
Беше ли Ви трудно в началото да се наложите и да повярват във Вас?

Аз мисля, че няма човек, който лесно и бързо да се е доказал, независимо каква националност е и в коя държава се намира. Това е процес, който изисква време, постоянство, упоритост, усилия и много вяра в себе си. Ако всичко това е налице, нещата се случват.
Запознайте нашите читатели с професионалните Ви успехи.

Аз си мисля, че успехите тепърва предстоят. Да, имам неща, с които се гордея, че са част от големи проекти, но думата успех има по-голямо значение за мен.
С кои проекти, над които сте работили, сте особено горда?

Както споменах в началото, за мен ще бъде чест да виждам картините си на известна марка шоколади и то не какви да е, а на швейцарски. В момента започвам и друг голям проект, свързан с Bayern München и стадион Alianz Arena, но всичко е в много начален етап, за да го коментирам.
© Гергана Ронер
От къде черпите вдъхновение и идеи?

Идеи черпя от всевъзможни неща. Обичам да пътувам и разглеждам всеки елемент, който създава това място, от най-малкия елемент на къща до street art-а по улиците. Барселона е много вдъхновяваща за мен, парад на цветове и форми.

Понякога една стена с разлепени плакати може да ме вдъхнови за нещо, виждам всякакви форми в нeоформените неща.
Какви качества са необходими, за да се наложи един човек на изкуството в чужбина?

Предполагам, че не се различават с качествата за всяка друга професия. Като цяло познанията в различни епохи от историята на изкуството са задължителни. Без тях няма как да се създава нещо уникално, а и те много вдъхновяват. Безспорно креативността, все пак говорим за човек на изкуството. Да се влезе в дрехата на времето и мястото, където живее артистът, за да е адекватен с търсенето, защото откровенно казано, и изкуството е бизнес.
© popyourself.ch
Разкажете ни за popyourself.ch? Как Ви хрумна идеята и какво точно представлява?

Сайтът предлага картини, направени по снимки на клиента. Те могат да бъдат в стил попарт – Andy Warhol, или комикса на Roy Lichtenstein, Banksi, колаж или графити. Това е една много свежа история. Идеята ми хрумна спонтанно и няколко месеца по-късно видях арт студио, което правеше подобни неща. Малко по-късно станах част от този тийм, който за жалост трябваше да се раздели, и цялата дейност приключи до там. Не исках да оставя идеята и направих свой собствен сайт, който предлагаше освен познатите вече стилове и няколко нови. С времето се разшири и започна да предлага и допълнителни картини в лимитирани серии, които се продават със сертификат с пореден номер. Оттам тръгна и колекцията от картини на Швейцария.
Кой е любимият Ви стил?

Всички са ми любими, не мога да кажа, че някой ми е по-любим.


В кои галерии могат да се намерят и видят картините Ви?

По-голямата част от галериите, които ги продават, се намират в стария град на Цюрих. Там е артистичната част от иначе банкерския град.
Какви други неща, освен снимки, превръщате в изкуство?

Ние обикновено мислим за изкуството като нещо, което трябва да бъде рамкирано и да краси стената. Аз, от моя страна, винаги съм искала да има и други форми, и различни възможности да бъде показвано.

Принтирането върху текстил е една от тези възможности, затова отскоро започнах да експериментирам и в тази област. Първата колекция от шалове е вече факт. Използвах висококачествена вълна, много фина и нежна, и се получи доста добре. Сега подготвям дизайна и за лятната колекция- ще бъде на коприна, и съм се ориентирала към цветни флорални мотиви, комбинирани с графични черно-бели елементи. Като цяло концепцията ми е да създавам по-нестандартни офoрмления, които да се отличават от стандартните щампи.
© Гергана Ронер
Kaкво още искате да постигнете в професионален план?

Това, което искам, е вече тук. Единственото, което би ме радвало в бъдеще, е да виждам как то расте и се развива с всеки следващ арт проект. Най-големият успех за мен е да виждам доволните клиенти.


Kaкво забравих да Ви попитам, а бихте искали да споделите с нас?

Бих искала да споделя и да завърша с едно любимо мое изречение, а то е:

„Когато нищо не е сигурно, всичко е възможно”
Вижте повече за Гергана Ронер:

Посетете уебсайта popyourself.ch

Уебсайт на Гергана Ронер
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина