списание Амбиция
Макс Моравски Макс Моравски
Автор:
Иван Белчев

Брой 6 - март 2016

Купи книга

Макс Моравски

Новият шампион на България по бийтбокс

Макс Моравски e от гр. Габрово и e на 16 години. В момента учи в професионалната гимназия по туризъм Пенчо Семов, гр.Габрово. Известен е в бийтбокс средите с никнейма MaxО и през 2015 стана шампион на България по бийтбокс.Иван Белчев за Амбиция:
От колко години се занимавате с бийтбокс и колко време на ден ви трябва за тренировки? Разкажете също къде тренирате, имате ли изяви в училище и как ви възприемат вашите съученици.


Макс Моравски:
Занимавам се с бийтбокс от почти 4 години и половина, запалих се от едно клипче в интернет, в което участваше Искрен Тончев-Iskrata В този клип Iskrata направи страхотно соло и след като го видях първия път, останах без думи и се чудих как прави толкова различни звуци толкова бързо и не се бърка. Опитах, нищо не се получи, но както във всяко едно начинание трябва да има постоянство - с труд всичко се постига! Забравих да кажа, че Искрен е шампион на България за 2011 година и той беше един от предствителите на България на световното в Берлин пред 2012 и 2015 година!
Това изкуство изисква много усилени тренировки и репетиции, защото трябва всеки един бийтбоксер да е достатъчно ритмичен, техничен и музикален, а именно тези три критерии са много трудни за изпълнение в началото, по принцип лично аз репетирах за THE OFFICIAL BULGARIAN BEATBOX BATTLE 2015 около 3, 4 часа на ден! Но сега ми предстои световно първенство в Берлин и за там трябват много повече тренировки, може би поне по 5 часа на ден най-малко!
Забелязал съм, че всеки, който стане шампион и си прави една голяма почивка, което е много грешно. След като станах шампион, започнах да тренирам още по-усилено, за да догоня още титли! Репетирам у дома и в зала за репетиции, осигурени са ми от Народно читалище 2002, гр. Габрово, за което много им благодаря! Имам участия не само в училище, на много други места, в други градове и дори сега ме поканиха в Гърция да съм жури на тяхното национално.
THE OFFICIAL BULGARIAN BEATBOX BATTLE 2015 © THE OFFICIAL BULGARIAN BEATBOX BATTLE 2015
Max0 beatbox © Макс Моравски
бийтбокс битка © Макс Моравски
Вече сте шампион на България по бийтбокс. Как се случи това? Разкажете за първата битка и стигнете до финала. Какви техники използвахте, за да победите.

Този шампионат, който спечелих, ми донесе титлата шампион на България, наистина беше доста трудно да се добера да първото място, но преди да изляза на всяка битка съм сигурен, че ще я спечеля. Бях заложил на повече POWER и техника, защото тогава се наблягаше на тези критерии, а сега, въпреки че националното беше скоро, се гледат други критерии, сега се набляга на музикалност най-вече!
България има вече двама световни шампиони по бийтбокс. Смятате ли, че българският език и неговите звуци помагат в този музикален стил?

Да, имаме двама световни шампиони- Pe4enkata и Skiller! Аз още не съм чул бийтбоксер, който може да ги победи! Бийтбоксът представлява букви и срички, които се съчетават по много различен и интересен начин, затова - да, смятам, че българският език помага в този музикален стил!

© Макс Моравски
Пресъздаването на звуци е вашата стихия. В същото време имате възможност да ги интерпретирате по ваш начин. Как би звучала природата на България през пролетта, лятото, есента и зимата?

Всеки един звук, който чуя независимо дали от природата или каквото и да било, се опитвам да го направя с уста, ако се получи, репетирам го толкова време, колкото е нужно, за да стане достатъчно чист и измислям бийт, в който преобладава този звук!
Бийтбоксът пречи ли ви на училището? Какво е мнението за бийтбокса на вашите учители и съученици?

Много ми е трудно да съчетавам бийтбокс с учене, защото се прибирам от училище и започвам да репетирам, след това отивам в студио, пак репетирам и докато се прибера, вече е късно за учене.
Справям с малко повече труд и постоянство! Всичките ми съученици преди да започна да навлизам може би малко се дразниха, но като видяха, че се получават нещата и станах шампион, ме карат да им правя бийтбокс постоянно. Много ме подкрепят, за което много им благодаря! Класната ми ръководителка е най-готината на света и винаги е била „за”, като отивам на участия, и всички учители много се радват, като имам участие в училище!
Директор Радослав Стоянов също много ме подкрепя и дори ме покани на участие извън училище миналата година! Много благодаря и на родителите ми, които идват с мен на всяко едно мое участие и никога не са били против да се занимавам с това изкуство!
бийтбокс уроци © Макс Моравски
Напълно възможно е да давате уроци, да участвате в реклами, да озвучавате филми, тоест да печелите добре от бийтбокс. Смятате ли да продължите основно с това и да разчупите клишето училище-университет-работа в офис?

Разбира се, че е възможно да се озвучават реклами и така нататък, но на мен мечтата ми е да отида в София, след като завърша средното си образование, да уча висше (не съм решил още какво ще уча) и след като завърша висшето си образование, да си отворя студио и да се занимавам с музика!
бийтбокс екипировка © Макс Моравски
бийтбокс концерт © Вероника Попова
бийтбокс в София © Fun City
Как бихте надъхали други ваши връстници да се пречупят и да правят това, което най-силно желаят?

Ако става въпрос за бийтбокс: след като завърших началното си образование и влязох в ПГТ Пенчо Семов, още първия ден, като отидох на училище, имаше двама-трима от моя клас, които се зарибиха и започнаха да правят бийтбокс, дори още се занимават, но не насериозно! Много готино се почувствах, че някой се опитва да прави това, което го кефи и то най-готиното е, че се е зарибил от мен! Извън училище имам много приятели, които се опитват и им се получава!
Вижте повече за Макс Моравски:Макс Моравски в Facebook
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина