списание Амбиция
Етно джаз формация преобразява българската фолклорна музика Outhentic
Автор:
Иван Белчев

Брой 9 - юни 2016

Купи книга

Етно джаз формация преобразява българската фолклорна музика

Интервю с Outhentic

Outhentic е етно джаз формация, създадена през 2012 година и първоначално позната с името Живко Василев трио. Основава я фронтменът на бандата - Живко (кавал, пиано), с участието на Райна Василева (вокал) и Виктор Джоргов (китара). Стилът на Оuthentic представлява смесица от автентичен фолклор, свързан с миналото и историята на българския народ, звучно преплетен с актуалните за културата на нашето време джаз, фънк и поп елементи. През музикалния си път триото е работило с редица големи музиканти, като Стоян Янкулов – Стунджи, както и с номинирания за Грами виртуозен басист – Хуан Гарсия-Херерос. Колумбийският басист толкова се увлича по неподправения стил на Outhentic, че изявява желание да участва в дебютния албум на групата.Иван Белчев за Амбиция:
Вие правите българския фолклор да звучи съвременно. Какви предизвикателства ви носи това?


Outhentic:
Най-голямото предизвикателство за нас се крие в това новаторският ни почерк да бъде приет добре от публиката. Хората имаме един инстинкт да се пазим от новото и непознатото, да подхождаме към него с лека доза скептицизъм. С това, което ние правим, искаме да покажем на хората, че в света на музиката няма граници, било то по отношение на музикалните стилове или пък на епохите, които ги съпровождат. Казано накратко - всичко е възможно.
Смятате ли, че чрез вашата музика българският фолклор достига по-добре до младите българи?

Несъмнено е така и ние го забелязваме непрекъснато както в присъствието на много наши връстници на нашите концерти, така и по активността им в социалните мрежи. Щастливи сме, че допринасяме за това младите хора днес да бъдат по-близо до българския фолклор, това е и нашата мисия.
Имате участия в страната и чужбина. Какви са отзивите на публиката?

Имаме невероятна подкрепа както от българи, така и от чужденци. Макар песните ни да са изцяло на български език, това по никакъв начин не се оказва бариера за популяризирането на фолклора извън България. Даже напротив - участието ни в различни международни фестивали ни е доказало, че е истински интригуващо да се докоснеш до култура, различна от твоята. Това е нещото, което смятаме, че ни движи напред и зад граница.
Етно-джаз формация © Outhentic
Етно-джаз формация © Outhentic
българска фолклорна група © Outhentic
Спрете се на едно ваше участие и ни разкажете какво се случва 'зад сцената'.

Както можете да предположите, пълно е с куриозни случки и моменти преди да излезем на сцената, както се казва 'за да е пълна картинката'. Важното е обаче, че дойде ли време за начало на концерта, никой от публиката не разбира, че до преди минута е имало стрес зад кулисите. Хубавото е, че екипът ни е малък, стегнат и гъвкав, подготвен за всякакви ситуации.

© Outhentic
Българският фолклор се е породил от бита и живота на някогашния българин. Какви теми са актуални днес и каква е съществената разлика?

Интересен въпрос, на който най-добре може да отговори една от песните ни. Визирам 'Торнала Еница', където главната героиня Еница е представена в две различни епохи. От една страна - някогашната мома, която ние добре познаваме от народния фолклор и възрожденската литература, и от друга страна - модерната млада дама, сблъскваща се със съвременни ежедневни проблеми.
Ваши песни звучат в Амбиция TV. Какви са вашите коментари за тази нова по рода си телевизия, предназначена само за българска музика, фолклор и култура?

Амбиция ТВ е нещо, което беше необходимо да се случи в България. Една дългоочаквана мечта за младите български изпълнители, а и за българския зрител и меломан – мястото, на което човек може да си даде реална сметка колко много, колко разнообразни и колко талантливи са българските творци.
Кои са актуалните теми, които ви вълнуват?

Нещото, което в момента изцяло е обзело съзнанието ни, е издаването на дебютния ни албум ‘YesToday’, както и подготовката за промоцията, която му спретваме. Очаквайте официална покана, а дотогава следете нашата Facebook страница за повече подробности.Какво бихте пожелали на всички българи?

Да пазят българското в себе си, да почитат българските чествания и празници, да помнят българската история и да подкрепят българската музика…
Вижте повече за Outhentic:Outhentic във Facebook
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина