списание Амбиция
Културното наследство, успехите и бъдещите цели на Бургас Димитър Николов
Автор:
Полина Чопаринова

Брой 10 - юли 2016

Купи книга

Културното наследство, успехите и бъдещите цели на Бургас

Интервю с Димитър Николов, кмет на Бургас

„Бургас винаги е носил привлекателното усещане за свобода. Град на смели мечтатели, които оставят следи. Град, който не изчерпва своя заряд. Град, който обича движението, живее страстно с морските бури и жарките спомени край брега...“

С тези думи Димитър Николов приветсва всички свои гости на официалната страница на Община Бургас. За неуморимата работа, новите проекти, стремежът към развитие и амбицията за привличане на нови инвестиции, през 2015 на местните избори е преизбран за трети път за кмет на Бургас с 85% oт подадените гласове.

За културното наследство, успехите, бъдещите цели и предизвикателствата пред Община Бургас, разговаряме с г-н Димитър Николов.Полина Чопаринова за Амбиция:
Здрaвейте, г-н Николов! Вие сте кмет на Бургас от 2007 година. Какъв беше Бургас преди 9 години и кои бяха първите Ви приоритети, когато встъпихте в длъжност?


Димитър Николов:
Много различен от сега, красив град, но с малко „изоставащ часовник“. Моите съграждани искаха градът да се развива по-динамично и да не изостава от другите. Аз и екипът ми се стараем да изпълняваме тази тяхна воля и до днес. Тогава инфраструктурата като цяло беше в много по-лошо състояние от днес – нямаше места в детските градини, нямаше достатъчно зони за спорт, паркоместа, не беше експлоатиран потенциалът за отваряне на Бургас към морето и езерата около него, градският транспорт се задъхваше от амортизация. Проблемите бяха много и не всички са решени. Но със скоростта, която набрахме, перспективите са добри.

В началото на първия ми мандат България тъкмо беше станала реален член на Европейския съюз и приоритетна цел ми беше да създам екип, който ефективно да подготвя проекти, с които да кандидатстваме по фондовете. Изобщо първата задача беше да организирам една отворена към проблемите на хората, съдействаща и динамична общинска администрация. Доколко съм успял, бургазлии ще преценят.
Кей Мостика в Бургас © dnikolov.eu
Положителният облик на Бургас е видим и неоспорим, добрите резултати в усвояването на средствата от еврофондовете на ЕС, осигуряването на инвестиции за развитието на общината. Какъв екип е необходим и лични качества, за да се постигне подобен успех?

За тази цел трябват мотивирани и квалифицирани хора, вярващи в своя потенциал и обичащи града си. Няма нищо по удовлетворяващо от това да виждаш как твоите съграждани се радват на постигнатите резултати. Заплатата е важна, но е важно и да виждаш смисъл в това, което правиш. Опитните кадри са ценни, но винаги е добре да имаш един висок процент млади служители. В Община Бургас постоянно търсим начини да привличаме на работа млади вдъхновени хора. Те притежават в най-голяма степен желанието на променят света около себе си.
Новото пристанище на Бургас © dnikolov.eu / Пристанище Бургас и рибарското пристанище в Сарафово
Скейт парк в Бургас © Jordan Dimov Photography / BurgasCity.com / Скейт парк в Бургас
Бъдещи проекти в община Бургас © dnikolov.eu
На страницата Ви www.dnikolov.eu гражданите могат да се запознаят с всички минали и бъдещи проекти, над които работите. Koи са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате, и на какво ниво, започвайки даден проект?

Публикуването на проектите в интернет е важно по няколко причини. По този начин жителите на нашия град добиват ясна представа по какъв начин ще се промени средата на живот.

Показвайки проектите в мрежата, ние даваме възможност на хората да си кажат мнението за тях. Вслушваме се в техните препоръки и ако те имат добри идеи, ние ги приемаме. През последните години Община Бургас реализира много проекти, които промениха цялостната визия на града. Бургас вече е много по-отворен към морето, пътната инфраструктура и градският транспорт станаха по-удобни.

Приложихме мерки за енергийна ефективност във всички училища и детски градини. Храната в тях се приготвя по здравословен начин, въведохме и обучение по английски език при 5-годишните. Когато разработваме нов проект, ние се стремим той да не бъде изолиран сам за себе си. Важното е да има повече допирни точки с другите проекти и всички взаимно да се допълват. Едно от най-големите предизвикателства е проектите да са ефективни в дългосрочен план. Наред с това се стремим да налагаме използването на иновативни технологии, които пестят енергия и щадят околната среда.

Абонамент за списание Амбиция
Проект на спортна зала Арена Бургас © dnikolov.eu / Проект на спортна зала Арена Бургас
Проект на Културен дом на нефтохимика © dnikolov.eu / Проект на Културен дом на нефтохимика
В третото издание на конкурса „Kмет на годината” , организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg и инфомационна агенция „Фокус”, печелите приза „Kмет на Европа”. Kaкво означава тази оценка за Вас? Запознати ли са гражданите с естеството на работа и задълженията на един кмет?

Приемам тази награда като едно признание за усилията на целия екип, който работи по усвояването на средства от европейските фондове за реализирането на важни за Бургас проекти. Колкото до естеството на работа на един кмет, разбиранията на хората са различни. Някои са по-запознати, а други не чак толкова. Но не това е важното. Правомощията на един кмет не са безгранични. Той не е в състояние да реши всеки един проблем, тъй като вземането на необходимите мерки е в правомощията на различни институции. Това обаче не трябва да спира кмета да търси начин за решаването на даден казус и да настоява за това пред съответните структури. Кметът трябва да работи активно във всеки един момент в името на своите съграждани. Ние се стремим да сме максимално прозрачни. Един от начините за това е като даваме публичност на идеите, които искаме да реализираме. Поддържаме и активна комуникация с хората в социалните мрежи, обръщаме внимание на предложенията на нашите съграждани и заедно търсим най-добрите решения за развитието на Бургас.

© dnikolov.eu
Редица забележителности в Бургас и община Бургас са оценени в Tripadvisor oт туристи с 4.5 от максимален брой точки 5. Забелязвате ли ръст на туристите през годините и от кои държави?

Приятно ме изненада факта, че толкова много обекти в Община Бургас присъстват в Tripadvisor. Това е един от най-посещаваните сайтове за ваканции, пътешествия и резервации. Когато пътувам със семейството си, често преглеждам страницата на Tripadvisor, ревютата и оценките за хотели и места, които смятам да посетя.

Позовавайки се на информация от Министерството на туризма за издадени визи и чартърната програма на летище Бургас, мога смело да заявя, че най-сериозен ще е ръстът на туристите от Русия. Голям процент от тях идват не за краткосрочна ваканция, а за по-дълъг период, тъй като вече притежават имоти в региона.

Освен от Русия, засилен интерес към почивката у нас се наблюдава от туристи от Полша, Чехия, Унгария и Франция. Голяма част от тях идват със семействата си и са почитатели на различни алтернативни форми на туризъм - това показват анализите, които правим. Цифрите са най-категорични - туристическият данък към края на месец май 2015г. спрямо 2016 г. отбелязва ръст от 8%. Полетите от летище Бургас са с 24% повече, като по дестинации ръстът е за Русия + 22%, за Украйна + 30%, за Естония + 70%, за Англия + 28%, за Германия + 40%, за Чехия + 37% ,за Полша + 40%.
България присъства в чуждестраните медии като евтина туристическа дестинация. Бедни туристи, алкохолен туризъм, партита - това са ключови думи, които могат често да бъдат прочетени в чуждестранната преса. Какви мерки трябва да бъдат взети, как трябва да бъде рекламирана България пред света? Възможна ли е тази промяна и колко време ще отнеме?

Според официалната статистика тази година се очаква 10% ръст на туристите за сезона по цялото българско Черноморие. За съжаление, все по-често след големите туристически борси се коментира, че трайно се променя профила на туристите. Сами можете да се уверите дори и от кратък преглед на Tripadvisor или в други подобни сайтове. Чуждестранните медии също имат огромен принос за „налагането“ на българското Черноморие като дестинация за алкохолен туризъм. Промяната на имиджа изисква сериозна инвестиция, много усилия и успешен маркетинг.

Същевременно около и в Бургас има забележителни места, които могат да се посетят. На тях трябва да се акцентира при промотирането на региона като туристическа дестинация с възможности за природен, екологичен, орнитоложки, религиозен, спа, балнео, исторически туризъм.
остров Света Анастасия край Бургас © dnikolov.eu - остров Света Анастасия
Бургас е град с многовековна история, природни забележителности, резервати, защитени местности, ежегодни фестивали, море, летище. Има ли проекти за развитие на културно-исторически туризъм?

Едно от тези места, знаете, е остров Света Анастасия. Това е място, богато на история и легенди, които са се натрупвали през годините. В момента Света Анастасия е единственият български остров, превърнат в туристическа атракция в България. През изминалите два летни сезона той стана емблематично място за Бургас - любима дестинация за отдих и почивка, за провеждане на културни мероприятия, лични и фирмени събития. Остров Света Анастасия е туристическа атракция №1 за 2015 година в класацията „Чудесата на България“.

Тази година отчитаме 20% ръст спрямо миналата по това време. Повишават се и заявките за организиране на събития на острова като фирмени партита, сватби, кръщенета и др. Интересното в случая е, че немалка част от тези запитвания са от по-отдалечени градове в страната.
В туристически комплекс Акве Калиде © aquae-calidae.com - В туристически комплекс „Акве Калиде“
Другият културно-исторически обект, който продължаваме да развиваме, е туристически комплекс „Акве Калиде“ – място, известно през вековете с лековитата си минерална вода, която е изцерила и помогнала на римски и византийски императори, а в по-късните векове там е издигната банята на султан Сюлейман Великолепни.

Преди три седмици стартира поредният археологически сезон в късноантичния и средновековен град Акве Калиде – Термополис, просъществувал близо 20 века. Новите разкопки са в пространството източно от реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. Към момента там са намерени близо 70 късноантични и средновековни монети. Една част от тях са сечени в империята на Филип II Македонски и Александър Велики. Останалите монети са на римски императори и византийски василевси, монети на латинската империя и късна Византия и на османските султани. Сред находките има и фрагменти от средновековни стъклени гривни, метален пръстен с гема, бронзова закопчалка за книга, различни архитектурни детайли.

Изследването на културните пластове в тази част започна през 2015 година. След проучване в дълбочина територията ще бъде освободена за реставрация и консервация във връзка с намерението за обособяване на музейно пространство, което ще е част от туристическия комплекс „Акве Калиде“.

В туристически комплекс „Акве Калиде“ също отчитаме повишаване на запитванията за посещения от туроператори и чуждестранни туристи.
 Пясъчни фигури в Бургас © dnikolov.eu - Пясъчни фигури в Бургас
Йога на открито © dnikolov.eu - Йога на открито в Бургас
Флора 2016 Бургас © dnikolov.eu - Флора 2016
Нов плувен басейн © dnikolov.eu - Нов плувен басейн
Димитър Николов откри новата учебна година в Бургаския свободен университет © dnikolov.eu
И за финал, какво бихте посъветвали младите българи в България и как бихте се възползвали от опита на българите в чужбина? Как бихте ги привлекли да се върнат в Бургас?

В последните години Бургас се развива динамично. Подобрихме инфраструктурата, обновихме детските заведения и училищата, построихме нови такива, нови детски и спортни площадки, паркове и междублокови пространства. Всичко това е за тях, за младите ни съграждани, за тези, които са тук и за тези, които са в чужбина. Бургас има нужда от тях, от техния опит и знания, които са придобили навън и които могат да бъдат полезни на града ни.

Голяма част от идеите ми за развитие на града са изпратени именно от такива наши съграждани, които учат и живеят в чужбина. Когато решат да се върнат, Бургас отново ще бъде тук и ще ги чака.
Вижте повече за Димитър Николов:Facebook профил на Димитър Николов
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина