списание Амбиция
Луиза Григорова Лицето на новото българско кино и театър
Автор:
Полина Чопаринова

Снимка на корицата:
Велин Петков

Брой 3 – декември 2015

Луиза Григорова

Лицето на новото българско кино и театър

Луиза Григорова е позната на българската публика като актриса, модел и продуцент на лентата „Black Files“.

Конспиративни организации, трафик на хора и терористични атаки са основните теми в сценария. За заснемането на филма обаче са необходими на екипа финансови средства, които те се опитват да съберат чрез т.нар. crowdfunding платформи.

За амбицията, стремежите и мечтите на едно младо българско момиче, което може и трябва да бъде пример за подражание, разговаряме днес с Луиза.Полина Чопаринова за Амбиция:
Здравей, Луиза! Всички те познават от сериала „Стъклен дом“, рекламните кампании, пиесите и филмите, в които участваш, и затова нямаш нужда от представяне. Опише се с няколко прилагателни, които най-много се отнасят за теб.


Луиза Григорова:
Здравей, Поли! Първите прилагателни, които навлизат в главата ми, са – чувствителна, неспокойна, борбена, променлива, усмихната, разплакана, пак усмихната, объркана….
Участваш в късометражния филмов мюзикъл – „Изяж ме“. Как попадна в проекта?

Въпреки че е проект на все още незавършила режисьорка, бях повикана на кастинг и си спечелих ролята.


Kaк се работи с Найджъл Барбар, един от актьорите във филма, и на какво се научи от него?

Беше трудно в началото, тъй като той подходи с недоверие, но бързо се стопиха ледовете, разбрахме се чудесно и дори си помагахме.
Снимки на Васил Германов © Васил Германов
Дървото на живота © Дървото на живота
плакат на филма Black Files © Black Files; Плакат
Продуцент си на „Black Files“! Разкажи на нашите читатели за този проект. Как и кога се роди идеята?

Това е една идея, съществуваща от около 2 години.

Историята идва от нашия талантлив режисьор Мартин Макариев, а сценаристът ни Борислав Захариев написа сценария и това беше огромно вдъхновение за всички ни.

Това е филм с тема, която е актуална точно сега – става въпрос за тероризъм, организирана престъпност, трафик на хора, лъжи, екшън…

Ние сме убедени, че това е история, която ще завладее зрители из цялата Земя и ще покаже на света, че българското кино е значимо, че в България е пълно с талантливи хора в тази област. Та така, това е причината толкова много да искаме да заснемем „Black Files“.

Сега пуснахме кампания в сайта indiegogo.com, където всеки един човек може да влезе, да ни прати по няколко долара и ние да успеем да покажем на бял свят този наш проект.

Направи дарение

© Луиза Григорова
Kaква е най-смелата ти мечта, свързана с „Black Files“?

Човек е голям толкова, колкото са големи мечтите му, и за това не се страхувам да мечтая за „Black Files“ в грамадни мащаби.

Наистина вярвам, че този проект има реалния шанс да привлече световното внимание към България и много скоро да я превърне в „Малкия Холивуд”, да се снимат все повече филми тук.

Искам да започнат да се ценят българските режисьори и актьори, както френските, италианските, немските и други европейски такива. Смятам, че „Black Files“ е проект на световно ниво.
Колко пари трябва да съберете, до кога и за какво ще бъдат използвани? Разкажи на хората, които не са от тези среди, защо продуцирането на филм е скъпо удоволствие?

За да заснемем филма с качеството, звука и картината, които искаме, с наличието на екшън сцените, включващи снимане от хиликоптери, чупене на коли, каскадьори, затваряне на цели големи пътни участъци и още хиляди неща, да вземем добри актьори, да имаме достатъчно дълга предварителна подготовка и достатъчно качествена пост-продукция (всичко, което се прави след заснемането на филма – саунд дизайн, рисунки, монтаж и още много), та да направим тези неща в Америка, ще ни трябват около 20 млн. долара, колкото нормално там струва един такъв екшън филм.

Ние обаче ще го направим в България, където всичко е в пъти по-евтино, стига да имаш уменията да го осъществиш, а слава Богу нашият екип е изграден само от страхотни професионалисти и заради това филмът ще излезе около 1.9 млн. долара. Ето, така обяснено, сметката не е чак толкова плашеща.
Ивет Фешън Модели © Ивет Фешън
Ivet Fashion © Ivet Fashion
Kaк нашите читатели могат да ви помогнат да съберете желаната сума?

С малко желание и 10 мин. от времето им. Могат да подкрепят нашата кампания и да дарят, колкото преценят за добре.

За нас всяка помощ е важна и значима, защото, ако достатъчно много хора дадат по 4-5$ – ще сбъднем тази мечта и ще сме им благодарни завинаги, а те, надяваме се, ще бъдат много горди от резултата и от това, че са ни помогнали.
Вижте повече за Луиза Григорова:Подкрепете филма Black Files

10 минутен откъс от „Black Files“

Луиза Григорова в Facebook
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина