списание Амбиция
Българин на крачка от финала на „Америка търси талант” Свет
Автор:
Полина Чопаринова

Брой 7 - април 2016

Купи книга

Българин на крачка от финала на „Америка търси талант”

Интервю с талантливия музикант Свет

Светлин Радославов, известен с музикалния си псевдоним Свет, напуска родината си през далечната 1998, когато майка му тръгва с две малки деца за Америка, за да им даде бъдеще и шанс да се превърнат в известни музиканти. Въпреки 18 години прекарани в САЩ, България продължава да му липсва.Полина Чопаринова за Амбиция:
Свириш на пиано и цигулка и печелиш стипендия за Eastman School of Music. Oт колко време се занимаваш с музика и защо избираш точно цигулката?


Свет:
Цигулката е музикалното ми оръжие. Този музикален инструмент е свещен за мен. Според повечето хора цигулката е много труден класически инструмент, който е труден да бъде усвоен с всичките ù тънкости.
Америка търси талант © Свет
Стигаш до полуфиналите на „Америка търси талант”. Кое те подтикна да участваш и кое не ти достигна за финалите?

Винаги съм си мечтал да свиря пред милиони зрители. „Америка търси талант” ми даде този шанс. Hoурд Стерм ми каза, че съм най-добрият съвременен цигулар, който е чувал. Така спечелих място в следващия кръг в Лас Вегас. Стигнах дотам и след това започнах да правя турнета.Свирил си на живо с Джейми Фокс и Кание Уест. С кои други известни имена от шоу бизнеса си работил и на какво се научи от тях?

Имах удоволствието да се запозная и свиря с Fabolous, Philip Philipps oт Аmerican Idol, Ceelo Green oт Тhe Voice. Свирил съм също в Brooklyn NETS NBA с Jay Z и Beyonce.
българин в сащ © Свет
българин в америка © Свет
На 3 март по случай националния празник на България поздрави всички българи с изпълнение на химна. Какво е чувството да свириш българския химн толкова далеч от дома?

Нещо ми подсказа, че трябва да изпълня българския химн и да се пресъздаде българския дух. За първи път го свирих и записах и мисля, че видеото стана много добре. За мен, нашият химн има най-прекрасната мелодия. Не очаквах такава популярност, но се радвам на хората, които са го оценили.

© Свет
Харесваш ли българската фолклорна музика и би ли се вдъхновил от нея за твои бъдещи изпълнения?

Винаги съм бил привлечен от българските народни песни, защото съм израстнал с тях. Баба и дядо ме въведоха в света на българския фолклор, когато бях дете. Сега работя с такива мотиви и ги вкарвам в моите песни. Комбинирам нашите ритми с хип-хоп и модерен стил.
Свирил си в Америка, Дубай, Торонто, Амстердам, Ирландия. Mислил ли си да зарадваш и българската публика скоро?

Имам прекрасни новини за моите български почитатели и всеки, който иска да се запознае с моята музика. На 26 май 2016 ще имам собствено шоу в Sofia Live Club. Билетите ще бъдат пуснати на моята страница във Facebook съвсем скоро.
български цигулар © Свет
Имаш ли си любим български и световен изпълнител?

Доста слушам българска музика в последно време и не мисля, че имам любим изпълнител, защото винаги намирам много хубави песни, които ги слагам на repeat. Харесвам много Борис Христов и Тодор Колев.

известен българин © Свет
химн на българия © Свет
концерт в сащ © Свет
български виртуоз © Свет
Kaкви са бъдещите ти цели и мечти?

Имам доста разнообразни мечти. Искам да обикалям света. Моята цел е да съм щастлив и доволен от себе си, а иначе докъдето стигна в живота.В американската преса си описан като момчето, което чрез решителност, посвещение и дисциплина постига мечтите си и добива популярност. Toва ли е ключът към успеха?

Това е важно, но преди всичко човек трябва да има вяра! Господ е бил винаги с мен и никога не ме е оставил заради вярата ми!
Вижте повече за Свет:Свет в Facebook
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина