списание Амбиция
Интервю с Насимо Насимо графити
Автор:
Пламена Петкова

Снимка на корицата:
Васил Танев

Подкаст:
Слушайте интервюто

Свързани статии:
Urban Creatures

Брой 3 – декември 2015


English:
Nasimo – in the world of graffiti art

Nasimo в света на графити изкуството

Художник, графити райтър, основоположник на графити изкуството в България, а от известно време и един от главните виновници за съществуването на Goloka Souldiers Мovement and Wear- едно движение, включващо графити, музика, дизайн на младежко стрийт облекло и още много. Списание Амбиция приветства креативната личност Станислав Трифонов, познат на всички най-вече като Nasimo или Nastera.

Тази статия е част от книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи”, един проект на онлайн списание „Амбиция”.

Пламена Петкова за Амбиция:
Да се върнем за кратко в началото. Кога започна да се занимаваш с рисуване и графити?


Nasimo:
Здравей! Първо искам да уточня, че не съм първият започнал да прави графити в България. Макар че се шири един такъв мит. Има още хора в София и Пловдив, но може би горе-долу по едно и също време сме започнали, но те са преди мен – и те са Mad, SirGO и UGS Crew.

Иначе с рисуване и графити започнах да се занимавам за първи път през 1995 година, когато нямах абсолютно никаква представа какво правя. Просто един приятел беше изкарал спрейове. Той вече имаше горе-долу някаква представа какво ще прави с тях и писахме някакви глупости по стените от сорта на „SK8 OR DIE”, понеже бяхме скейтъри.
TITLE © Nasimo
В рисунките ти често се срещат образи на жени и котки. Те ли са най-голямата ти муза и откъде още черпиш вдъхновение?

Аз минавам през различни периоди постоянно. Този период е един от годините, от 2005 до към 2008. Тогава такава ми беше музата – най-вече жените и котките. Котките по принцип още от малък съм ги рисувал. Дори майка ми ми е показвала първите ми рисунки и те са на котки.

Но иначе вдъхновение има абсолютно навсякъде и от известно време започвам да го намирам дори в най-дребните неща. Което е изумяващо, защото преди съм намирал вдъхновението само в специфични неща, но сега започвам да го откривам и в незначителните. Те от пръв поглед изглеждат незначителни, но всъщност всичко има голямо значение.
CHANGE © CHANGE
CHANGE © CHANGE
дядо Добри
Urban creature
Христо Ботев © Nasimo; дядо Добри; Urban creature; проект Зората
Кажи ни малко повече за своите проекти: Urban creatures и проект Зората, определено правят силно впечатление с огромните рисунки по стените на различни сгради. Сред тях освен позитивни картини в светли слънчеви цветове с послания за любов и мир, има и много бележити български и световни личности като дядо Добри, Петър Дънов, Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов, Никола Тесла, майка Тереза, Лев Толстой и други. Какво те вдъхнови за тези проекти и какво е основното послание, което искаше да предадеш, основният ефект, който искаше да постигнеш върху хората чрез тях?

Аз съм избирал образи на такива хора, които по някакъв начин са променили и моя живот и мироглед, и всички тези личности са били малко или много революционери и са правили нещо, което е актуално дори в днешно време.

Посланието на всички тях е било за мир, любов и свобода. И всички те са търсили тази свобода и тази безкористна и най-чиста любов, която мисля, че и аз започвам да я откривам, и с всяка изминала секунда и с всеки изминал ден започвам да изпитвам все по-голяма близост до това най-чисто и най-свещено нещо, за което всеки копнее.

Тези неща се откриват във фината материя, в духовните неща. Затова аз съм избирал такива личности и продължавам да го правя, които са много светъл и хубав пример за хората. Повечето хора имат много позитивно отношение към тях и те много лесно се асимилират от публиката.

Използвам ги, за да предам същото послание, което и те са искали да предадат. Може би един го е правил по-съзнателно, друг по-несъзнателно – няма значение – аз го правя съзнателно.

Аз искам просто да напомня на всеки, че трябва да се опитваме да си задаваме най-важните въпроси, особено за себе си. Кои сме ние? Откъде идваме? Какъв е този филм, в който живеем? Има ли нещо, което не го виждаме, но съществува? И други въпроси от този тип.
Участвал си в различни събития и изложби в страната и чужбина. Кога и кое за теб бе пробивът, който те изстреля силно нагоре към успеха?

Не мога да кажа, че съм мега успешен. Всъщност съм още на доста ниско ниво в сравнение със световните артисти. Но най-вече излизането ми в чужбина, в Канада, направи най-голям скок в моята кариера, защото там се запознах с много личности, много авторитети в дадени области и те ми помогнаха да си отворя очите и съзнанието за повече неща, които ми помагат в изкуството и живота.
В тази връзка да те попитам – как един млад български артист, в твоя случай художник, успява да реализира своите творби в Канада за хиляди долари?

Просто човек трябва да прави нещата от сърце, без да мисли за това, какво ще изкара. Ако имаш чист мотив и правиш безкористно нещата, те се получават. Не гоня успех, определено. Не правя нещата, за да бъдат одобрени, а просто изразявам това, което мисля и това, което чувствам.
Всичко това промени ли живота ти и ако да – по какъв начин?

Това, което аз съм осъзнал, е, че всичко променя живота. Всяка една мисъл променя живота. Особено определени събития, които ни се случват, като да отидеш в чужбина, да останеш сам, да се опиташ да правиш нещата, които обичаш дори без да имаш финансова подкрепа. Всички тези неща наистина изграждат характера и могат да направят човека наистина човек. За мен трудностите са най-големият учител.

© Nasimo
Финансовият успех ти позволява да живееш, където пожелаеш по света, при отлични условия. Защо избра да останеш да живееш основно в България и какво ти дава това?

Първото, което ми харесва тук, е, че има спокойствие в България.

Можеш да намериш много хора, които да вибрират на твоята честота.

Също така природата е много чиста, все още. Имаме много хубави места по Балкана.

Другото е, че тук можеш да намериш спокойствие да работиш, докато в чужбина постоянно има някакво действие – постоянно си канен да участваш тук и там, на хиляда места и ти не можеш да се съсредоточиш да измислиш нещо ново. Или може и да можеш, но изисква много силен характер, който аз не съм сигурен, че го притежавам все още.
Ти си един от основателите на Goloka движението. Би ли го представил в малко повече детайли?

Goloka го основахме заедно с Герата. Не го бяхме мислили. Просто се срещнахме и разбрахме, че имаме много общи интереси и макар той да е в рап сферите, аз съм в графити изкуството, имаме обща мисия. Решихме, че трябва да направим някакъв проект заедно.

Той искаше да се занимава с дрехи и аз му казах: „чудесно – това е много хубаво“, защото аз откакто се помня постоянно правя дизайни, лога и такива работи за някакви марки и решихме – ОК, ще направим една марка за дрехи.

Тръгна се като марка за дрехи, но впоследствие осъзнахме, че това не е хубаво да бъде самоцелно и да правим просто поредната марка на пазара. Затова решихме повече да наблегнем на артистичните проекти, които правим.
Goloka © Goloka
Ние сме малко активисти. Всяко нещо, което правим, има някаква определена цел да промени нещо. Нашата основна цел е да променим себе си и ако успеем, се надяваме чрез примера си може би да променим и някой друг и това да е за добро. В смисъл, че обикаляме наляво – надясно и задаваме въпроси.

Постоянно търсим да разберем кое е максималното добро, което би помогнало на всички хора, би било от огромно значение за абсолютно всички – не само за хората всъщност, а за цялата ни среда, за цялата природа, за всички живи същества като цяло.

И така решихме, че най-добре е да обединяваме различни артисти, от различни сфери, които имат такива идеи като нас, малко повече са идеалисти, вярват в доброто в човека и се опитват да провокират тази част на хората- да се обединяваме, да се подкрепяме и по този начин евентуално то се получава нещо като движение.

Затова решихме – ок, явно е, че това става движение, защото вече имаме артисти като Иван Шопов, Иван Москов, MD Beddah, Out in space studio също се включват с доста добри попадения, Милен Балбузанов и още много хора започват да се включват, с които сме на една и съща вълна.

Имаме някакви принципи, които се опитваме да следваме и чрез тях налагаме някакъв пример.
Nasimo графити © Nasimo
Графити в България © Nasimo
Графити София © Nasimo
Графити пловдив © Nasimo
графити варна © Nasimo
Графити студио © Nasimo
Графити спрей © Nasimo
Графити на известни личности © Nasimo; Толстой
Имаш ли и други настоящи проекти и какви нови изяви да очакваме от теб в близко бъдеще?

По принцип не обичам да говоря много за изявите ми за в бъдеще. Надявам се, че ще има нещо скоро. Работя по някои неща усърдно, но все още остават в тайна, защото докато не съм се убедил, че имам определения резултат, който търся, не искам да говоря.


За какво мечтаеш в по-дългосрочен план?

Моите мечти са насочени по към духовната сфера. Мечтая просто да стана истински себеосъзнат човек. Осъзнат за себе си, осъзнат за природата, осъзнат за Бога, въобще осъзнат.

Защото когато сме наясно с това кои сме ние, откъде произлизаме и каква е нашата истинска идентичност, тогава можем да се ангажираме в истинските неща, в нещата, които са наистина важни в живота.

А кои са те за теб?

Ами това е най-вече да се себереализираш, да осъзнаеш кой си и връзката си с Бог, да установим отново тази връзка и да започнем да живеем с духовно съзнание, а не с материално, защото аз наистина много силно вярвам, че няма разлика между духовния и материалния свят, разликата е само в нашето съзнание.

Докато ние имаме съзнание да експлоатираме материалната природа и всичко, което виждаме за наше сетивно наслаждение, ние сме с материално съзнание и сме в материалния свят.

Докато сме с настроение за служене към абсолютно всички живи същества, тогава ние сме вече в духовно съзнание, в духовния свят.
Снимка на Насимо © Nasimo
Какви съвети би дал на нашите читатели, копнеещи за успех в начинанията си? Какви качества и действия са нужни според теб?

Най-вече да са истински търсачи.

Според мен, ако човек е абсолютно истински, искрен и непредубеден търсач на абсолютната истина, той ще я намери.
Но той трябва да загърби предразсъдъците и бариерите, които сме си построили около себе си и не само ние, а и тези, които другите са ни ги построили, и тогава ще види, че всъщност светлината е навсякъде и тъмнината остава много назад.

Аз дори на този графит, който е с дядо Добри, съм написал качествата, които човек е хубаво да си припомня и да се опитва да си ги възвърне, защото всеки един от нас притежава всички тези качества.
Посланията на дядо Добри © Nasimo; Посланията на дядо Добри
Те са дълбоко скрити в сърцата ни, просто трябва да ги изровим, да ги намерим и да започнем да ги прилагаме.

Тогава нещата се нареждат от само себе си.

Дотогава никога няма да сме напълно удовлетворени. А когато си неудовлетворен, какво можеш да постигнеш?!

Това интервю е част от книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи”, един проект на онлайн списание „Амбиция”.
Вижте повече за Nasimo:Посетете уебсайта на Nasimo

Движение Goloka

Goloka в Youtube

Nasimo в Facebook
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина