списание Амбиция
Български влогър споделя преживявания от своите обиколки по света Цветелина Цанкова
Автор:
Полина Чопаринова

Брой 8 - май 2016

Купи книга

Български влогър споделя преживявания от своите обиколки по света

Интервю с Цветелина Цанкова

Цвети е щастливо момиче на 34 години, което обича да пътува и има късмета да работи това, което ѝ харесва и може най-добре. Betty я кръщават тайванци, които решили, че им е трудно да произнасят Цвети. Така години по-късно това става и име на видео блога ѝ.Полина Чопаринова за Амбиция:
Имаш туристическа агенция и организираш комунистически турове. Kaкво показваш на туристите и кое е интересно за тях?


Цветелина Цанкова:
След като завърших туризъм в България, работих 5 години в туроператорска фирма в София с клиенти от Германия, Холандия, Австрия, Швейцария и др. Дойде време за промяна, отидох за няколко месеца в Германия на стаж в немска фирма, но се върнах и решихме със сестра ми да вложим целия си опит и създадохме nvision travel.
Туризъм в България © Betty Travels
Насочихме се към индивидуални клиенти и малки бутикови групи, за да можем да обръщаме внимание на всеки клиент и да изготвяме за всеки индивидуална програма за престоя му в България или на Балканите. Но туровете, показващи миналото ни, стартирахме първи в България през 2009 г. На чужденците, които не са живяли по време на такъв политически режим, им е интересно всичко от всекидневния живот до паметници, стари изоставени сгради. И двете със сестра ми Албена пътуваме с туристите и това ни дава възможност да разработваме пътуванията си постоянно и да измисляме нови програми според интересите им.
скок с парашут © Betty Travels
екип на видеоклип © Betty Travels
Tи си единственият за сега влогър в България, споделяш преживяванията си от твоите обиколки по света. Как се роди тази идея?

Като се замисля - да, новатор съм и смело се впускам да реализирам идеите си, в които вярвам. Така се случи с комунистическите турове през 2009, хората не виждаха потенциала в тази идея. Същата реакция срещнах и миналата година, когато реших да започна първия туристически влог в България.
Kaкво е усещането да създаваш нещо ново и полезно?

Вдъхновяващо, но и много трудоемко. Проправяш път на всички след теб, нужна е много енергия и отдаване, както и постоянство. На мен ми доставя удоволствие, самата аз се уча и предизвиквам себе си с този проект.
Развивам се, научавам нови неща. Последно се опитвах сама да монтирам, за да мога да споделям още докато пътувам моменти и видеа. От друга страна, за да повярват в теб и да те подкрепят, отнема много време, за да се докажеш и обясниш какви са възможностите и потенциала на един влог. Но с търпение и вяра, малко по малко се заобикалям с хората, които се радват на всеки мой нов успех и подкрепят проекта на 100%.
Идеята е моя, аз съм лицето и двигателят на Betty travels, но без подкрепата и разбирането на близките ми хора, приятели, както и на партньори, нямаше да е възможно. Един такъв проект те поглъща изцяло и е трудно за хората около теб да свикнат с промяната. Благодаря на тези, които са зад мен, каквото и да правя. За да е успешен човек, е нужно на първо място да е спокоен и да има времето да се отдаде и фокусира енергията си.

© Betty travels
Променя ли се мирогледа на човек, когато е на път и се среща с други култури и обичаи?

Пътешествениците са широкоскроени хора, обичат новостите, търсят, любопитни са. Обичам свободата и когато пътувам, се чувствам свободна.
Всяка една среща с човек те променя, не е нужно да пътуваш. Но когато си на път, получаваш за кратко време много по-концентрирано тези нови познания, оценяваш какво имаш в България, друг път пък се вдъхновяваш и си казваш дано повече хора могат да видят това място, където си бил. За мен е много пречистващо и зареждащо. Връщам се с много идеи и като пружинка искам да ги задвижа и реализирам, но времето винаги не стига или по-точно всяко нещо се случва като му дойде времето.
Вярвам много повече в себе си и това, което правя. Много по-уверена съм, спокойна и се опитвам да не се променям чак толкова много, а да запазя този ентусиазъм и смелите си мечти, да мисля положително; работя много и те нещата се случват. Чувствам се на мястото си и съм благодарна!
пътуване по света © Betty travels
За много хора би било интересно как пътуваш, с кого и как финансираш тези твои близки и далечни преживявания?

Когато пътувам в ролята си на екскурзовод (на немски или английски език), съм с туристи и не е възможно да се записва видео винаги. Понякога хората се притесняват. Пък и за да стане хубаво и качествено, е нужно време, не е просто да хванеш телефона и да заснемеш 2 минути. Затова предпочитаме да пътуваме сами с Тед Георгиев. Събираме се група от 4-5 души, предварително измислям какво ще снимаме като място или събитие, снимаме най-често един или 2 дни. В началото няколко приятели ме подкрепиха кой с каквото има възможност, няма никога да забравя как събрах първата сума за трейлъра. Всеки помагаше кой финансово, кой с труд, друг с идеи и стайлинг. След това започнах да представям проекта и да търся партньори. Когато искаш нещо, сам трябва да преглътнеш гордост и его и да търсиш варианти за реализация. Никой няма да дойде и да ми предложи нещо наготово. Днес, след като имам вече заснети няколко видеа, е по-лесно. Партньорите сами ме намират и се свързват с мен. Опитвам се проектът да се самофинансира. Невинаги е възможно, тогава аз сама си покривам разходите. Работила съм с общини, с хотели, с различни фирми за туристически услуги, рент а кар компания, винарски изби, фирма за фото техника, в Керала с Министерството им по туризъм. Имах късмета да бъда избрана да участвам в пътуване за туристически блогъри в Керала, финансирано от държавата. Така че, когато искаш нещо, търсиш начините, понякога е трудно, друг път възможностите сами те намират. Важното е да ги разпознаеш и да не те е страх да уловиш момента.
В колко страни си била и кои са оставили най-силен отпечатък в съзнанието ти?

Скоро ги броих, ако не се лъжа 34 страни съм посетила. Азия ме привлича, хората там са по детски усмихнати и излъчват щастие и баланс. Това е заразно, иска ми се и в България да виждам все повече такива хора, които се усмихват, и заедно така тази положителна енергия променя всичко. Чувстваш се по-добре, съответно всичко, с което се захванеш, се случва по-приятно и лесно. Може би затова Китай, Тайланд, Керала (Южна Индия), Бали (Индонезия) винаги ще ги помня. Имам късмета да работя с туристи от Азия, които посещават Балканите, така, когато не пътувам аз, те ме зареждат тук и припомнят да не приемам нищо лично и да се усмихвам. Всяка ситуация преминава и ако не я натоварваме с емоция, няма да ни нарани, а ще отшуми. Опитвам се да си го повтарям и да балансирам емоциите си, трудно ми е, много съм емоционална, но има начин. До нагласа е.
Видео монтаж © Betty Travels
зад кадър © Betty Travels
катакали танц © Betty travels
Oбичаш ли да се връщаш на места, където вече си била или предпочиташ винаги да посещаваш нови места?

Обичам да се връщам, да. Но един живот няма да ми стигне за всичко, така че се опитвам да разнообразявам.Разкажи ни нещо, което най-много те е впечатлило в културата на дадена страна. Факт, обичай, който нашите читатели може би не знаят.

Сещам се за последното си пътуване до Керала. Там има хотели, в които няма да ви настанят с партньора ви в една двойна стая, ако нямате брак. В Китай не могат да казват „не“. Ако се наложи да попитате за съвет за посока, няма да ви кажат „не знам“, ами ще посочат просто, макар и с риск да ви объркат.
Наскоро се завърна от Керала, Индия. Toва е най-богатата област в Индия и хората, които живеят там, не искат да бъдат асоцирани с Индия. Вярно ли е това и защо?

Да, така е. Щатът е с най-висок стандарт на живот, хората са образовани, спокойно е за туризъм. Издържат се от туризъм и селско стопанство. Имат самочувствието, че там е истинската Индия, запазила традиции, култура. Изрично ни помолиха, като разказваме да казваме, че сме били в Керала, а не Индия. Страната на кокосовите палми, аюрведата, чаените плантации, кафе, подправки, ориз, каучук, катакали танците.
български турист © Betty travels
Kaкво ни е необходимо като личностни качества, за да тръгнем и да се насладим на едно пътуване?

Да можете да се приспособявате, каквото и да се случи, да приемате чуждите обичаи, да уважавате местните, културата им. Просто да имате желание и да се познавате. Ако знаете, че нещо не е за вас, това ще ви спаси от неприятни моменти, просто няма да отидете на това място, а ще изберете своята дестинация. Все пак това е вашата почивка, а не го правите по задължение. Също да нямате очаквания, трудно е, но когато тръгвам без очаквания, се връщам с най-хубавите спомени.Kъде искаш още да отидеш и какво мечтаеш дa видиш?

Искам да обиколя света, поне колкото мога. Мечтая за преживявания, не просто гледки. Искам да пия вино в Аржентина под звуците на танго, да танцувам в Куба, да видя Гранд Каньона в Аризона, да усетя аромата на японските цъфнали вишни, да се потопя в атмосферата на няколко фестивала по света, да снимам местните по улиците на Гватемала, да се издигна с балон над Кападокия, да посетя енергийни места по света и да имам късмета да попия от мъдростта на местните. Да отида на гости на всички тези 29 туристически блогъри от цял свят, с които пътувахме в Керала две седмици. Много се размечтах, какъв е следващият въпрос?
Какво би посъветвала всички, които тръгват за нова държава?

Отделете време да се подготвите. Прочетете, проверете не само какво искате да видите, но и какви са дори характерните начини за общуване, жестове, за да не обидите местните. Проверете работното време на местата, за да не останете разочаровани и просто си изберете подходяща компания, за да ви е приятно, каквото и да се случи.
Kaкви са бъдещите ти планове и проекти, които искаш да осъществиш?

Моля се да съм здрава и развивам това, което съм започнала. Не е малко и поглъща цялото ми време. Бих искала в един момент да помагам на други хора да реализират мечтите си, да пътуват, да им организирам мечтаните пътешествия като туристически консултант до местата, където съм била. На други да вдъхвам вяра и смелост да не се отказват от това, което искат.
Да мога да помогна за опознаването на България като дестинация за културен туризъм, да се изчисти този стар имидж на евтина дестинация. Бих искала да организирам и доведа туристически блогъри от чужбина, които да пишат за преживяването си тук. Да бъда като посланик на България по света и на света у нас. Аз и сега го правя, но дано повече хора да се докоснат и вдъхновят. Искам заедно с Тед Георгиев да продължаваме да снимаме и да работим успешно за промотирането на различни градове и обекти в България.
Да се обръщат към нас за имиджови видеа и да ни се доверяват за туристическата реклама. И то ще стане. Аз вярвам. Всички новости около мен може да следите на страницата ми във Facebook. На 20.05. заминавам на следващото си пътуване с кола до Тоскана, Италия. Може да го проследите във Facebook и Instagram. А като се върна, ще кача видеа и материали в Youtube и сайта.
Вижте повече за Цветелина Цанкова:Betty travels - туристически блог
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина