списание Амбиция
Световни спортни марки са впечатлени от дизайна на млада българка Вероника Тинева Гуарди
Автор:
Полина Чопаринова

Брой 8 - май 2016

Купи книга

Световни спортни марки са впечатлени от дизайна на млада българка

Интервю с Вероника Тинева Гуарди

Още като дете Вероника има интерес и нюх към изкуството, а по-късно и към модата. Израства в семейство, в което модата, платовета, кройките и производството са ежедневие. Точно това буди интереса ѝ да последва този път и на 19-годишна възраст замива да уча мода и спортен дизайн в Манчестър, където до ден днешен живее.Полина Чопаринова за Амбиция:
Каква е причината да се насочите точно към спортното облекло и изисква ли то повече техническа креативност от създаването на друг тип дрехи?


Вероника Тинева Гуарди:
Да, в спортната мода се изискват повече технически умения. Една дреха не просто трябва да изглежда стилно, да е изработена с високо качество, но също така трябва да изпълнява функциите, за които е предназначена в зависимост от спорта. Точно това ме привлече към тази индустрия.
дизайн и скициране на облекла © Вероника Тинева Гуарди
Работила сте във Football Eternity, където се изработват екипите на футболните грандове „Манчестър Юнайтед”, „Челси”, „Тотнъм”. Разкажете ни малко повече за процеса на създаването на един клубен екип.

Да, това беше първата ми работа като професионален дизайнер, което ми даде огромен старт. Както при всяка друга колекция процесът на дизайн и изработка на екипите на футболните отбори е доста дълъг - research; идеи на самите модели, които се представят на отбора и обсъждат с техния мениджър, избор на правилните платове (при спортната мода това е много важен момент); след избора на модел дизайнът се персонализира с номера, имена, лога на спонсори - особено за тези отбори при логата, позицията и цветовете на спонсорите няма никакво място за грешки, тъй като при тях става въпрос за доста големи суми пари и маркетинг.
Освен самата екипировка за спортистите, аз и екипът, в който работех, изработвахме дизайн и на дрехи за феновете, което всъщност е по-модната част от работата - дрехи за свободното време.
моден дизайн на спортни облекла © Вероника Тинева Гуарди
работа в сферата на модния дизайн © Вероника Тинева Гуарди
моден дизайнер в англия © Вероника Тинева Гуарди
Имате предложение да работите за Adidas и да участвате в създаването на модната линия за националните отбори по футбол и ръгби, които ще участват на лятната олимпиада в Рио де Жанейро догодина. Kaк се свързаха с Вас и разбраха за работата Ви като дизайнер на спортни облекла?

Да , имах предложение от Адидас да замина за Катар миналата година и да работя по проекти за Рио, които ще се носят тази година. Но реших да остана в Англия и да отворя бизнес, който помага на спортни и модни марки (брандове) по целия свят да създадат свои колекции от дизайн до краен продукт. Вече повече от година се занимавам с това и съм сигурна, че съм направила правилното решение в професионален и личен план.

© Вероника Тинева Гуарди
Koй е най-иновативният проект, над който сте работила и с който особено много се гордеете?

Определено проектите, с които най-много се гордея, са тези, които са най-нашумелите в последно време - спорт и мода, activewear, sportsluxe . При тях съчетавам техническите качества на спорта с моден дизайн . Такива проекти съм правила за доста дамски фитнес брандове в Америка - Yova Activewear, Michi, Olympia Active. Напоследък това са най-голямата част от клиентите ми. Също така и за фирми и спортисти от Англия, Европа, дори и България като Цвети Пиронкова например, които искат да създадат свой спортен / моден бранд с тяхното име.
Над какъв проект работите в момента?

В момента работя върху колекцията на една нова фирма, която ще бъде на пазара следващия сезон - Blacklisted London - мъжки дрехи
млад български моден дизайнер © Вероника Тинева Гуарди
Предлагате пълен затворен цикъл на клиентите си като препращате производството към семейната фирма, основана от майка ви. Как контролирате целия процес на работа и качество от чужбина?

Бизнесът ми тук в Англия - V HOUSE OF APPAREL, освен дизайн предлага и производство, което се намира в България и изпълнява от Тингер – фирмата, основана от майка ми. С майка ми работя всеки ден, макар и от разстояние, тя контролира процеса на работа в призводството. Без нея бизнесът, който имам в момента, нямаше да е същия, нямаше да мога да предлагам този затворен цикъл, който привлича доста голяма част от клиентите ми. Също така и се радвам, че мога да съм от полза на нея и на производството в България като създавам работа за доста хора там, не само на Тингер, но и на други подизпълнители.
Къде е страната ни в изработването на спортно облекло и има ли достатъчно професионалисти в тази област?

Качеството на дрехи, което излиза от България е доста високо и може да се сравнява с това на други европейски страни като Италия и Португалия, които са от доста време в производството на фитнес облекла, колоездене, футбол, ръгби, баскетбол и други по-специфични дрехи. Професионалисти има в България в областта на платовете, печат (сублимация и принт), кройки и изработка (шев), което всъщност е това, от което имам нужда за затваряне на цикъла на изпълнението на една колекция.
спортни дрехи за мъже © Вероника Тинева Гуарди
скица на дреха за спорт © Вероника Тинева Гуарди
Какви са мечтите и професионалните ви планове?

Надявам се и мечтая да продължавам да имам възможността да работя точно това, което ме прави щастлива и пълноценна като дизайнер. Да създавам изкуство във формата на дрехи за големи имена и марки по света, а един ден и своя собствена.Какво бихте пожелали на всички, които искат да се занимават с мода? Kaкви качества трябва да притежават?

Може да звучи малко като клише, но никога не спирайте да следвате мечтата си, ако имате такава. Когато човек иска нещо с цялото си същество, винаги се намира начин как да го постигне - най-често с много, много труд.
Вижте повече за Вероника Тинева Гуарди:Вероника Тинева Гуарди в Facebook
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина