списание Амбиция
Интервю с Марио Интервю с Добричков
Автор:
Пламена Петкова

Брой 5 – февруари 2016

Марио Добричков

Пътят на боеца

В този брой списание „Амбиция” представя един млад боец от град Ямбол, тръгнал да изкачва върховете по пътя на своите мечти. Спортна личност със силен дух – ще ни разкаже за своите успехи, амбицията и колко важно е да останеш верен на себе си и своето призвание. Неговото име е Марио Добричков.Пламена Петкова за Амбиция:
Здравей, Марио! Кое беше първото бойно изкуство, с което започна да се занимаваш, и как се запали?


Марио Добричков:
Здравей! Още като малък, около 8-9 годишен, бях много енергично дете и много исках да тренирам някакъв боен спорт. Тогава нямаше много клубове в града, в които да можех да се запиша. Съвсем случайно стана така, че майката на един мой приятел познаваше треньора на един клуб по джудо и ни записа и двамата. Така започнахме да тренираме при Мария Учкова и като цяло веднага ми хареса този спорт и нещата, които научавах от него. Бях започнал да ставам по-здрав и силен, да се развивам отлично физически и това ми харесваше много. Допадаше ми и технически как се обогатявам. Така общо взето започна всичко.
Марио Добричков © Марио Добричков
Всъщност си започнал да трупаш победи и медали още от дете. Би ли споделил малко повече за своите постижения?

Като малък бях много мотивиран и с голям ентусиазъм ходех на тренировки, и несъмнено е оказало влияние , защото започнах да побеждавам на състезанията. Все още е така и победите засилват още повече желанието ми да се развивам в това, което правя.

В различните възрасти, в които съм се състезавал през годините, както и при мъжете, съм имал добри отличия. Ставал съм републикански шампион по джудо и по самбо многократно, участвал съм на европейски, балкански първенства и Световни купи по двата спорта. Тренирам и се състезавам още и на ММА (Смесени бойни изкуства, от а английски: Mixed Martial Arts), където имам и аматьорски, и професионални срещи. Най-голямата ми победа е второ място на европейско първенство.
Марио Добричков интервю © Марио Добричков
Марио Добричков ММА © Марио Добричков
ММА бой © Марио Добричков
Кое те привлече към ММА и кога стана това?

С ММА започнах да се занимавам в малко по-късен етап. Бойните спортове, които практикувам, ми харесваха много и знаех, че те са много добра основа за спорт като ММА. Това е спорт, който обединява всички бойни спортове в едно и наистина се изисква много сериозна подготовка. Има удари с ръце, крака, различни техники за задушаване и ключове на ръцете и краката. Боят се води както в стойка (изправено положение), така и на земята. Боят протича в три рунда по 5 минути всеки. Искам да се развивам и в тази сфера и да покажа на себе си и на всички, че мога и знам как да побеждавам. В моя роден град Ямбол беше открит клуб по ММА, където се записах, и започнах да тренирам с момчетата. Не закъсня и първото състезание, където взех категорична победа, и оттам започна да ме влече да тренирам по-сериозно. Спечелих няколко състезания и квалификация за европейско първенство по ММА, което се проведе в Санкт Петербург, Русия. Оттам се върнах със сребърен медал.
Разкажи ми повече за това първенство – за преживяванията, емоциите, за чувството да се биеш пред погледа на легенда като Феодор Емилианенко…

Беше страхотно преживяване. Направих доста солидна подготовка за това състезание и се отдадох изцяло, за да покажа най-доброто от себе си. Заминах с позитивни мисли и силна мотивация за победи. Чуството да се състезаваш под флага на България и да побеждаваш противници от много по-развити страни, е невероятно и това е показателно за бойният дух на българите.
Радвам се, че се срещнах и се запознах с много световно известни ММА бойци като Джеф Монсън, Феодор Емилианенко, Александър Емилианенко и други, които бяха в залата. Дадох най-доброто, за да представя себе си и страната ни по най-добрия начин.

© Марио Добричков
Какво като цяло е важно за теб в една битка и какви мисли и чувства минават през теб, когато се изправиш срещу опонента си?

Влизам във всяка битка с една единствена мисъл и тя е да победя. Вярвам в себе си и във възможностите си. Уважавам противниците си и си взимам поука от всяка победа и от всяка загуба. Често в нашите спортове се стига до критични моменти, в които тялото е подложено на огромно натоварване, довеждащо до предела на силите ти. В такива моменти психиката на всеки боец играе ключова роля за изхода на срещата. Когато чувстваш, че не можеш повече, трябва да натискаш най-силно, тогава победата е най-сладка.
Каква част от времето си отделяш за тренировки?

Тренирам всеки ден и отделям между 2 и 4 часа дневно, като в повечето дни тренирам двуразово.


Преподаваш бойни изкуства и на деца. Освен бойни умения, на какво друго се опитваш да ги научиш и да им предадеш?

Да, занимавам се и с тренировки на малки деца. Мисля, че за всяко дете от 5-6 годишна възраст е полезно да започне да се занимава с каквито и да е физически дейности. Спортовете, на които предимно учим децата, са джудо и самбо. Мисля, че това са спортове, допринасящи не само за подобряване на физиката, но те изграждат във всяко дете и други ценни качества, които могат да му бъдат много полезни и в живота после. Също така се научават на самозащита. Децата успяват да придобият увереност, самочувствие, да натрупат много знания, ловкост, бързина, сила, издържливост, концентрация и други. Всяко дете според мен трябва да тренира, за да се развива пълноценно.
състезание джудо © Марио Добричков
Защо е важно за теб да предадеш опита и знанията си на тези деца и какво се стремиш да постигнеш?

Българите сме спортна нация и трябва да се стремим децата ни да живеят по-добре. Да спортуват повече и да са по-здрави, защото те са бъдещето на България и те са новите българи, които ще поведат нещата напред.


Покрай всичките си ангажименти с тренировки и състезания някак си намираш време и за собствен бизнес. Какво според теб е необходимо, за да може един човек да бъде успешен едновремено в няколко различни области?

Налага се да намирам време и за бизнес, защото всяка подготовка и всяко състезание изискват определено финансиране, което аз трябва да си осигуря, понеже нямам странична подкрепа. Мисля, че държавата има какво още да направи по този въпрос, защото проблемът не е само при мен. Всеки човек, който иска да постигне нещо в живота си, независимо какво е то, трябва ,първо, да си постави цел, към която да се стреми. Второ, трябва да изгради точен и ясен план, който да следва. И ,трето, да вярва в себе си безрезервно. Това са нещата, които смятам, че всеки човек трябва да притежава и да следва, за да бъде успял.
шампион джудо © Марио Добричков
шампион карате © Марио Добричков
бойни изкуства © Марио Добричков
Кое е следващото предизвикателство, стоящо пред теб?

Към този момент ми е доста натоварена програмата. В момента тече организацията на нов спортен клуб, който ще бъде основан много скоро, и с него се надявам да развиваме спорта сред младите на по-високо ниво. Тренирам всеки ден. Предстои ми състезание, за което се готвя упорито. Доста съм ангажиран и с работата, с която се занимавам, но всичко е под контрол, когато е добре организирано.


За какво още мечтаеш и се стремиш да постигнеш?

Основно се стремя да прогресирам във всяка сфера, с която се занимавам, да постигам целите си и да вървя само напред. Пожелавам си всички, които са около мен, да са здрави. Всичко останало мога да го постигна.


Какво е посланието ти към нашите читатели?

Да вярват в себе си, да се обичат и да следват мечтите си.
Вижте повече за Марио Добричков:Видео с Марио Добричков

Марио Добричков в Facebook
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина