списание Амбиция
Да бъдеш посланик на българската култура Екатерина Ларсон
Брой 11 - август 2016

Купи книга

Да бъдеш посланик на българската култура

Интервю с Екатерина Ларсон от Швеция

Екатерина Ларсон е писател и пътешественик, който се интересува от личности, изкуство, стартъп компании и нови технологии. Тя е от Благоевград, но е живяла и работила в САЩ, Великобритания, Швейцария и от 12 години е в Швеция. Има бакалаварска степен по „Бизнес и журналистика“ от Американски университет в България и магистърска степен по „Маркетинг“ от Чикаго. Екатерина работи в своята фирма за дигитална комуникация - Ekaterina Larsson DigiCom, и преподава български език на деца в различна възраст.Кое е основното, което те мотивира да участваш в проекта „Списание Амбиция“?

Екатерина Ларсон:
Аз съм писателка, така че ми е интересно да пиша. И пиша за всякакви интересни хора. Списанието Success Stories Mag, английската версия на списание Амбиция, ми стана интересно, защото аз познавах подобни хора - хора, които успяват въпреки всичко. И реших, че ще пасне перфектно да напиша техните истории и те да се публикуват.
Автор в българско списание © Личен архив
Сподели личното си впечатление за всяка една от интервюираните от теб личности.

Хората са различни, с някои хора върви много лесно интервюто, с други по-трудно. Някои искат да имат много голям контрол върху това, което се публикува, което не е много удачно. Но например с дизайнерката LAMIJA ми беше много интересно, защото аз бях видяла колекцията ѝ на модното ревю, знаех, че е нещо много по-различно и интересно от това, което сега има на пазара. Освен това историята ѝ е супер интересна и ангажираща. Всъщност първоначално предложих интервюто на Harper’s Bazaar Bulgaria.Има толкова много успели българи в различни области в България и по света. Как избираш кого да представиш в интервюто си?

Аз предстaвям само чужденци засега, тъй като живея в Швеция. Но имам предвид и интересни българи, така че не се знае.:) Избирам ги или като се срещна с интересни хора самата аз и мисля, че имат какво да разкажат, или приятели ми препоръчват някого. И избирам от сфери, от които аз самата се интересувам - предприемачество, устойчиво развитие, човешки права, изкуство, мода, литература.
Пътешествие в чужбина с малко дете в детска количка © Личен архив
За да се получи интересно интервю се изисква добра подготовка. Опиши процеса какво се случва преди, по време и след интервюто.

Чета много за самите хора преди интервюто - тяхната страница на интернет или ако са давали някъде интервюта преди това. Опитвам се да науча колкото се може повече преди срещата, за да знам и какви добри въпроси да задавам или да насочвам интервюто към интересна тематика.Какво според теб би се случило, ако една голяма част от успешно реализиралите се в кариерно отношение българи в чужбина се завърне в родината?

Чудеса!:) Не, наистина на мен ми е много тъжно, че много свестни и умни хора отидоха да живеят в чужбина. Включително и аз. Ако имахме по-нормална държава, щяха да останат. Говорила съм и с хора, които се върнаха, но повече от година просто не издържаха в България. Но пък от друга страна виждам и хора, които останаха в България и правят чудесни неща. И много им се радвам.:) Дано да има повече като тях!

© Личен архив
За да успееш в дадена сфера- образование, кариера , бизнес, спорт и т.н., трябва ли цялото ти време и енергия да бъде насочено само към това нещо?

Мисля, че е хубаво да си отдаден на дадена идея, но не може 100% само това да правиш.

Аз харесвам по-цялостни хора - които отделят внимание и на семейството и приятелите си.

Нали трябва някой да сподели с теб този успех?:)
Кой е най-големият ти професионален и личен успех? С какво се гордееш най-много?

Професионален успех - работата ми в пресoфиса на ООН, статиите ми с интересни хора, които се четат от много читатели. В личен план - това, че успявам в държава като Швеция, която никак не е лесна, и прекрасното ми семейство - съпруг и дъщеря. Аз прекарах известно време в лутане - да разбера какво точно е моето призвание в живота и какво точно искам да правя. Съпругът ми прояви много търпение и разбиране в този период. Което е много ценно качество.
Семейство на лодка в океана © Личен архив
Кои според теб са основните фактори, които трябва да бъдат налице, за да бъде един човек успешен в начинанията си? Какъв според теб е правилния път към успеха?

Трябва много да вярваш в себе си и да си преследваш целите, независимо от това кой какво говори! Много често се страхуваме - от бедност, от това да не разочароваме близките - и се предаваме. Не трябва така - имайте ясни цели и ги преследвайте неуморимо, казвайте на приятели и познати за тях. Много често те ви помагат, по знайни и незнайни начини. Така че упорството е много важно! Падаш - ставаш. Днес не си успял, ок - утре е нов ден!
Щастлива майка с малкото си дете © Личен архив
Амбицията е част от живота на всеки в малка или по-голяма степен. Тя се движи по спирала. Има моменти, в които тя се притаява, за да набере скорост в други. Коя е твоята най-голяма амбиция и реализира ли я? Каква е твоята амбиция на този етап от живота ти?

Моята амбиция е да спася света, така че - доста сложно!:) ОК, всъщност моята амбиция е да стана известна писателка и работя по въпроса. Щом 200 000 читатели четат моите статии в Success Stories magazine значи съм на прав път!:)
Понякога ежедневието следва монотонно своя ход, но има и неочаквани обрати- случайни или не. В кой момент ти се е качвал адреналина?

На roller coasters. Понякога си е супер страшно!:) Пробвах уиндсърф и това също е много готино, както и джет ски. Обичам да ходя и на готини концерти, да танцувам с приятели. Последно бях на Горан Брегович на концерт, скоро ще ходя на Red Hot Chilli Peppers.:) Когато вземам интервюта от известни личности, също ми се вдига адреналина, но по различен начин.
Българска в Швеция на брега на морето © Личен архив
Как помагаш или би искала да помогнеш в бъдеще за развитието на България и облика ѝ пред света?

Аз винаги си мисля, че аз съм нещо като посланик на България и се държа подобаващо. Но пък аз самата съм доста космополитна, и мисля, че спомагам за това и българите да се възприемат по-различно, а не като изостанала и бедна нация. Слагам много снимки от България също, защото мисля, че имаме прекрасна природа и има какво да се види там - особено планините! Третото нещо е, че аз преподавам български език в Швеция на деца от смесени бракове - уча ги и българска история, география, традиции. Уча също и дъщеря си на български, говоря ѝ най-вече на български език. Искам тя да има връзката с България и да я оценява.Какво те надъхва да бъдеш щастлив?

Когато хората около мен са щастливи, съм щастлива и аз! По-скоро какво ме зарежда позитивно, мога да кажа - природата, разговори с интересни хора, с приятели, хубава книга, филм, опера, театър, йога, танци, пътешествия. И писането. Писането ме прави много щастлива.:)
Вижте повече за Екатерина Ларсон:Linkedin профил
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина