списание Амбиция
Българска стартъп компания изкачва върховете на успеха Георги Иванов
Автор:
Пламена Петкова

Брой 9 - юни 2016

Купи книга

Българска стартъп компания изкачва върховете на успеха

Интервю с Георги Иванов

Този месец списание „Амбиция” ви среща с Георги Иванов – млад предприемач, който през 2014 година заедно с Волен Вълков и Димитър Вулджев основава Enhancv (Енхенсив)– българска компания, предлагаща чрез платформата си възможност на своите потребители да създадат уникалната си автобиография, увеличавайки многократно шансовете си да бъдат наети на желаната от тях работа и която е на път да получи четвъртото си поредно финансиране, този път на стойност 1 милион лева. Тук е, за да ни разкаже за придобития от него опит по пътя на един успешен български стартъп. Насладете се на този интересен разговор.Пламена Петкова за Амбиция:
По образование си геолог, но в действителност избираш да се развиваш в по-различна насока. Разкажи ми накратко за себе си, за твоя професионален път и как стана така, че се ориентира към основаването на стартъпи. Кое те привлече към този вид себереализация?


Георги Иванов:
Завърших геология в Софийски университет, като ключовият момент в професионалната ми ориентация беше, когато бях на обмен за 2 семестъра в Техническия университет в Мюнхен. Тогава сякаш осъзнах колко повече възможности всъщност предлага животът и разширих кръгозора си. След като се прибрах обратно в България, имах нуждата да сменя средата и случайно или не попаднах на Start It Smart - неправителствена организация, целяща да насърчи повече млади хора да стартират собствен бизнес. Именно там се запознах и с други себеподобни, с които още от първия ден започнахме да обсъждаме запалено най-нашумелите стартъпи, книги и TED видеа. Така лека-полека започнаха и на нас да ни хрумват разни бизнес идеи. След няколко неуспешни опита успях да се фокусирам в един проект и последните две години и половина това е основното, което правя.
Млад предприемач © Георги Иванов
Как възникна идеята за основаването на Enhancv?

Идеята възникна още когато Волен си направи по-нестандартно CV, с което получи работа в Германия. Помня как още тогава му казах: „Брат, от това ще излезне страшен бизнес!' 🙂 7-8 месеца по-късно идеята узря в главата му и през декември 2013 ме попита дали искам да започнем работа по нея. Без особено замисляне се съгласих, защото и той, както и идеята ми допадаха много. Нещата обаче станаха наистина сериозни, когато Митко (третия co-founder & CTO) се присъедини към екипа и два месеца по-късно успяхме да привлечем инвестиция от Eleven. Към ден днешен екипът ни се състои от 13 души, като определено мога смело да заявя, че всеки от тях притежава изключителен опит в това, което прави, въпреки възрастта и годините. Именно това е митът, който искаме да разбуним - това дали един човек ще се представя добре на дадена позиция в компанията, далеч не зависи от годините му опит или оценките, които е получавал в университета.
Екип на Енхенсив ООД © Enhancv
Успешна автобиография © Enhancv
Стартъп в България © Enhancv
Знам, че Enhancv беше една от номинираните компании в годишните награди на Forbes България E-volution Awards 2016 в категорията Design and Usability. Какъв път извървяхте от началото и как се развива компанията към момента, две години след нейното създаване?

В началото започнахме като service компания (компания за услуги) и правихме ръчно всяко едно CV - срещахме се лично с всеки клиент, преправяхме му старото CV, проучвахме компаниите, за които искаше да кандидатства, като му помагахме да го персонализира за всяка и накрая обличахме всичко това в доста по-представителен вид. Три месеца след като получихме първата инвестиция изкарахме и версия 1 на продукта ни, която целеше да ни даде информация за това как точно е най-добре да подходим като автоматизираме процеса. Две години и четири версии по-късно вече имаме най-съвременната и лесна за използване платформа за създаване на CV-та в света, като наши клиенти са си намерили работа в компании като Uber и Facebook и са завършили университети като Харвард и MIT. Наградата, за която бяхме номинирани в топ 3 от Forbes E-volution Awards, беше огромно признание за нас, тъй като именно използваемостта на продукта ни е едно от най-важните неща за нас и потребителите ни.
Да си поговорим малко най-общо за стартъпи. Какво е необходимо на един стартъп, за да стигне до успех?

Бих го обобщил до три неща: екип, смелост и много здраво бачкане.Какви са основните стъпки, за да се превърне идеята в успешен бизнес?

Пътища много, стига горните три неща да са налице. Мисля, че всичко друго лесно се наглася. Най-важното в началото е дали проблемът, който разрешавате, е наистина значим за вашата таргет аудитория, като под значим визирам те да търсят активно различни алтернативи за решаването му. Ако това е налице, то и бизнес модел, и клиенти ще успеете да намерите (стига да изпълнявате горните три условия, разбира се :))

© Георги Иванов
Какво е мнението ти относно допълнителното външно финансиране на идеите и бизнеса и колко лесно е да получиш финансиране на проекта си?

Според мен, ако имате възможност да намерите финансиране на идеята си и то от хора, които впоследствие ще могат да ви помагат и с други знания и контакти, не мисля, че има нещо лошо. Дори напротив - финансовата свобода ви помага да се фокусирате върху наистина важните метрики за вашия бизнес в неговото начало. Това за нас бяха „успеваемост на CV-то' и процента от хора, които си създават качествени CV-та. Определено не мисля, че е лесно да вземеш инвестиция - все пак трябва да защитиш идея, която все още не съществува, и да убедиш хората, на които презентираш, че именно вашият екип ще успее да я реализира - тоест, където и да ви пипнат, да имате добре премислен отговор.
Преди да се захванеш със създаването на Enhancv, си развивал още два стартъп проекта, не толкова успешни. Какви уроци научи от първите два опита за стартъп, които ти помагат в момента за развитието на Enhancv?

Научих адски много неща от всеки от тях, но може би най-важните изводи бяха колко е важно хората в екипа освен да са много умни и готини, да имат и различни допълващи се умения. Също и това дали останалите работят колкото ти се иска, е пряко свързано с това какво количество работа свършваш ти самия. Тогава разбрах какво наистина значи фразата : 'Lead by example'. Е, определено не мисля, че бях най-добрият пример тогава. 🙂
менторство българия © Георги Иванов
Освен с развитието на Еnhancv като компания, ти се занимаваш и с менторство- помагаш и на други стартъпи да задвижат своите идеи и да постигнат успех. Какво те мотивира да го правиш?

Помагам им, защото те са бъдещето и колкото повече успешни хора има, толкова повече ще просперира държавата ни. Освен това, когато преди няколко години и аз нищо не разбирах, тогава на мен също ми помагаха по подобен начин и някак си го чувствам като дълг да върна жеста. Много е интересно, но го наблюдавам при почти всички предприемачи в средата.Участваш ли и в други настоящи проекти и готвиш ли ни някакви изненади?

Не, фокусът е едно от най-важните неща за успеха на един стартъп и не искам да си го нарушавам засега 😉
Креативен офис в София © Георги Иванов
Тиймбилдинг през зимата © Георги Иванов
Българска стартъп фирма © Георги Иванов
бизнес в България © Андрей Михайлов
Сподели ми малко за Георги Иванов извън Enhancv.

Георги обича да си говори с весели и умни хора, да ходи на театър, да пробва нови работи, да играе тенис на маса, да открива затънтени местенца, да чете интересни книги на най-разнообразни (но практични) теми, а успокоява нервите си като кара кола, ATV или просто потренира малко винг чун. 🙂Как според теб трябва да бъде устроен животът на един човек, за да може сутрин да се събуди с мисълта, че е щастливо успешен?

Просто трябва да е доволен от това, което има. Хубавите неща стават бавно и именно търпението е умение, което е критично важно за нивото ни на щастие. Трябва да умеем да се наслаждаваме на целия процес на работа, а не само на крайния резултат от нея.
Мотивирай допълнително нашите читатели да преследват целите си с две-три изречения.

Кое е по-страшно - да пробвате да осъществите мечтата си и да се провалите по пътя или въобще да не се опитате, а после цял живот да се чудите: 'Какво ли щеше да бъде, ако тогава се бях пробвал...'
Вижте повече за Георги Иванов:Enhancv.com
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина