списание Амбиция
nauka.bg за Амбиция nauka.bg за Амбиция
Автор:
Полина Чопаринова

Подкаст:
Слушай интервюто

Брой 1 – октомври 2015

Nauka.bg

Интервю със създателите на Nauka.bg Петър и Росен Теодосиеви. Вече 10 години списание Българска Наука запознава с това, какво правят нашите учени.

Полина Чопаринова за Амбиция:
Представете се накратко.


Петър и Росен Теодосиеви:
Ние сме двама братя близнаци, които имат толкова много интереси и огромно любопитство, че дори и всекидневното ни занимание с наука не ни е достатъчно. Обичаме да пътуваме и да опознаваме нови хора и нови култури. Пътуваме с кола, автобус, влак и самолет, но най-обичаме да пътуваме на стоп. Обиколили сме Европа и Балканите само и единствено с вдигнат палец.
Колкото сме еднакви, толкова сме и различни. Имаме много общи неща в живота, но нещото, което най-много ни свързва, е БГ Наука.
Kъде може да ви срещне човек най-често?

Благодарение на Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски” имаме помещение, в което всеки ден работим и създаваме списание „Българска Наука”. В сградата на Физически факултет имаме офис, който използваме както за работа, така и за срещи с нашия екип и партньори. Освен там може да ни намерите на снимачната площадка на Кино център „Бояна” и в няколко хостела, където работим допълнително, за да можем да преживяваме и БГ Наука да продължава да съществува.
българска наука
От кога и как започнахте да се интересувате от българска наука?

От 10-ти клас имаме голям интерес към науката и какво правят нашите учени. С огромна изненада разбрахме, че в България се случват толкова много неща, но никой не говори за тях и никой не ги знае. Постоянно печелим златни медали в международни олимпиади по всички науки. Имаме огромни признания в почти всяка област на науката. Навсякъде по света, където и да чуете за някое ново изобретение или откритие, със сигурност има и българско участие. Така ние решихме да направим сайт и списание с името „Българска наука“, за да популяризираме тези успехи сред всички хора, като авторите са изцяло българи.
Кога е издаден първият брой на списанието?

През 2005 година (бяхме само на 15 години) решихме, че трябва да направим нещо за нас самите и за всички, които искат да знаят повече. За тези, които не се задоволяват с образователната система, за 5% от човечеството, които търсят нещо повече! И така с месеци подготовка на 12-ти декември 2005 година излезе първият брой на списание „Българска Наука”. Ние навършихме 16 на 15-ти декември същата година.
nauka.bg
Teми от какви области предлагате на читателите си? Колко публикувани статии имате до момента и за какъв период?

Всичко, което е в сферата на знанието, ние го представяме в един достъпен формат, за да може лесно да достигне до всеки интересуващ се. Имаме над 5000 материала, написани изцяло от български автори. Издадохме до момента 80 броя на списание „Българска Наука”. 80-ти брой е специален, в него публикувахме 80-те най-добри статии през последните 10 години. Може да изтеглите безплатно всеки един брой на списанието от тук: http://nauka.bg/bgnauka


Имате ли подкрепата на българските институции за популяризиране на българската наука?

Голяма част от институциите ни познават, но не ни използват, за да разпространяват информация сред обществото. Списанието има над 10 000 читатели всеки месец, а сайтът и форумът се посещават от над 100 000 човека на месец. Ние сме този мост между учените и обикновения човек, който иска да знае. Ние сме изключително независими, защото нямаме финансиране отникъде и от никого, сами решаваме какво да публикуваме и какво да не публикуваме. Никой не може да ни държи сметка за това, кое и как правим. Ние се стремим само към популяризиране и разпространение на знанието.
Над какви проекти сте работили до момента?

През последните 10 години осъществихме много различни проекти. Имаме над 20 международни участия в различни обучения и семинари, над 10 обучения и семинари в България и над 5 научни проекта. Създадохме два документални филма посветени на Първата балканска война – филма „На нож!“  и Втората балканска война -„Трагедия и слава“. Част сме от събитията Фестивал на българското образование, Софийски фестивал на науката и много други. Създадохме редица проекти за слепи младежи и младежи в неравностойно положение, на които им прочетохме над 100 статии в аудио формати, разпечатахме им специални броеве на списанието и ги разпространихме в цяла България. Създадохме сборник, който обединява всички научни институции, организации, университети и институти в България. Издадохме книга за животни на д-р Чавдар Черников, един от малкото хора, които от самото начало на БГ Наука, са ядрото на организацията. В момента сме част от глобалната мрежа на ECSITE. Сега подготвяме филм посветен на българското участие в Първата световна война, но ни трябват средства за реализирането на идеята.
Може ли всеки учен да пише статии за списанието ви?

Всеки може да публикува. Единствените критерии, които имаме, са да бъдат представени материалите на достъпен език и с много изображения. Важно е човек да разбира сериозния текст, въпреки че не е учен или специалист в дадената област.

Работите ли с български учени извън страната?

Ние сме много горди с нашите автори, защото всички материали са написани изцяло от български учени и специалисти. Но също така има много български учени, които работят извън пределите на нашата родина. Имаме няколко автора от Америка и Европа, които публикуват при нас.

Имате ли планове да преведете списанието на английски, за да направите българската наука известна извън границите на родината ни?

Това е голямата ни мечта – да излезем извън границите на България. Имаме планове да преведем списанието на английски и да създадем ново списание, което да популяризира не само нашите учени, но всички учени от Балканите. Едно научно списание, обединяващо Балканите, би било изключително интересно и шарено. Подобен проект в момента не съществува, а видимо имаме нужда от обединяваща сила, дори и в науката. Но за целта ни трябва сериозна финансова подкрепа.

Списание Наука
Срещате ли трудности при намиране на академичен състав за писане на научни статии?

Да, тъй като повечето учени не са благосклонни към популяризиране. Проблемът е, че повечето учени или имат прекалено много работа в своята област или пък толкова са се вглъбили в своята наука, че не могат да погледнат отстрани и да напишат материал, който да е на достъпен език. Всеки автор на научна статия иска да публикува в списание с импакт фактор. Тъй като ние не сме такова списание, а и целта ни е тази, то за тях дори е непонятно защо да публикуват при нас. Не се интересуват дали обществото ще знае за тяхната работа, което е най-големият проблем.


Как финансирате изготвянето и издаването на списанието всеки месец?

100% от работата по списанието е доброволна и се извършва най-вече от нас двамата (Петър и Росен Теодосиеви). Събирането на материалите, избиране и подреждане по брой, дизайнерската работа по изработката на pdf файла също ние я свършваме. Средства реално събираме за инициативи като филмите, които направихме. В момента събираме средства за филм посветен на българското участие в Първата световна война – http://www.gofundme.com/yf7f7f7g Почти всичко се извършва без нужда от финанси, тъй като такива реално няма. Проектите, които сме спечелили или сме били партньори, са финансирани от европейски програми.
Как се чувствате в България и как ще изглежда българската наука през вашите очи в бъдеще?

Тъй като сме от европейското семейство мислим, че науката в България има голямо бъдеще. Надяваме се все повече пари да се отделят за научни проекти в България, тъй като за да се кандидатства за европейски, ни трябва не само желание, но и основа. За да постигнем ниво, което да бъде конкурентно на другите европейски научни институции, трябва първо сами да си изградим научна инфраструктура и да запазим младите учени тук. Всичко друго ще си дойде.
българска наука
Знаят ли българските деца за българските научни постижения и открития? Интересуват ли се от наука?

Образователната система в България следва скучни и ненужни уроци, в които няма нищо за нашите големи постижения в науката. Това бе една от причините ние да започнем да издаваме списание „Българска Наука”, за да популяризираме българската наука и българските учени. Понякога посещаваме ученици в техните училища и говорим за постиженията в науката, за науката, която ни заобикаля и за хората, които я създават. Тези срещи с подрастващите имат огромно значение за нас, защото те са първата крачка на учениците към науката. Участваме като лектори и в Софийски фестивал на науката. Там отново се срещаме с деца и младежи, които искат да знаят повече, но им е трудно да намерят правилната информация.
Какво си пожелавате в професионален план? Какви са бъдещите ви планове?

Ние никога не се отказваме от идеите си и винаги ги реализираме независимо от трудностите! Пожелаваме си да реализираме идеите си за нови филми. Също така ще е голямо постижение за нас, ако издадем списанието на английски език и се разпространява в интернет сред всички потребители, ползващи този най-разпространен език в интернет.

Всичко свързано с Nauka.bg може да откриете тук:

Слушайте запис на това интервю

Четете списание Наука
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина