списание Амбиция
Интервю Найденов Интервю Ангел
Автор:
Иван Белчев

Брой 5 – февруари 2016

Ангел Найденов

Oлимпийски медалист по математическа лингвистика

Ангел Найденов е роден и отраснал в София. В момента основното му занимание е програмист. В свободното си време прави real life room escape игри, чете, пътува из света и спортува.Иван Белчев за Амбиция:
Вие сте олимпийски медалист по математическа лингвистика. Разкажете ни за този вид състезания.


Ангел Найденов:
Аз съм възпитаник на СМГ (Софийска математическа гимназия). От малък ходя на състезания по математика, физика, химия и др., но математическата лингвистика е дисциплината, която спечели моето сърце. Винаги, когато решавам задачи по лингвистика, чувствам, че разгадавам някой таен шифър или пък разчитам някой древен език. По същество в задачите по математическа лингвистика идеята е да разбереш набор от езикови правила за даден непознат за теб език посредством оскъдна информация, която е зададена.

Най-стандартният пример е: Дадени са няколко изречения на екзотичен език и техните преводи на български. Твоята цел е да преведеш няколко други изречения от този език на български. Най-интересна за мен е една задача, която нямаше условие, а беше просто кръстословица, но на естонски. Тоест може да решиш цяла кръстословица на даден език, без да знаеш нищо за него предварително. Иначе състезания по математическа лингвистика в България има от началото на 80-те години. За да се класираш на международна олимпиада, трябва да преминеш през няколко национални състезания, националната олимпиада и един подбор само за най-добрите в страната. След това мериш сили с най-добрите в света.
Ангел Найденов © Ангел Найденов
Какви качества са ви нужни, за да бъдете успешен в състезанията?

Да си добър в дадена област и да се състезаваш добре са две различни неща. За да си добър в математическата лингвистика, трябва да имаш доста силно развито аналитично мислене, добри познания по различни граматически и лексикални модели и да изучаваш много езици. За добрия състезател обаче освен тези качества, се изисква и хладнокръвност, силна мотивация за успех и може би малко късмет.
олимпийски медалист © Ангел Найденов
Какво се случи, след като завършихте училище?

Страшно много неща се случиха, откакто завърших (явно поостарявам), но накратко: След като завърших, първо трябваше да взема едно изключително важно решение: да остана в България или да продължа образованието си в чужбина. Останах, защото винаги съм вярвал, че младите са двигателят на една държава и в тях е силата за промяна. Аз исках да съм част от двигателя на България, а не на друга държава. Следвах компютърни науки във ФМИ(Факултет по математика и информатика на Софийския университет). Там се запознах с една купчина млади, амбициозни и изключително интелигентни хора. Научих някои неща от друга купчина, не толкова млади и в повечето случаи вече не толкова амбициозни, хора. Някъде из тези студентски години започнах и да работя като софтуерен специалист. И така животът си течеше между работа, университет и философстване по парковете с бира в ръка. Точно сред тези философски сесии се породи идеята да впрегнем свободното си време в собствен бизнес.
математика конкурс © Юлия Лазарова
Вие сте един от основателите на Dextrophobia Rooms. Какво представляват тези стаи?

Dextrophobia Rooms е един проект, който има за цел да отлепи хората от екрана на лаптопа или телефона и да ги потопи в приключение в реалния свят.

По същество идеята е следната: Един отбор(2-ма до 5-ма души) бива заключен в една стая. От момента, в който престъпят прага на стаята, съотборниците се оказват въвлечени в едно приключение, в което главни герои са те.

Това приключение трае един час и основната му цел обикновено е да се намери изход от стаята в рамките на този час. За да се намери изхода, основното оръжие на отбора са техните мозъци: стаята е пълна със загадки – логически пъзели, отборни препятствия и всякакви интересни неща.

© Dextrophobia Rooms
След повече от една година стаите ви са почти напълно резервирани. Какво ни липсва в реалния живот и какво можем да открием в Dextrophobia Rooms.

Преди да отговоря, само да вметна, че не само стаите са почти напълно резервирани, Декстрофобия положи началото на една индустрия в България. В момента в страната има повече от 80 стаи, изработени от различни екипи.

В реалния живот ни липсва това, което е липсвало на човека винаги : приключение. По време на човешката история хората са търсели приключения в книгите, театъра, киното, компютърните игри. Сега дойде времето, когато човекът може да е главен герой в собствено приключение. Технологиите са толкова развити, че почти няма невъзможни сценарии за осъществяване. Това се опитваме да направим в Dextrophobia Rooms. Да проектираме забавление от ново ниво.
Как се проектира подобно преживяване?

С изключително много желание. В момента съвсем спокойно мога да заявя, че когато се захващахме с първата стая, не знаехме какво ни чака. Сравнително бързо измислихме историята, атмосферата и различните загадки в стаята (в това нашият екип много го бива).
Но след това дойде момента за реализация. Тук вече нямахме почти никакви компетенции. Не бяхме майстори(освен едно момче от екипа) или инженери. Въпреки че повечето сме с ИТ background, не разбирахме нищо от електроника. И поради липса на средства, всички тези неща трябваше да се научим да ги правим ние. С мотивация и много безсънни нощи обаче успяхме да направим сами нещо, което много допадна на хората. Важното е да имаш желание и страст, всичко друго може да се научи.
Сега вече работим с архитекти, аниматори, специалисти по микроелектроника, металообработването и строителството. Правим продукт от много по-високо ниво, можем да си позволим да превръщаме в реалност все по-дръзки идеи и гледаме към следващото offline забавление.
Декстрофобия © Ангел Найденов
бизнес в българия © Dextrophobia Rooms
Какви други идеи имате и какви трудности бихте срещнали за реализацията им в България?

Всеки ден изникват нови идеи. Засега обаче не мога да си позволя времето да ги изследвам. Открихме 2 нови стаи в София и Банско, а след това ще се насочим към следващото приключение, което, надявам се, ще е от друг ранг. Иначе за трудности в България от бизнес гледна точка не мога да говоря много, защото, честно казано, ние не сме се сблъсквали с нито една по-сериозна. Според моя опит България има страхотни условия за стартиращ бизнес. Дочух дори, че ще въвеждат термина start-up в закона и такъв вид бизнес ще ползва данъчни облекчения.
математика изпит © Ангел Найденов
Вие сте пример за това как може успешно да се осъществи взаимствана идея от чужбина. Какво бихте посъветвали вашите връстници, които имат идеи, но не знаят откъде да започнат.

Тук ми се ще да разкрия моите виждания по въпроса: „Защо бизнес в България?“

Има три причини:

В България все още няма много от услугите и бизнес-дейностите, които присъстват в по-развития свят. Тоест винаги има какво да въведеш на местния пазар и да спечелиш от това, че си пръв и не трябва да търсиш пазарна ниша.

В България има много добре развиваща се start-up еко система. От ниво идея до финансиране има организации, които могат да помогнат на една мечта да се превърне в реалност. А най-полезното е, че, минавайки по този път и работейки с тези организации, човек се запознава със страшно много успели хора от най-висок ранг. При това все още има глад за стартиращи компании в България и получаването на финансиране е доста по-лесно, отколкото в по-развита държава.

Както споменах вече, има много добри финансови условия за развиване на бизнес. Плосък данък, бързо и безпроблемно създаване на фирма, членство в EU и т. н.

Иначе за хората, които имат идеи, но не знаят откъде да започнат: Според мен най-трудната стъпка е да се премине от мислене към действие.
Не прекарвайте месеци или години да доизгладите идеята си – ДЕЙСТВАЙТЕ!

Направете нещо дори да се провалите от грешките, ще натрупате полезен опит.


Има много хора в България, които могат да помогнат да превърнете една идея в успешен продукт. Аз силно препоръчвам програмата, в която ние с Dextrophobia Rooms участвахме: Start IT Smart Pre Accelerator Както и фонда, който ни финансира: eleven.
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина