списание Амбиция
етикет
Автор:
Иван Белчев

Подкаст:
Слушай интервюто


Брой 1 – октомври 2015

Айляк крафт бира


Георги Христов е човекът зад една от малкото крафт бири българско производство – Айляк. Работата му като финансов анализатор не му пречи да се занимава и с процеса по създаване на бира.

Иван Белчев за Амбиция:
Колко вида бира си изпил?


Георги Христов:
Не съм ги броил, но старая се да опитвам повече бири в различни стилове. Съответно, след това варейки бира в същият стил, имам възможността да го доразвия със собствени идеи…
Как се дегустира бира и как се познава добрата бира?

При дегустацията на бира е много важно да имаме идея какво дегустираме и какво да очакваме. Примерно, трябва да охладим бирата до оптимална температура според нейния стил. Ейловете, поради по-голямото богатство от вкусове, се „отварят“ между 12-14 °C. Тогава бирата ни е и студена, и най-пълно можем да усетим различните аромати и вкусове в нея. Основните стилове бира се сервират в различна по форма чаша. Например, за лека бира като евролагер, в която няма как да усетим каквито и да било аромати на хмел, може да я сервираме даже и в буркан, нищо няма да загубим. Добрата бира е тази, която ни доставя удоволствие.
Какво съдържа крафт бирата Айляк?

В нашата крафт бира Айляк използваме възможно най-качествен немски малц, сортовете хмел са от цял свят – България, САЩ, Япония, Нова Зеландия и Англия. Избираме тези, които в най-голяма степен пасват на идеята ни за конкретния стил бира. Използваме и смесваме различни маи от Белгия, като при добро смесване можем да извлечем най-доброто. Например когато използваме американска мая, която дава по-плодови нюанси, заедно с английска, която от своя страна има сух завършек, тогава може и да получим много интересна бира. Много бих искал да сме част от развитието на свързана с крафт бирата индустрия, да има все повече производители на високачествен хмел и малц и съответно Айляк-а да бъде изцяло варен с родни високачествени съставки.
Айляк
Вече искам да си направя бира вкъщи. От къде да започна?

За да започнеш да вариш бира вкъщи, най-важно е желанието. Можеш да свариш бира и в сравнително малка тенджера на печката, може и в казан на терасата (и двата способа сме ги пробвали немалко време). За най-безпроблемно начало може да използваш втечнен малц и да потърсиш рецепти из специлиазираните форуми за домашни пивовари. Мисля тук е момента да споделя, че бих подарил известно количество и сортове хмел поради липса на място в хладилника. Така че, пишете ни!


Етикетите на Айляк рязко се различават от традиционните. Разкажи за дизайн процеса.

Идеята на първоначалните етикети беше да се разграничат различните сортове хмел, които сме използвали, чрез цветове, съответно да бъде по-лесно за хората да оприличат и запомнят коя бира им е харесала най-много. Не искам да издавам тайни, но мисля че много красиви неща ще се случат съвсем скоро. Оглеждайте се!
Крафт Бира
Двама души пият традиционна бира на една маса, на друга маса двама пият крафт бира Айляк. Какво ще се случи след 30 минути?

Двамата, пиещи бира, основната цел на чиито създатели е да бъде възможно най-евтина и ефективна икономически, имат немалък шанс да ги боли глава. Надявам се, двамата, пиещи Айляк, да усетят радостта от живота и естествените неща.


Може ли крафт бирата да насочи един разговор в правилната насока и тя да е предпоставка за страхотни моменти?

Точно това искахме, кръщавайки бирата „Айляк”: да ни потиква да търсим свободата, да живеем пълно и да се наслаждаваме пълноценно на моментите. Да не чакаме специален повод да живеем.

Подготвяш се за EXPO 2015 Милано. През какво премина, за да имаш собствен щанд там?

Да, изключително много се вълнуваме, че организаторите на EXPO 2015 Milano ни избраха да участваме. Все пак това е най-мащабното и интересно световно изложение. Основната идея е свързана с храната и проблемите, които са около нея. Участваме на павилиона на Slow Food, заедно с група хора, загрижени за бъдещето на храната. Както знаем, страната ни няма да участва официално, поне ние ще се постараем да покажем най-доброто създадено от нас.
Георги Христов
Би ли съдействал и на други млади ентусиасти да произвеждат собствена марка крафт бира? Какви подводни камъни има този бранш?

С удоволствие бих помогнал с каквото мога. В момента мога да помогна материално с хмел на няколко домашни пивовари. Според мен имаме нужда от гъвкави закони, които реално да бъдат в улеснение на бизнеса. Номиналното намаление на акциза е огромна стъпка в правилната посока, но това което би улеснило стартирането на микро-пивоварни неимоверно, би било авансовото предплащане на акциза, както е например в Германия. Там калкулираш какво количество ще произведеш и предплащаш дължимия акциз в съответната данъчна служба. По този начин избягваш поставяне на скъпоструващи и времеемки за поставяне разходомери. Щом може в Германия, би трябвало да може и в нашата страна. Чрез една лека и лесна стъпка към по-голяма свобода на действие и трите заинтересовани страни са печеливши: държавата получава повече приходи от акцизи, хората получават по-голямо разнообразие и микро-пивоварната, захванала се да прави бира, има за цел да предложи възможно най-качественият продукт. Аз лично много силно вярвам в сътрудничеството и че то ни обогатява като общество.

Каса бира
Всичко свързано с крафт бира Айляк може да откриете тук:

Слушайте запис на това интервю

Айляк в Facebook

Айляк в Instagram
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина