списание Амбиция
Българско колело
Автор:
Иван Белчев

Брой 3 – декември 2015

Halfbike

историята на най-известното българско колело в света

Мартин Ангелов и Михаил Кленов са двама млади архитекти, които вместо да проектират сгради са навлезли в света на продуктовия дизайн.

В интервюто за списание Амбиция Мартин споделя как се е породила идеята за тяхното колело Halfbike, през какви трудности са преминали и как за по-малко от месец са станали милионери.Иван Белчев за Амбиция:
Идеята ви за Halfbike идва заради международен конкурс за велосипеди. Какви мисли ви сполетяха тогава?


Мартин Ангелов:
Ами първоначално започнах да мисля върху концепция за стандартно колело, започнах да променям някои неща и понеже обичам да стигам до крайности, малко по малко стигнах до идеята да изолирам двигателния механизъм на стандартното колело (задната гума, свързана с педалите чрез верига) и да видя какво мога да направя с него, като подложа всичко останало на редизайн.

Тогава се роди концепцията за правото каране без седалка. Първоначалният модел имаше едно задно колелце и вярвах, че с усукване на тялото ще може да се завива.
Халфбайк 1 и 2 © Колелиния
Дизайнът на Halfbike версия 1 и версия 2 се различават съществено. Как се случи този преход само в рамките на 1 година?

Случи се това, че заедно с Михаил Кленов се сблъскахме с реалното производство и научихме страшно много неща. Обожавам да опростявам нещата до безкрайност и втората версия беше логичната еволюция, която беше и много бурна.

Принципът на изграждане на рамката се промени драстично, а задният колесар вече беше изцяло наша разработка. Все повече неща вече зависиха от нас.
Мартин Ангелов, Михаил Кленов и екип Halfbike © Halfbike; Екипът на Halfbike II
Снимки на видеоклип © Halfbike
Студийни снимки © Halfbike
След кампанията на Halfbike II в Kickstarter спечелихте около 1 млн. долара и над 2000 поръчки. Това беше далеч от целта ви – 50 000 долара и около 150 велосипеда. Каква беше емоцията в първите дни и как се справихте с производството?

Постигнахме целта си за 12 часа и не можехме да повярваме какво се случва. Емоцията варираше от голяма радост до … ами сега какво ще правим. Едно е да сглобиш 100 колела, друго 2500.

След края на кампанията се оказахме най-финансирания проект в Kickstarter за превозно средство въобще.

В началото нещото беше пълно с неизвестни, но малко по малко с огромен труд и много инфарктни моменти през цялото лято нещата си дойдоха на мястото.

© Halfbike
Най-голямата награда за дизайн Red Dot за мобилност 2015 се присъжда на… Halfbike! Какво, освен престиж, дава тази награда?

Определено наградата от Red Dot Design означава признание и до голяма степен вдъхва доверие в нашите клиенти.
Всички големи велопроизводители залагат и на електрическо задвижване. Виждате ли Halfbike версия 3 без педали, с платформа за краката, газ и спирачка?

Определено. Нужно е обаче време и повече специалисти, за да разработим тази вариация.

Нямам търпение да започнем да правим прототипи. Но едно по едно.
Вие сте архитект. Разкажете ни за вашите проекти, свързани с градската среда.

За съжаление, не мога да се похваля с реализиран проект за градска среда, не знам дали съществува и колега на моята възраст, който да направи това.

Една от причините да не се занимавам с архитектура е, че развитието на градовете ни се определя от откровени мафиоти, които действат по силови методи и единствената им цел е да нахранят строителните фирми.

София можеше да е на съвсем друго ниво, само като погледнем как се изгавриха с римските останки на Ларгото, и става ясно с какви типове си имаме работа.

Засега се опитваме да се изолираме в малко островче на нормалност и стискаме палци да не сме много малкo.
БГ колело © Halfbike
Полу-колело © Halfbike
архитект Мартин Ангелов © Halfbike; Мартин Ангелов с неговото колело Halfbike
Какъв съвет бихте дали на всички онези, които искат да покажат проектите си на целия свят?

Да си изживеят идеите, животът е прекалено кратък, за да отлагат. Чувството за игра и експериментиране трябва да е в основата на всичко, щом това изчезне се превръщаме в бездушни търговци.

Живеем във времена с прекалено много шум и ако не се научим да отсяваме стойностното лесно, може да се изгубим в лъжливи занимания.

Най-вече бъдете искрени със себе си и се обичайте.
Вижте повече за Halfbike:Посетете уебсайта на Halfbike

Halfbike в Facebook
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина