списание Амбиция
Дизела Дизелът
Автор:
Оги Начев

Брой 5 – февруари 2016

Кирил Николов – Дизела

Ориентиране и планинско бягане

6-то място на Световно първенство 2009 г. -Унгария
6-то място Европейско първенство 2010 г. – България
6-то място Световно първенство 2012 г. – Швейцария
2- ро място Европейско първенство 2012 г. – Швеция
Победител в 3-те най-големи щафети в света – Юкола, 10 MILA и 25 Манна – 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 г.
Многократен балкански и държавен шампион по ориентиране от 2003 до 2014 г.
Държавен шампион по крос кънтри и планинско бягане -2010, 2011, 2012, 2014 г.
Рекордьор на най-дългото туристическо трасе в България Ком – Емине (600км, 17 000 м положителна денивилация), 4дни, 13 часа и 5мин.


Със сигурност ще кажете, че след това покъртително представавяне на човека с прякор на ценно гориво, надали има какво да се каже още много много. След всички изброяваници на титли, състезания, участия, предизвикателства, можем само да си кажем, че Кирил е машина. И наистина Кирил е една машина в човешки облик. Монетата обаче винаги има две страни и ако наистина искаме да научим малко повече за нещата, трябва да се вгледаме внимателно и в двете. Защо го казвам ли? Ами много е просто. За да станеш машина, първо трябва да изминеш много дълъг път, изпълнен с препятствия, дупки, режещи клони, тежки атмосферни условия. А при Дизела това е буквално, не метафорично. Дисциплината, в която се състезава той, е една от най-мъжките, които можете да си представите и аз съвсем скоро осъзнах защо.Преди известно време, снимайки предаване за град Сливен, попаднахме на планински маратон по небезизвестната „хайдушка пътека”. Оказа се, че мястото е култово за планинските бегачи и хората от града и тя е нещо като меката на този спорт в България. Кое обаче ми направи впечатление? Ами като започнем с това, че докато ние се молехме 24-часовия дъжд да спре да ни вали и ледения ураганен вятър да ни пощади поне за мъничко, състезателите стартираха с огромни усмивки на лицата само по клинче, маратонки и тениска. Впоследствие, след като видях трасето, се хванах за главата и се зачудих кой нормален човек би се хванал да се катери по планината в това време, камо ли да се състезава с часовника. Виждайки трасето, се замислих колко сложен и истински е този спорт. Всеки път трасето, което изминаваш , е с различна топография, всяко минаване по него го променя и така ти създава нови препятствия. За капак на всичко човекът, който финишира първи, който, разбира се, се оказа, че е приятел с Дизела, след като мина финала, просто си пое два пъти въздух и после се усмихна все едно не е тичал досега. Започнах адски много да уважавам тези хора. За майтап или не Дизела е от Сливен. А за още по-голям майтап прякорът му не идва от горивото…
връх ботев © Кирил Николов
Оги Начев за Амбиция:
Добре, няма как да не се сдържа, защо прякорът ти е точно Дизела? Почти сигурен съм, че има нещо гнило и не е свързан с горивото 😉


Кирил Николов – Дизела:
Когато ми лепнаха прякора, имаше една германска биатлонистка Уши Дизел. И понеже по онова време ушите ми бяха доста щръкнали, първо ми казваха “Уши“, а след това прякорът се измени на „Дизел“. И да, прав си, че няма нищо общо с горивото, марката и прочие 🙂


Разбира се, няма как да не те попитам: как започна всичко и как стигна до положението, в което се намираш в момента?

Стъпка по стъпка. Винаги съм имал цел, към която да се стремя и независимо колко малка е била тя, чрез осъществяването и съм се развивал и това ми е помагало да вярвам, че мога повече и повече.
Кон Емине © Кирил Николов – Дизела
Кон Емине преход © Камелия Атанасова
ориентиране © MTK Sport
Как тренираш?

Тренирам ориентиране, което е пряко свързано с бягането, и бягане естествено. С една дума бягам. В зависиимост в кой период на годината се намирам тренирам по различен начин и обемът от тренировки също се променя.


Ти стана много популярен с първия си опит за поставяне на рекорд на Ком – Емине. За теб това беше голямо предизвикателство, цялата страна те следеше и в крайна сметка първия път не успя за много малко. Какво стана всъщност, какво се случи?

По повод първия опит направихме филм, който всеки желаещ може да закупи и гледа от www.reachyourlimits.com. Там много добре е описано всичко. Но общо взето, за този първи опит всичко, което можеше да се обърка, се обърка, но главната причина е контузията, която получих още на 2-рия ден и впоследствие тя повлия на цялостното ми състояние. И тук трябва да отбележа, че ако не бяха Наталия(треньорката ми), Димитър (главният организатор) и целият екип, щях да се откажа най-вероятно още на 2-рия ден.

© Камелия Атанасова
Втория път всичко беше наред и ти успя! Разкажи ми как постави рекорда?

Както казах, в първия опит всичко, което можеше да се обърка, се обърка, но пък това ни подсказа да вземем под внимание още повече неща за 2-рия опит. За щастие тази година всичко мина гладко. Като на сън. Отидох на старта и след 4 дена 13 часа и 5 мин бях на финала. Не казвам, че беше съвсем лесно, но беше по-скоро като една недовършена работа от мен и целия екип, която свършихме повече от чудесно. И за тазгодишното бягане ще имаме филм, който се надявам да излезе през октомври 2016 г.
бягане © Кирил Николов – Дизела
Да поговорим за едно друго предизвикателство. Ти успя да изкачиш няколко върха и да слезеш за отрицателно време. Разкажи ми за това ти изпитание.

Да, това беше първия ни проект 5-те Върха. Исках да изкача 5-те най-високи върхове на 5-те най-високи планини у нас за по-малко от 24 часа, като във времето се включваше и транспорт с кола между върховете.

Ботев, Вихрен, Руен, Мусала и Черни Връх. Стартът беше в 19:30, като първите 3 върха ги катерех и слизах почти по тъмно.

Проектът беше повече от успешен и това ни даде началната скорост за Ком – Емине. За този проект също има филм, който се разпространява свободно. Който желае може да го намери с препратка от личния ми сайт в раздел новини.
Кое е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправял?

Животът е най-голямото предизвикателство. Сблъскваш се с препятствие всеки божи ден и знаеш, че няма кой да свърши твоята работа по-добре от теб самия.Какво ново готвиш?

Календарът от състезания е препълнен. Всички те ще бъдат много интересни. Готвим и едно голямо събитие, но като го финализираме, тогава ще го съобщим. Иначе нещата около мен могат да бъдат следени на фейсбук страницата ми.


Едно посланийце като за финал за хората, които държат на теб, вярват в теб и са в твоя спорт:)

Всичко се случва първо в главата!
Вижте повече за Кирил Николов – Дизела:Посетете уебсайта на Дизела

Кирил Николов – Дизела в Facebook

Кирил Николов – Дизела в Youtube
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина