списание Амбиция
Автор:
Иван Белчев

Брой 2 – ноември 2015

English:
Co-working and positive people

Венелин Добрев

co-working в България и позитивните хора

Венелин Добрев е на 24 години от Стара Загора. От пет години живее, учи и работи в град Варна. Завършил е бакалавър по туризъм и магистър по бизнес икономика в Икономически университет Варна. Членувал е две години и половина в клуб „Маркетинг“ към университета. Обожава да пътува, а основните му интереси са свързани с българската история, откриването и проучването на нови непознати места в България и техните истории.
Иван Белчев за Амбиция:
Ръководите споделено работно място във Варна. Разкажете ни какъв тип офис е това?


Венелин Добрев:
През миналата година бях поканен да ръководя споделеното работно място на Варна – Beehive. Beehive Varna Co-working space е първото във Варна и извън София споделено работно място. Офисът е разположен в центъра на град Варна, недалеко от морския бряг, което го прави лесно достъпен. Това е единственото място в Североизточна България, където можете да наемете работно бюро за определен от Вас период без обвързване.

Beehive събира група от хора, които работят независимо един от друг, но споделят еднакви ценности и се интересуват от синергията, която се получава при работа със съмишленици и талантливи професионалисти в едно и също пространство. Целта на Beehivе e да предостави на хората едно различно работно място, да събере и обедини идейни и креативни личности със сходни интереси, да бъде среда за ефективно развитие на индивидуални бизнес интереси.

Освен да предлага удобно и спокойно офис пространство, основната цел на Beehive е да изгради общество от предприемчиви хора, които развиват иновативни проекти в България. За да постигнем това, ние организираме различни обучителни и социални събития като уъркшопи и нетуъркинги. Всеки, който има идея за събитие, може да я сподели с нас и ако има интерес, ние ще я реализираме без проблем.
© beehive.bg
Кои са положителните страни да се работи на такова място?

Положителното нещо е, че постоянно съм обграден от позитивни и активни хора, които карат нещата да се случват, работейки над своите идеи. Това са хора, които често са пионери и променят нещата в своите области на работа, и с гордост мога да заявя, че хората, с които работим в Beehive, са именно такива. Ценното на споделеното работно място е, че предоставя възможност за колаборация между хората, които са част от екипа, и между тези, които просто са наели място. Ежедневно имаме случаи, в които наши наематели си помагат един на друг, обменят ценен опит и дори аутсорсват дейност едни към други.


Покрай общността, която се създава в споделения офис се реализират идеи извън него. Разкажете ни за тях.

За последната близо година и половина с екипа на място реализирахме множество инициативи, които пряко или косвено повлияха положително за подобряване на обстановката в град Варна и предоставяне на нови възможности на младите хора за реализация. Реализирахме две издания на международните формати Europe Code Week и Startup Weekend, като в момента провеждаме успешно и формата Startup Grind. Част от нещата, които реализирахме, бяха изцяло или частично финансирани от община Варна и съм изключително щастлив, че виждам голямо желание за съдействие от страна на представителите на различните дирекции. Мога да кажа, че виждам пред очите си как се разбива мита, че хората в администрацията са неактивни и безразлични. Просто липсва контакт между тях и хората с идеи.

Нещото, което направихме през годината, с което се гордея най-много, е „Програмиране за всички“ – уроци по програмиране в начално ниво за младежи в неравностойно положение, като основна част от тях бяха младежи с физически увреждания. Благодарение на усилията на екипа, партниращите организации и подхода на лекторите успяхме да покажем на тези хора, че те могат да бъдат успешно реализирани и да са пълноценна част от обществото. В момента подготвяме дългосрочен обучителен курс, който да е продължение на инициативата.
© Startup Weekend
Освен основната Ви дейност се занимавате с уеб-проект, който търси успели българи и добрите новини. Какво Ви провокира да го направите?

Идеята за „Младите успели българи“ се зароди на инат. Бяхме в един бар в Стара Загора и в приятелски спор говорихме за това дали младите хора имат шанс за успешна реализация в България, или не. Понеже вярвам, че примерът е най-добрият учител, реших да направя сайт, в който да разказваме историите на млади хора, които успешно са се реализирали в България. По-късно в инициативата се включи Александър Хинков и заедно с него успяхме да вдигнем инициативата на едно ново ниво. Сега работим рамо до рамо за това да вдъхновим все повече млади хора да намерят своят професионален път в България.

Идеята за ежедневните позитивни новини дойде като антипод на общото масово отразяване на новините от нашето ежедневие, които за жалост са предимно негативни. По този начин хубавите неща, които се случват с българско участие остават на заден план, а нашата цел е именно с тях да започва денят на нашите читатели.
© uspelite.com
Има много положителни примери в България. По какво си приличат успелите българи?

Универсален път към успеха няма. Ако говорите със сто души, всяка една история за успеха ще бъде различна.

Това, което обединява всички, успешно реализирани хора, е , че се занимават с неща, които обичат.

Старата поговорка е вярна – намери това, което обичаш, и няма да прекараш един работен ден. Аз се чувствам именно така в момента.
© beehive.bg
Защо сме залети от новини, свързани с проблеми, негативни класации, катастрофи и политически интриги? До какво води това?

Мога само да гадая какви са мотивите на медиите да отразяват масово новини от този тип, а и честно казано не ми е работа да го правя. Факт е, че тези новини са важни и имат своето място в информационното ежедневие, но понякога те биват излишно изопачавани с цел да се провокира по-голям зрителски/читателски интерес. Все пак не трябва да забравяме, че приходите от реклама са една основна част от бюджета на всяка медия, като някои онлайн издания се издържат на 100% по този начин. Рекламодателите се интересуват от трафика и импресиите, от рейтинга в края на деня, но за тях няма значение как той е постигнат.
Именно заради това можем да срещнем стряскащи заглавия и преиначени новини. В крайна сметка, ако твоята заплата и храната на масата на семейството ти зависи от това да си номер едно по гледаемост или посещаемост, то ти ще направиш необходимото, за да си свършиш работата. Това според мен е основната причина. Именно това и създава нуждата от сайтове и инициативи като „Младите успели българи“ и „Амбиция“.
България не може да се промени от раз. Какви стъпки трябва да извървим, за да може да видим една активна и просперираща България след 10 години?

Всяка една промяна започва на личностно ниво. Първо трябва да променим себе си.

Трябва да се оплакваме по-малко и да действаме повече.

Като видим проблем, първата ни реакция не трябва да бъде да търсим виновния, а да запретнем ръкави и да решим проблема.

Формулата за добър живот в България е по-проста и от тази на водата в химията – намерете нещо в своето ежедневие, което ви дразни. Нещо, от което ви боли душата щом го видите. И щом го намерите, работете за неговото решаване, а ако не знаете как, се свържете с други хора, които работят по въпроса.

Така с общи усилия и малки, но устойчиви крачки ще заживеем в една по-добра България.
Вижте повече за Венелин Добрев:

Споделено работно място във Варна

Младите успели Българи
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина