списание Амбиция
Силвия Трифонова Силвия Трифонова
Автор:
Иван Белчев

Брой 6 - март 2016

Купи книга

Силвия Трифонова

Как се работи с арабите в Обединените арабски емирства

Силвия Трифонова е комуникационен консултант с професионален опит в Обединените арабски емирства. Там е работила за брандове като Daimler AG, Mercedes-Benz, др. В момента живее със семейството си в София.Иван Белчев за Амбиция:
Живели сте няколко години в Обединените арабски емирства. Всички знаем, че основният им ресурс петролът се изчерпва. Как арабите си представят бъдещето?


Силвия Трифонова:
Живях и работих 5 години в ОАЕ – първо в Абу Даби, а след това в космополитния Дубай. Там развивах комуникациите на луксозни автомобилни марки, като в Дубай работих в Daimler Middle East & Levant и отговарях за комуникациите на Mercedes-Benz на 13 пазара в Близкия Изток. В Абу Даби, столицата на ОАЕ са най-големите запаси от петрол в емирствата - за около 100 години. Въпреки това през последните 8 години в Абу Даби се наблюдава мащабно строителство на нови и вълнуващи проекти, с които се цели да се привлекат повече туристи и градът да не разчита основно на петрола в бъдеще. Само някои от тях са Ferrari World в Абу Даби, Формула 1 Абу Даби, Лувър Абу Даби, Музей Гугенхайм, Saadiyat Island и много други. Радвам се, че станах свидетел на изграждането на голяма част от тях, като с интерес следя новите проекти.
Автомобил Дубай © Силвия Трифонова
В Дубай залежите на петрол не са толкова големи, въпреки че например преди около 6 години откриха петрол близо до свободна зона Джебел Али, където е и централата на Mercedes-Benz. Икономиката на Дубай е диверсифицирана. Визията за развитие на града е изградена в дългосрочен план до 2021 г. Разбира се, Дубай ще продължава да се развива като една от най-желаните туристически дестинации в света, като за 2015 г. над 14 милиона души са посетили града, което е с 6 милиона повече от 2010 г. През 2020 година градът ще е домакин на EXPO 2020, като се очаква да привлече над 25 милиона посетители и да се открият над 300 000 работни места. Възможностите за развитие на бизнес в мегаполиса са също много. За визията за развитие на Дубай и ОАЕ може да се говори много. Това, на което бях свидетелка, е, че тя е с огромни мащаби, изпълнява се с размах и резултатите се виждат много бързо.
Панорамна снимка Дубай © Силвия Трифонова
Камили в пустинята © Силвия Трифонова
Пристанище с яхти в Дубай © Силвия Трифонова
Какви идеи взехте от там и биха ли могли да се реализират в България?

Работата в мегаполис като Дубай, в който в хармония работят над 200 националности, променя мирогледа на всеки. Днес съм много по-отворена към различното, защото зная, че всичко е възможно. Хората в Дубай са усмихнати и с „сan do attitude”, а това е основна предпоставка за раждането на нови идеи и тяхното реализиране. Промяната на мисленето ми, както и добрите ми контакти в ОАЕ, са основните неща, които се радвам, че ми се случиха далече от България. Идеи има много, реализирам ги ежедневно в работата си, като се опитвам да вдъхновя и други хора да натрупат тези впечатления, да посетят ОАЕ не само на екскурзия, а и да разширят бизнеса си там.
Какво развитие наблюдавахте в Обединените арабски емирства, докато живяхте там. Какви промени видяхте по същото време в родината?

През първата година от престоя ми в Абу Даби не се върнах нито веднъж в България. Не пътувах много в този период, но беше вълнуващо и интересно, защото градът се променяше пред очите ми в много бързи темпове.
За две години видях изграждането на острова, на който в момента се провежда Формула 1 Абу Даби – Yas Island. Буквално пред очите ми се случи, защото офисът, в който работех, беше на 5 минути с кола от този остров и в почивките, между двете смени, наблюдавах от комплекса Ал Раха как корабите трупат пясък в морето и изграждат изкуствения остров. Докато работих в Дубай бях свидетел на изграждането и откриването на модерното Метро, хотел Атлантис, Дубай Мол, Бурж Халифа и много други.
Когато се връщах в България, предимно на Нова година и през лятото, не забелязвах много промени. Същите улици, същите сгради, даже магазините бяха същите. При динамиката и скоростта на развитие, в които живеех, беше много трудно да видя каквито и да е промени в България. Сега, когато живея тук, е по-лесно да забележа промените. Новите тротоари, нови метро станции, нови детски площадки, градинки, ремонти и др. Когато живееш тук, можеш да забележиш тези неща, а можеш и да помогнеш за развитието им.

© Силвия Трифонова
Разкажете ни как протича работния процес при арабите?

Работният процес, както и бизнес етикета в ОАЕ имат своите специфики. В Абу Даби например често срещано явление е да се работи на две смени – сутрин и вечер до 9 или 10 ч.,с няколко часа почивка между тях, или сиеста, както е популярно да се казва в Италия и Испания. Предполагам, че това се налага поради специфичния климат и горещини през по-голямата част на годината, който води до по-бърза умора. В България съм работила в същата индустрия, за това лесно бих могла да посоча някои разлики при взимането на решения за покупки от клиентите.
Нека да вземем за пример закупуването на един нов луксозен автомобил. Докато в България, а и в Европа, тази покупка е дълго планирана, обмисляна и до голяма степен се влие от представянето на техническите характеристики и от цената, в Близкия изток нещата са различни. В ОАЕ например клиентът често трябва да чака на waiting list за желания нов луксозен автомобил, понякога 4-5 месеца преди да е излязъл на пазара. Местните араби сменят колите си не веднъж на няколко години, а няколко пъти в годината, обикновено след като излезе нов модел. Ако в Европа е нормално да имаш 1 или 2 коли в домакинството, при местните араби бройката е значително по-голяма. Те обичат продукти с повече възможности и опции. Ако в Европа автомобилът се предлага с по-ниски опции с цел по-ниска продажна цена, то в Близкия изток се търсят автомобили с най-високите опции, най-смелите персонализации и провокативни цветове.

Историите, на които съм била свидетел, свързани с клиенти и техните персонализирани луксозни автомобили, са невероятни. Това, което ще ги стимулира да закупят, често е историята, която търговецът ще им разкаже и кафето, което ще му поднесе. В този смисъл, за да си добър търговец с местните, не е толкова нужно да познаваш в детайли продукта, както е в Европа или други части на света. Нужно е да си добър разказвач на истории и да създадеш приятелство с клиента. Пред бюрото на най-добрия продавач и разказвач на истории в компанията, в която работих в столицата на ОАЕ, винаги имаше опашка от клиенти, които понякога просто искаха да изпият кафе с него. Другата разлика в профила на клиентите в ОАЕ е тяхната средна възраст, която е 28 години.
Профилна снимка © Силвия Трифонова
Възможно ли е да се работи от България с Обединените арабски емирства. Какви са законовите норми? Как се намират клиенти и на какъв език се води комуникацията?

Да, рaзбира се. Светът е космополитен, а Дубай и ОАЕ са само на 4-5 часа път със самолет. Вече две авиокомпании предлагат директни полети до емирството, а и визите за българи бяха премахнати, което увеличи значително трафикът към тази слънчева и доста популярна в момента дестинация. Комуникацията спокойно може да е на английски език. Как да намерим клиенти зависи от естеството на бизнеса ни, продукта или услугата, която ще предложим, таргет групата и др. С радост помагам на българи, които желаят да развият бизнеса си в емирствата - със съвети или с разработка на маркетинг стратегия и бизнес план. Аз самата регистрирах компания в Дубай Медия Сити и развивах бизнес там.
Занимавате се с реклама. Кои са най-успешните методи, стоящи зад една успешна рекламна кампания?

За да е ефективна, която и да е рекламна кампания, тя трябва да създаде емоция. Днес сме затрупани от стотици рекламни послания ежедневно и все по-рядко им обръщаме внимание. Но когато рекламата ни докосне емоционално, ние ще я запомним и споделим. В работата си аз залагам точно на това.
Награда дизайн © Силвия Трифонова
Минало и бъдеще © Силвия Трифонова
бизнесдама © Цветелина Белутова
Разкажете ни за някой ваш проект.

В момента работя върху няколко проекта, които ще реализирам до края на годината. През последните две години работих доста активно върху два мащабни проекта. Първият беше свързан с откриването на един от най-големите търговски центрове в България, като бях част от мениджмънт екипа, а комуникацията и събитията успях да реализирам в рамките на 66 дена (започнах работа по проекта два месеца преди откриването на мола). Вторият проект беше свързан с разработване на стратегия за комуникацията на работодателската марка на голяма производствена фирма, изнасяща сензори за автомобилната индустрия и откриваща нов завод в България. Или по-популярното название на английски език Employer Branding.
Какво смятате трябва да се промени, за да се върнат повече хора от чужбина?

Експатите като мен, които работят в ОАЕ, рано или късно ще се завърнат, защото държавата не позволява постоянно жителство на чужденци, а и след като човек се пенсионира, трудно ще издържи на високите цени и стандарт, както и на суровия пустинен климат. Освен ако, разбира се, не заминат за някоя друга държава или се омъжат за местен арабин. Аз виждам развитие и бъдеще тук, затова се върнах в България.
работа в чужбина © Силвия Трифонова
Ако обаче, както много мои приятели, заминават в европейска държава, получават гражданство, имат стабилна работа и доходи, децата им учат – тогава вече животът им е другаде. И са малко семействата, които биха оставили тази сигурност, социални придобивки и стандарт, за да започнат отначало тук. Освен, разбира се, преприемачите. Те ще забележат предимствата, които България предлага днес - да започнеш и тестваш своята бизнес идея тук. Днес България е сред топ дестинациите в света за стартиране на бизнес.

Какво трябва да се промени, за да се върнат в България? Странното е, че за да се променят нещата – те трябва да се върнат и да ги променят. С новия си начин на мислене, с нови идеи, с нови знания и опит. Но най вече с новия си начин на мислене и „can do attitude”. Най-трудното в работата ми в България е да убедя хората да мислят как нещата могат да станат, а не да започват с това как не биха могли да се случат. Също да спрем да критикуваме, завиждаме и да се опитваме да тъпчем този, който е успял по някакъв начин или мисли различно. Манталитетът трябва да се промени, а за да се промени, трябва да пътуваме повече, както и според мен да работим извън България, дори за малко.
Не трябва да спираме младите хора да учат и работят извън България, защото с този опит те ще са най-ценни за родината си.
Вижте повече за Силвия Трифонова:Силвия Трифонова в Facebook
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина