списание Амбиция
Рут Колева за Амбиция Рут Колева за Амбиция
Автор:
Боян Бочев

Снимка корица:
Васил Германов

Снимки:
Михаил Новаков

Брой 1 – октомври 2015

Рут Колева – един от най-успелите изпълнители в България за последните няколко години. Родена през 1990-та година, в София, България. Зад гърба си има 2 дългосвирещи албума и едно EP. Последният ѝ запис ‘RUTH’ успя да пробие в класациите „UK Soul Chart“ както и в плейлистите на BBC и много други международни медии. Мега-продуцентът – Марк Ронсън, сподели в социалните мрежи „Този албум е невероятен“.Съвсем скоро предстои да бъде издаден новият й запис ‘Rhythm Slave Remix’, по който е работила заедно с артисти като: Eric Lau, Mark De Clive – Lowe, Kaidi Tatham и много други.

Рут е реализирала множество напълно разпродадени концерти, сред които съвместен концерт със Софийската Филхармония в Зала „България“ през 2015-та година, както и клубни лайфове на сцени във Великобритания, Щатите, Япония,Холандия и на много други места по цял свят.

Боян Бочев за Амбиция:
Рут, ти си само на 25 години и можеш да се похвалиш с тази изумителна визитна картичка. ‘Само’ на 25 години или ти се струва напълно нормално да си постигнала всичко тована този етап?


Рут Колева:
Хах, ами…даже съжалявам, че е имало моменти, когато съм си губила времето. Аз започнах много рано, но явно времето никога не стига. Ако можех сигурно нямаше и да спя.
Как мислиш, кой е най-значимият ти успех до момента? Предполагам, можеш да ни споделиш в личен, разбирай емоционален, и чисто професионален план?

За сега не мога да кажа кой е най-големият, но факта че Марк Ронсън определи предния ми албум като “amazing” е едно от по-големите неща, които са ми се случвали. Тази година ме наградиха в Япония за най-добър Джаз вокал, което ми падна като гръм от ясно небе. Другите номинирани са изключителни певици и не мога да повярвам, че наградата дойде при мен.
Рут Колева фотосесия
Ако ми позволиш да отбележа, макар, че за мен ти отдавна не се вписваш в клиширани определения, ти си една истински космополитна личност, която все пак засега е избрала да живее в България…Каква е причината за това и съжаляваш ли понякога за избора си?

Не съжалявам, за мен най-добрият вариант би бил, да живея в България (моят дом) и да имам възможност да пътувам постоянно.
Рут Колева снимки
Рут, хората те свързват с различни обществени инициативи и дори понякога си в епицентъра на кошмарни дебати. В този контекст имам два въпроса към теб. Чувстваш ли се достатъчно влиятелна и уверена, дотолкова че хората да те последват в тези трудни начинания и как смяташ: това ли са твоите истински значими каузи?

Аз съм от хората, които лесно се палят, но и имам много силно изразено чувство за справедливост и това ме кара да не мога да премълчавам очевадните проблеми. Не знам дали съм влиятелна, но когато вярвам в нещо, съм в него на 100% .


Съвсем скоро се завърна от Лос Анджелис, където, в студията на Red Bull,се случиха записите за новия ти албум. Част от твоя екип бяха: пианистът на Snoop Dogg и барабанистът на Flying Lotus. Очевидно става въпрос за Dream Team, но кажи ми как успя да събереш всички тези изключителни музиканти и можеш ли да ни опишеш емоцията от работата ти с тях?

Събрах ги с помощта на продуцента на албума ми Георги Линев, и на мениджърката Моника Иънг. Емоцията е невероятна и това да направиш албум в едно от най-добрите студиа в света си е привилегия. В този албум имах много неща да „излея“ и да кажа, и смятам, че успях да бъда себе си.
Споделяш, че идеята за новия ти албум е той да бъде по-комерсиално насочен от предишните ти студийни проекти; също така в звученето му ще открием и елементи от инди – рок музиката, оркестрации и по-изчистени вокални линии. Ками ми, Рут, този проект изцяло ли е насочен към чуждестранния музикален пазар?

Албумът е насочен, на където му потръгне, но да, надявам се да излезе успешно на международния пазар. В действителност е по-комерсиален, с поп/инди звучене. Но има и много соул елементи, които го свързват с предишната ми продукция.
Сигурен съм, че следиш новата музика от цял свят, която вече е толкова стилово ‘извън контрол’, както и все по-достъпна за обикновените слушателичрез платформи като Spotify и Apple Music. Къде виждаш мястото си в този галактически пъзел и изобщо какво е мнението ти за съвременната музика?

Има много неща, които ме вдъхновяват и които харесвам, има и други от които ме боли глава. Музика наистина има много, за мен е важно душата в нея и посланието. Това е нишата, в която аз се опитвам да вляза.


Мисля, че си от онези хора, които постоянно имат в главата си нови вдъхновяващи идеи и постоянно правиш планове за бъдещето . Къде ти е най-удобно да си ги записваш и какви са целите на Рут Колева за следващата една година?

Не смея да кажа какви са всичките ми цели, но се надявам да завърша албума и да го издам с подходящ лейбъл. Отделно планирам концерт с оркестър Карандила в София на 5ти Декември в НДК, това е тотално различен проект в който правим балкански аранжименти на поп/соул/фънк/джаз хитове. Много е яко и има много душа. Искам да направя концерт и в Зала 1 на НДК догодина, имаме дата вече (18 Март), но още изчистваме концепцията.


Рут, какво за теб е амбиция и на къде те води тя?

Амбицията е част от живота и възпитанието ми. Винаги ме е водила напред, и да ти кажа – вярвам й.
Какво последно те вдъхнови най-силно и имали място на света, където си била и винаги искаш да се връщаш, когато пожелаеш?

Обичам Азия, а от скоро обичам и Аризона. Вдъхновяват ме най-вече хората, природата и спокойствието.


Как успяваш да се справиш с големите очаквания на своите фенове и какъв е твоят начин да изчезнеш поне за малко и да презаредиш батериите?

Скоро не ми се е случвало, но винаги гледам да правя концерти и да внасям нови нюанси в музиката си. Искам да е интересно и хората да се чувстват вдъхновени.
Всичко свързано с Рут Колева може да откриете тук:

Официален уебсайт на Рут

Рут в Facebook

Рут в Instagram

Изтегли безплатно албума RUTH

Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина