списание Амбиция
Ясен Гешев Ясен Гешев
Автор:
Иван Белчев

Брой 6 - март 2016

Купи книга

Ясен Гешев

Urban Creatures трансформира софийско бетонно гето чрез графити

Ясен Гешев е човек, който обича да се бори за важните неща...тези, които носят светлина в живота ни. Хората, които са работили с него, знаят колко много се наслаждава на битките, които водят.

Кариерата му започва с информационно обслужване на спортни събития, после еволюира до маркетинг директор на рали България и до мениджър събития в една от най-успешните български рекламни агенции.

И така през 2008 основава собствена компания за спортен и събитиен маркетинг.

Междувременно съдбата го запознава с български графити артисти и след поредица от проекти, днес вече е основател на Urban Creatures и Urban Art Foundation.Иван Белчев за Амбиция:
Организатор сте на няколко проекта в София, свързани с графити. Разкажете ни за тях.


Ясен Гешев:
Тези „няколко проектa” всъщност са един проект, наречен Urban Creatures. Tова е проект за urban art на територията на район Подуяне в София, който стартира през 2011 и днес вече има пет последователни издания. Идеята на проекта е да използваме изкуството като инструмент за промяна...промяна на средата, промяна на съзнанието.
URBAN CREATURES © Urban Creatures
Крайната цел на Urban Creatures е да трансформираме един район на столицата, за който няма алтернатива, да го превърнем от бетонно гето в среда, изпълнена с идеи и красота. Започнахме с малко събитие в канала на Перловска река и постепенно се разпростряхме върху стените на панелните блокове. Стъпка по стъпка процесът продължава, като вече не сме фокусирани само в стените, а и в облагородяването на изоставени пространства на територията на района и превръщането им в иновативни културни центрове.

Сега, след пет поредни издания и много лични жертви, ми се струва, че май започва да ни се получава. Реално сме на 10% от това, което имаме в главите си, но осъзнаваме- това е път и той се изминава крачка след крачка. Факт е, че много хора вече вървят заедно с нас и това ни дава сили.
Графити в София © URBAN CREATURES
Графити от Стен © URBAN CREATURES
Какво ще се случи в тунела в столичния квартал ‘Хаджи Димитър’?

Този проект го движим от 2008 година, още преди да започнем официално Urban Creatures. Това е първият проект, с който започнахме. Става дума за трансформирането на изоставен тунел в мултифункционална галерия. Гaлерия, която ще предоставя изключителни възможности на артистите, а и на хората от местната общност за различни инициативи и проекти. Има нещо много символично в преобразуването на изоставен тунел от сметище в галерия. Много време мина от първата среща по този проект, но ми се струва, че извървяхме огромната част от пътя.

© URBAN CREATURES
Графитите са ъндърграунд движение. Как възприемат хората това, което се прави 'на тъмно' и това, което правите като събития?

Всъщност това, което ние правим, не е графити. То е следващ етап от развитието на тази култура. По дефиниция Urban Art е изкуство, което се вдъхновява от градската среда и градския начин на живот. Неговите проявления са практически неограничени. Ние сме се фокусирали върху тези проявления, които оставят трайна промяна в средата – murals или стенописи на български. Странно е, защото това проявление на тази култура всъщност някак затваря кръга и ни връща в началото при стенописите в църквите и манастирите, които са били изключително въздействащо средство за комуникация.
Как ни възприемат хората...подкрепят ни с каквото могат. Те определено ясно осъзнават защо го правим. Що се отнася до това, което се прави „на тъмно”, мисля, че хората вече са достатъчно информирани, за да различават арт от вандализъм.

От друга страна, понякога чрез вандализъм може да се прави арт, а и вандализъм вече се прави „на светло”...Всъщност това и е прекрасното на „улицата” , трудно се вкарва в академични дефиниции.
Кой е любимият ви графити артист и как се работи с него?

Много е трудно да се отговори на този въпрос. То е като да кажеш коя е любимата ти книга. Много са и всички са различни. Мога да кажа, че харесвам артисти, които търсят отговори.
URBAN CREATURES 2012 © URBAN CREATURES
снимка графит © URBAN CREATURES
URBAN CREATURES 2013 © URBAN CREATURES
Място за графити © URBAN CREATURES
Графити артисти © URBAN CREATURES
САЩ 94 © URBAN CREATURES
Улично изкуство © URBAN CREATURES
Графити Робот © URBAN CREATURES
Графити Насимо © URBAN CREATURES
Защо имаме нужда от графитите?

Имаме нужда от красота, имаме нужда от смисъл, имаме нужда от провокации, които да ни карат да мислим или осъзнаем нещо...

Имаме нужда от комуникация на ниво над вербалното, но не бих обобщил всичко това с думите : „имаме нужда от графитите”.
Вижте повече за Ясен Гешев и Urban Creatures:Urban Creatures в Facebook
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина