списание Амбиция
Арт вила Орлова Чука Ивелин Влайков
Автор:
Иван Белчев

Брой 8 - май 2016

Купи книга

Арт вила Орлова Чука

къща за гости в красивия Русенски Лом

Къщата е място, което те доближава до природата и самия теб. Място без интернет и със слаб обхват на телефона. Къщата има една звезда на стената, кaлдъръмен римски път до портата, но пък можете да се насладите на безброй звезди в чистото небе с Mлечния път, докато слушате песните на чакалите и елените, носещи се от ехото на каньона.Иван Белчев за Амбиция:
Опишите себе си и семейството ви. На тях харесва ли им идеята за арт къщата?


Ивелин Влайков:
Аз съм художник висшист, каквото и да означава това. В момента се занимавам активно с User Experience дизайн за корпоративни информационно технологични компании, каквото и да означава това. Иначе съм си един обикновен човек, който се опитва да осъществява мечтите си. Детството ми е минало в тази каменно-дървена къща и сред дивата обкръжаваща я природа. Тук аз зареждам батериите си, сигурен съм, че който трябва, ще ме разбере. Семейството ми не вярваше, че може да се сътвори арт вила Орлова Чука от една обикновена къща от около 1912 г. някъде, в някакво село Пепелина, от никого нечувано, в едно от най-малко познатите места в България. Но за моя радост получих тяхната пълна подкрепа да осъществим идеята за създаване на къща за гости и арт център. Получи се отчасти този така абстрактен експеримент и да, на тях им харесва. Постепенно в годините реставрираме, реновираме и разбира се, декорирам оригинално това така ценно местенце, защото искам да остане живо за поколенията и да споделя това с хора, търсещи алтернатива на масовия туризъм, които да го оценят, а именно нашите гости и приятели.
русенски лом снимки © Ивелин Влайков
Намирате се в живописния район на Русенски Лом. Какви туристически дестинации бихте препоръчали?

Препоръчвам на гостите ни да посетят на първо място скалите, на ръба - над 100 метра височина, с панорама над каньона, който е на 10 минути пеша от къщата. След това да продължат пеша пак по еко пътеката до втората по дължина пещера в България, а именно пещерата Орлова Чука и да се насладят на дивата природа, която ги обкръжава с ливадите, горите и отвесните скали около река Черни Лом, могат да се спуснат и да открият малък извор сред гората с една от най-вкусните води, извиращи от скалите, „Урун бунар' - аз го наричам извора на Белоногата поради многото следи от копита на дивите животни. Всичко това е част от природен парк Русенски Лом и Натура 2000 за защита на птиците, ако имате късмет и търпение, може да видите някои от тях. Насладете се и на разходка из село Пепелина, попитайте за легендата на изсечената каменна пещера, която е на равнището на камбанарията на църквата без поп, но с една от най-уникалните икони на Света Богородица Млекопитателница. Продължавайки с кола по поречието на Ломовете и резервата, ще посетите средновековния крепостен град Червен в село Червен, до село Иваново са скалните църкви с уникалните си стенописи под егидата на Юнеско, продължавайки към град Русе, се отбийте и до единствения действащ в България скален манастир 'Св. Димитър Басарбовски' в село Басарбово. Препоръчвам да посетите и манастира 'Св. Марина' край село Каран Върбовка с легендарния си лечебен извор и попитайте за легендата. Има още няколко специални места, които са скрити и тайни, и ако имате повече време и дух на изследователи, мога да ги споделя лично, когато дойдете на гости. Ако ме питате за колко време можете да обиколите и да разгледате всичко в района, то не бихте могли да се насладите истински за по-малко от 5 дни.
Къща за гости край Русе © Ивелин Влайков
старинна къща за гости © Ивелин Влайков
хотели в русенски лом © Ивелин Влайков
селски туризъм © Ивелин Влайков
художник сред природата © Ивелин Влайков
Защо трябва един любител на природата да избере вашата арт къща пред хотел all inclusive?

Предлагаме ви сами или с наша помощ да създадете перфектното барбекю, салата или плодове от градината според сезона. Да вкусите домашни сладка или вино. Да използвате лятната кухня или верандите, или каменната маса, или хамаците, или просто да се попечете и почетете, и попишете, и порисувате, и поиграете сред два декара двор на три тераси, подходящи за релакс.
почивка на село © Ивелин Влайков
Споделете ни интересна случка с ваши гости.

Нашите гости са и наши приятели, това не само като мото. Може би заради самото място, но тук се усеща не само естествената природа, но и естествената природа на човека. Имали сме гости, идващи от различни краища на България и цял свят, с различни професии, дори и някои по-известни. Хора, обединявани от страстта за пътуване и приключенския артистичен дух. Интересни истории много, но най- интересно, което наблюдавам, е факта, че хората стават зависими от технологиите все повече и повече, страдат, ако нямат обхват, ако нямат интернет и се чувстват неестествено, ако попаднат на място толкова близко до природата и до мислите им, до естественото комуникиране; място без социални мрежи.
Естествено, наблюдавам, че това чувство на непълноценност им преминава, след като открият, че естествените им сетива се отварят за обкръжаващата ги обстановка и природа, аромати и звуци. Мисля, че това е най-интересната и честа случка да видиш хора гости, които идват обременени от забързания начин на живот и смарт технологиите, попадат на едно място, което ги откъсва от ежедневието. Да ги видиш как се отпускат и си тръгват заредени и отпочинали, това е наистина споделяне на ценни емоции.

© Ивелин Влайков
Как бихте определили типичния български турист и какво го различава от масата?

За нас туристите не се делят на български или чуждестранни, но понякога се случва неосведомени масови туристи, които търсят ол инклузив масов туризъм, да объркат арт вилата с хотел и тогава е забавно. Това са предимно българи, които не са си направили труда да се поинтересуват или планират екскурзията си според високите си изисквания (с токчета в планина).
Като всяка селска къща за гости предлагате и вкусни местни деликатеси. Разкажете ни за тях и има ли нещо, което може да се приготви лесно у дома?

Тук е момента да ви разкажа за майка ми и баща ми, които се занимават най-активно с посрещане и грижи за гостите ни.
Елена Богданова-Влайкова е писател и поетеса, но също така и добра домакиня. Ще пробвате сутрин нейните палачинки, баници и какво ли още не, стига да пожелаете може да опитате уникални домашни кулинарни изкушения.
Ангел Влайков е инженер технолог и цял живот създавал качеството на вина и ракии, сега като градинар от собствената зеленчукова и плодова градина създава чудеса за хапване и пийване, да не забравим и асмите. Какво му трябва на човек - природа, спокойствие и натурални вкусни продукти, за да се почувства щастлив.
сладки котенца на село © Ивелин Влайков
Какво поддържа духа ви?

Идеята и пак идеята за едно място, което е с голяма история, дух и култура. Идеята да запазим това, което имаме, идеята да го поддържаме и идеята да продължаваме да го развиваме. Все още не съм осъществил частта от идеята да се превърне и в арт център с ателие за всеки, който желае да твори изкуство на това специално място. Затова съм отворен към съмишленици, инвеститори и партньори, които вярват в идеята, че това малко място може да се разрасне и наподоби Утопия. Знам, че е възможно, защото по подобен начин се е създала и осъществила идеята за Етъра край град Габрово.
активна почивка сред природата © Ивелин Влайков
стара къща край русе © Ивелин Влайков
арт вила в русенски лом © Ивелин Влайков
природата в Натура 2000 Русенски Лом © Ивелин Влайков
Огън от камина © Ивелин Влайков
Живеете сред природата, далече от пътища, индустрия и градските шумове. Какво дава и какво взема тази среда на едно младо българско семейство?

Да живееш на село и сред природата ти дава много плюсове, но може да ти вземе и много минуси. Затова решихме възрастното поколение да се възползва от природата и компанията на туристите, а младото и новото поколение, когато можем. За мен работата пред компютъра е много по тежка от работата в двора или сглобяването на дървена пейка за къщата, но е с приоритет. Реално къщата за гости не е бизнес, а по скоро приятно хоби за нашата фамилия. Всеки един момент, когато имаме възможност нашето младо семейство да се откъсне от големия и задръстен град, ние сме на село сред вдъхновяващото спокойствие и чистота, където ни е най-хубаво, където искам да гледам как тичат децата по поляните, както съм тичал и аз без никакви притеснения от градско естество. Ако се чудете какво толкова му е специалното на това място, то трябва да го посетите, за да разберете и усетете наистина.
Вижте повече за Арт вила Орлова Чука:Уебсайт на арт вилата
Купи книгата
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина