списание Амбиция
Дияна Алчева Българи в Америка
Автор:
Полина Чопаринова

Брой 4 – януари 2016

Дияна Алчева

Тя е едно момиче, родено в един красив малък град в България, Златоград. Срещаме я в САЩ, за да ни разкаже за големите ѝ мечти, кураж и неутолимия ѝ приключенски дух.Полина Чопаринова за Амбиция:
Kъде живеете и с какво се занимавате?


Дияна Алчева:
Oт началото на годината съм в едно приказно малко градче – Невада Сити, в планините Сиера, в щата Калифорния. Hаселението наброява няколко хиляди души, предимно артистични натури и хора на изкуството и свободния дух. Намирайки това място, осъзнах, че то предоставя перфектната обстановка да се оттърся от стреса и напрегнатото ежедневие или бизнес средите, на които се бях посветила последните 10 години.

Тук сред прекрасната природа успях да намеря спокойствието, което ми беше необходимо. По-голямата част от времето си прекарвам с новите си талантливи артистични приятели, с които слушам музика, забавлявам се и се наслаждавам на живота с всичките си сетива. Всичко това ми помогна да намеря духовното равновесие и да укрепя здравето си.

Успявам да подържам баланса благодарение на редица духовно oбогатяващи упражнения. Естествено, духът на предприемача в мен е жив и затова отделям няколко часа седмично като лайф и бизнес коуч.
Българка в САЩ © Дияна Алчева
Kaк решихте да заминете за Америка и защо точно Америка?

Действителността в България и неподходящото обкръжение, чиито ценности бяха единствено партита, ми действаше депресиращо и не видях перспектива за развитието си. Дори висшето образование в България не беше стремеж за мен и не усещах, че ще отвори нови хоризонти за моето развитие.

Имах приятели, които заминаваха да учат в чужбина и това ми се стори единствената алтернатива за мен. Затова реших да кандидатствам в Лос Анжелис, където имах познат, който беше готов да ми помогне да се установя там. Бях приета, но колежът не успя да прати документите навреме и визата ми беше отказана.

По стечение на обстоятелствата срещнах един американец в Интернет, с който се влюбихме безумно и той ми помогна да замина за Портланд със студентска виза. Учих в Portland Community College една година, а след това се оженихме.
Презентация © Дияна Алчева
Kaк и кога започна професионалният ви път?

Бих казала, че от малка съм предприемач. Още от детска възраст казваха за мен, че имам търговски нюх. На десет носех и продавах гердани в училище и водех съучениците си вкъщи да пробват дрехи от стоката на мама, която тогава имаше бизнес.

Когато пристигнах в Америка, съпругът ми притежаваше бизнес, който затъваше и поради това се налагаше да уволни всичките си служители. Тогава се наложи да се запозная бързо с бизнеса и да се занимавам с няколко неща едновременно.
Запознайте нашите читатели с вашите професионални успехи!

През 2007 създадохме онлайн start-up компанията. Някои от първоначалните услуги бяха безплатен online training site „Renegade University“ и платено членство с достъп до много повече информация „Renegade Professional“, както и обучителна система за life coaches „Coaching Cognition“.
За 2 години успяхме да генерираме над 6 милиона долара с нашите партньори, а в деня на откриването през април 2008 за по-малко от 48 часа генерирахме 1.1 милиона долара в онлайн продажби на членство и допълнителните ни бизнес тренировъчни програми. Следващите няколко години участвах в създаването на още 2 start-up компании с голям успех. Social Media Buzz with Video с парнтьора ми Глен Аркаро и Futuristic Academy с партньорите ми Джонатан Бъд и Норберт Орловиц. В същото време развивах личния си онлай coaching, training и се занимавах с бизнес консултиране.
По това време създадох няколко тренировъчни продукта в сферата на социалните медии, Facebook Mastery Club, Twitter Mastery Club и Instabrand, които обучават как да използваме Instagram успешно. В последните няколко години съм имала привилегията да говоря на сцена в сферата на онлай маркетинга, социалните медии, бизнес успеха на една от най- големите конференции в бранша, на някои присъстваха над 1000 души.

© Дияна Алчева
Kaкво е отношението на хората, фирмите и предприемачите в Америка и България към използването на социалните медии за реклама? Има ли разлики?

Моята практика показва, че все повече предприемачи и фирми осъзнават силата на социалните медии и интернет рекламата. Статистиките сочат, че все повече широката публика се информира и търси услуги във всички сфери, онлайн.

Моите дългогодишни партьори от Vizualno Design Labs, на които съм поверявала многобройни проекти и тези на моите клиенти, споделят, че тенденциите, актуални в Америка, постепенно се налагат и в България.
Kaкви качества са нужни, за да успее човек в чужбина и да се наложи като професионалист?

Независимо къде се намира според мен, за да постигне успех в живота си, човек трябва да притежава позитивна нагласа, хъс, целеустременост. Всеки трябва да знае какво иска в личен и професионален план и да има собствена дефиниция за успех, защото тя е индивидуална за всеки един човек. За мен значението на успеха е намирането на баланса между личния и професионалния живот. Възможността да водя здравословен живот и да работя в сфера, която ме кара да се чуствам пълноценна с уменията си.

Според мен голяма грешка, която хората допускат, е съсредоточаването им върху кариерата и материалния стимул като израз на успех.

Това е грешка, която аз самата допуснах в миналото.

Не бива да пренебрегваме малките неща като правилното дишане, пълноценния сън, физическата активност, добрата храна и редовната медитация, с които ефективно можем да се преборим със стреса и да балансираме живота си.

За да се наложиш като професионалист, трябва да се държиш като професионалист, което означава да си коректен, точен и да спазваш поетите ангажименти. Много е важно да знаеш кога да казваш не и да не поемаш ангажименти, които нямаш капацитета да изпълниш.
йога за начинаещи © Дияна Алчева
Има ли социални медии, които не са известни в България, а биха били полезни да се знаят?

Може би недостатъчно развита е употребата в България на социалната мрежа Instagram. Мисля, че си заслужава бизнесът да помисли в тази посока.


Kaк и чрез какви методи може най-бързо да се привлече вниманието на потенциалните потребители в интернет? Какво бихте посъветвали нашите читатели?

Това е въпрос, на който не може да се отговори с няколко изречения, но определено бих посъветвала да се проучи и следва метода на Attraction Marketing. Накратко идеята на Attraction Marketing е да се предоставя редовно актуална и ценна за потребителите информация. Бих посъветвала да се използват всички от актуалните методи за комуникация с потребителите: видео маркетинг, блог, подкаст, имейл маркетинг, социални медии.

Важно е да не се забравя, че повечето компании в Америка имат отдели, които изграждат социалния профил на дадена компания или продукт.
инстаграм маркетинг © Инстаграм профил на Дияна Алчева
пътуване по света © Дияна Алчева
На какво ви научи Америка?

Научих, че винаги има какво ново да науча в живота, че няма невъзможни цели, стига да имаш желанието и упоритостта да ги постигнеш.


С какво се занимавате в момента?

Пътувам по света. Танцувам. Грижа се за себе си, за здравето си, прекарвам време с приятели и помагам на клиентите си не само да постигнат успеха, а и да се чувстват щастливи и балансирани.


Чувстате ли се успяла?

Категорично да.
Kaкво забравих да ви попитам, а бихте искали да споделите с нас?

Много е важно да не забравяме корените си, да не прекъсваме връзката с родината си и когато е възможно да допринасяме с каквото можем за нейното благополучие.

Вижте повече за Дияна Алчева:Дияна Алчева в Facebook

Дияна Алчева в Instagram

Дияна Алчева в Twitter
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина