списание Амбиция
Автор:
Боян Бочев

Брой 2 – ноември 2015

English:
Hayes & Y- a new name on the London stage


Пуснете You Make Me Sick :

Hayes & Y

Ново име на лондонската сцена

Hayes, Hillingdon от 1965-та година насам е част от Западен Лондон. Малко индустриално градче в областта Middlesex, сега по-скоро предградие на английската столица, с богата история в областта на музиката, литературата, изобразителното изкуство, театърa и киното още от предвоенните години. И разбира се, може би това, с което Hayes е най-популярен по света, е надписът “Hayes, Middlesex” , гравиран на гърба на първите плочи на The Beatles. За феновете на ливърпулската четворка едва ли е тайна, че именно в Hayes са се помещавали и едни от първите офиси на звукозаписната компания EMI. Споменахме „четворка” и именно със съвременна музикална банда ще ви срещнем този месец в „Амбиция”.

Те са Hayes & Y! Може би точно „Y” (омофон на „Why?”) ще бъде и нишката на интервюто ми с Благо Анастасов – фронтмен и китарист, и Радо Лозанов – водещият китарист на групата… Защо избраха да следват мечтите си, защо акостираха на мъгливия Албион, защо не обичат да ги питат- „Защо?”, а предпочитат да отговарят с музика на онези, които са „толкова специални, но те не ги харесват”, и ощe, и още. Нека да започваме…
Боян Бочев за Амбиция:
Здравейте, момчета! Как сте, как се чувствате, къде ви намирам в момента?


Радо: В момента сме в квартирата ни в Лондон, където живеем от няколко седмици. Предстои ни концерт, така че сме в очакване на следващото излизане на сцена. Ще свирим в местен клуб в Camden, откакто сме тук имаме вече няколко изяви, дано все повече хора да разбират за групата и да проявят интерес към нашата музика. Това е краткосрочната ни цел за момента и се стремим да свирим на все повече места и да намерим своето място на локалната сцена.
© Hayes & Y
© Пламен Бижев
Последните 12 месеца са изумителни за вас като банда. Ще се опитам скромно да обобщя: издадени два краткосвирещи албума: дебютът ви „Heiz ənd Wai” и актуалният „The Only Thing Worse Than An Overpriced Bottle of Water”; концерт на главната cцена на фестивала Spirit of Burgas пред близо 10-хилядна публика, точно преди Kasabian; мини турне в Англия, три официални видео сингъла и вече сте част и от клубната сцена на Лондон? Какви емоции изпитахте през последните 12 месеца и изпълнен ли е вашият план за този период?

Може би най-ценната черта на нашата банда е отдадеността и целенасочените усилия, които влагаме в групата извън създаването на песни. Последната година настъпихме газта и дадохме максимума от себе си да постигнем целите си в България и сме доволни от резултатите. Със сигурност най-ползотворната и най-успешната година като концерта на Spirit беше сбъдната мечта за нас и беше най-емоционалното изживяване, откакто сме група. Но в програмата за 2016-та вече имаме още по-големи амбиции, от нас зависи дали ще ги достигнем.
Какви са първите ви впечатления от английската столица? Знам, че и преди сте били в този космополитен град, но предполагам сега и нагласата е по-различна… Разбира се, ще бъде интересно на читателите на „Амбиция” да ни разкажете някоя интересна ситуация, на която сте попаднали, откакто сте там?

Благо: Ами впечатленията са прекрасни, разбира се. Лондон е страхотно място, където може да срещнеш всякакви хора и да опиташ от всичко. На втория ден след пристигането ни, докато браузвахме, случайно видяхме, че Editors имат концерт в града, който започва след 30 минути. С някаква сляпа надежда, че ще има билети, се качихме на колата и тръгнахме натам. Закъсняхме с 20 минути и не можахме да ги гледаме. Но все пак показва как всичко ти е на една ръка разстояние в Лондон.
© Добрин Кашавелов
Труден ли е изборът да оставиш всичко в България и да скочиш в дълбокото с не много ясната представа какво те очаква на края на пътуването? Какви са причините да вземете това решение на 24-години и смятате ли, че постигнахте всичко, което може да направи млада инди банда от Източна Европа?

Благо: За нас не беше чак толкова трудно, защото доста лесно бихме могли да се върнем, ако се наложи. Причините са, че търсим развитие. Със сигурност не сме постигнали всичко, но и няма за кога да чакаме да го постигнем. Музиката е за млади хора и никой няма да иска да открива нова група, чийто членове вече са прехвърлили трийсетте. Така че нямаме време за губене, нашето време е сега. Надявам се и мястото ни да е тук.
© Hayes & Y
Излъчвате увереност в собствените ви възможности, а някой би казал, че сте твърдоглави и дори безразсъдни. Какво ви води като група и всеки лично за себе си има ли вдъхновящи примери в музикалната сфера или в обществения живот като цяло?

Радо: Ако човек не вярва в себе си, няма смисъл да се захваща с каквото и да е, не само с музика. Не смятам, че сме твърдоглави, а по-скоро отстояваме силно позицията си като група, като един колектив, който има ясна представа какво иска да постигне. На мен лично ми служи за вдъхновение биографията на U2, чиято музикална кариера започва много сходна на нашата и с много усилия, късмет и, разбира се, страхотни песни те стават една от легендарните рок групи.
© София Добрева
© Нора Ампова
Добре, нека да поговорим най-после и за музика… Измина месец от официалната премиера на новото ви EP в club Ялта, София. Какви са отзивите и коментариите за новата ви продукция, публиката на Hayes & Y има ли си изявен фаворит от 4-те парчета в албума и получавате ли обективни мнения от колеги музиканти?

Радо: Ние вътре в групата усещаме, че новите песни са стъпка в положителна насока за нас. Като продукция, като запис, като емоция това са едни по-добри песни от предишните и мисля, че хората го усещат. Получихме няколко ревюта, от хора, чиито положителни оценки ни убеждават, че това е правилния път за развитие на нашата музика. Няма да отделям някое парче от останалите, ние гледаме на тях като на един цял завършен продукт, а дали хората си имат любима- трябва да питаш самите тях.

Благо: Отзивите са добри, но реална представа тепърва ще придобиваме. Интересно ще е дали песните ще заживеят собствен живот и точно това ще ги определи като добри или лоши. Но ние сме горди с новото си EP.
Според вас има ли доза истина в твърдението, че най-важното условие за една песен да се превърне в хит е, тя да заживее свой собствен живот в съзнанието на феновете? И с какво настроение записахте новия си албум?

Благо: Всъщност аз изпреварих твоя въпрос с предишния си отговор. Истината е, че ние можем само да гадаем коя песен как ще се приеме. Ако една песен е достатъчно добра, то тя сама ще си намира пътя към хората, особено в днешно време. А колкото до настроението, то беше невероятно. Отидохме в Харманли на връщане от Spirit Of Burgas, заредени от енергията на 10 000 души и нетърпеливи да покажем какво можем. Едни от най-позитивните и ползотворни 3 дни в моя живот.
© DK Photography
Изкушава ли ви да експериментирате в различни стилове, от които е изтъкана съвременната музика? Обсъждате ли нови идеи за тракове и как си представяте звука на Hayes & Y през 2016-та?

Радо: Идеи за песни винаги има, въпросът е да отсеем най-добрите от тях и да отделим време, за да се получи завършено парче, което да ни харесва и да е по-добро от предишните. Звученето трябва да е актуално, стремим се постоянно да инвестираме в саунда на групата, за да звучим като група от 2015-та. Няма да сменяме стила, оставаме си рок банда, но може да очаквате повече електро звуци в песните занапред.


Извън музиката, какво ви вълнува? Имате ли любими английски футболни отбори и къде гледате дербитата от Premier League?

Радо: Интересуваме се от футбол, но засега няма как да отделим средства да посетим мач на живо, затова залагаме на местния пъб.

Благо: Насо Русков каза, че местният ни отбор тук са Millwall, които били големи хулигани. Може да отидем на някой техен мач, да видим как се сравняват със софийските.
© DK Photography
© Fiddler’s Elbow – Camden
Завчера, проведох разговор с български музикант и продуцент, който е 15-тина години по-възрастен от нас. Той ми сподели интересното си виждане за развитието на инди групите от България. Според него първо трябва да се търси възможност за успех в средно големи като мащаб пазари – тип Румъния, Гърция, Испания и дори Германия, а следващата стъпка да бъде пробив в шоу бизнес машините Англия, Щатите и Австралия например… Очевидно е каква е вашата позиция по темата, но все пак къде реално преценявате бъдещето на Hayes & Y? Очевидно се целите високо!

Благо: Ами може и да е прав, ние гледаме да не се ограничаваме, бихме свирили навсякъде, където имаме възможност. Но както казах и преди малко – нямаме време за губене. Мисля, че сме на точното място, но ако сме сгрешили, ще се поправим. Няма как да знаеш, докато не опиташ.
Как бихте дефинирали амбицията и възможен ли е истински успех без нея?

Благо: Нашата амбиция произлиза от няколко неща.

Водещото е любовта към музиката и то е първо.

Но има и няколко други – аз например съм много амбициран да не се връщам на офис работа. Ясно е, че без амбиция не става. Надявам се да не губим нашата.
Вижте повече за Hayes & Y:

Посетете уебсайта им

Hayes & Y в Facebook

Слушайте Hayes & Y в Soundcloud

Купете албум на Hayes & Y
Избори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина