списание Амбиция
Христо Явашев - Кристо
Брой 10 - юли 2016

Купи книга

Христо Явашев - Кристо

Американски скулптор и художник от български произход

През 50-те години на 20-ти век Христо Явашев напуска България и се установява в Париж. Там среща своята съпруга Жан-Клод, която също като него е родена на 13 юни 1935 г. Започват да творят заедно и с годините се превръщат в икони на съвременното изкуство. Тяхното творчество се базира на няколко основни принципа: опаковане, използване на текстилни материи и ограничаване във времето на проектите им.

Най-известните им инсталации са „Бягащата ограда” (1976 г., Калифорния, САЩ), „Заобикалящи острови” (1983 г., Маями, САЩ), „Опакования Райхстаг” (1995 г., Берлин, Германия) и „Портите” (2005 г., Ню Йорк, САЩ). Последният проект на Кристо „Плаващите кейове” (2016 г., езеро Изео, Италия) е първият след смъртта на Жан-Клод (2009 г.).

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. През 1953 започва да учи в Художествената академия в София и 4 години по-късно емигрира. През 1958 се установява в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод, с която са родени в един и същи ден. Започват да творят заедно.

Използват като художествен похват опаковането на предмети – от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради. С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството им се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Всички творби съществуват ограничено време и е невъзможно е да бъдат запазени – с което са сродни с „пърформанс артс“. За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия, като разясняват проектите си на общинари, политици, еколози, граждани. Всички произведения са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба; творците не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепа, реклама. Приходи няма и от продажба на плакати, на автографи, на сувенири, на книги или филми. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните чертежи за негови работи, които се ценят и се продават на високи цени.


Прочети повечеИзбори 2017 в чужбина
Избори 2017 в чужбина