Зорница Иларионова: Музиката ми дава най-големите дарове на живота

Боряна Статкова
юни 2020
Проектът „Работното време на душевността” се реализира с подкрепата на Столична Община, по инициативата „Солидарност в Културата”
със 17 статии в онлайн списание „Амбиция” и „The NewsBG Reporter”

Зорница Иларионова е първият победител, избрана от публиката и слушателите, в две категории за една година – 2019 г., през 29 годишната история на националната анкета “Музикант на годината” на Българското национално радио. Наградите са за “Активна творческа дейност” и “Ансамбъл на годината” с пианистката Мартина Табакова. 

 А през 2014 г. на тържествена церемония в кралския дворец “Ел Пардо” в Мадрид е наградена лично от Нейно величество кралица София с престижната награда за “Най-добър цигулар” в катедрата на проф. Захар Брон. При него продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид в цигулковата катедра, след като завършва в класа на своята майка Благородна Танева. Учи в Нов български университет при проф. Марио Хосен. През 2015 г. е носител на Кристална лира за “Млад изпълнител на 2015 г.” След концерти като солист на различни симфонични оркестри, участия в международни музикални фестивали, в солови и камерни формации, през 2018 г. печели две първи награди от международния конкурс “Йохан Себастиан Бах” в Япония.

Промокод

Намаление на книги

Използвайте промокод AMBICIA223 за отстъпка на книги от онлайн книжарница Ozone.bg

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA223TECH за отстъпка на техника от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

Промокод

Тениска с надпис по избор.

Използвайте промокод AMBICIA за отстъпка на Тениски, Канчета и Чанти

 Може би множеството награди и концерти в Гърция, Сърбия, Македония, Австрия, Англия, Германия, Турция, САЩ и Япония, са създали на Зорница Иларионова спокойствието от различните емоционални изживявания на сцената изразени с финес на изтънчено и стабилно, завладяващо звукоизвличане! 

 В България от януари 2019 г. до 3 март 2020 г. Зорница Иларионова е солист с различни творби на Сливенския симфоничен оркестър, на Шуменската филхармония и на фестивала «Св.Влас» и в двоен концерт с представяне на младата цигуларка Далия Чолакова, с любимата на публиката Мила Георгиева и Камерен оркестър „Хасково“ на Музикални дни „проф. Недялка Симеонова“, солист на Камерна опера Благоевград, солист на Плевенска филхармония с диригент Мун До /Корея/. 

 На концертните сцени в София е солист на камерен оркестър Камерата Орфика, диригент Франсоа Деконт, солист в концерт на завладяващия камерен ансамбъл „Софийски солисти”, солист на Софийска филхармония, на очарователния Симфониета София. 

 Концертът – рецитал с пианистката Мария- Елена Средева многократно е излъчван по TV1, концерт с пианистката Ваня Пешева на фестивала Майски музикални дни Кюстендил, на Международния фестивал „Варненско лято“ две концертни вечери и Симпозиум с представяне на 24-те Каприза на Паганини и Творческа среща с проф. Огюстен Дюме, Концерт- рецитал с пианистката Мартина Табакова в Бургас -Експозиционен център „Флора“, камерен концерт с Класик Арт квартет и пианистите Мария- Елена Средева и Мартина Табакова. Следват участие в церемонията „Спортист на годината- 2019“ заедно с пианистката Мария Каракушева и DJ Иван Шопов, ръководи майсторски клас в София, организиран от Асоциация за подкрепа на децата, рецитал с пианистката Мартина Табакова към инициативата „Концерт за надежда“ в НМУ „ Любомир Пипков“ с представяне на цигуларката Лора Маркова, майсторски клас в НУИ „Панайот Пипков“.

 – Имате ли работно време и кой го определя като един млад и вече с много успехи музикант?

 – Знаете ли… мисля си, че всъщност един музикант живее извън всякакво време… започваш да свириш още преди да си се научил да говориш и музиката се превръща в начин на живот. Отдаваш ѝ всичко! Благодарение на музиката получавам от най-големите дарове на живота. Срещам изумителни хора, пътувам и виждам невероятни места, свиря прекрасна музика. В такива моменти времето просто престава да съществува и единственото, което има значение е да даваш, да даряваш и да носиш надежда на тези, които имат нужда от нея. 

Във Венеция, Италия е концерт с Нона Кринчева, в Гранада, Испания – майсторски клас и концерт с пианиста Леонел Моралес Ереро на Международния музикален фестивал „Леонел Моралес и приятели“. След преселекция Зорница Иларионова активно участва в майсторския клас на проф. Михаела Мартин в Академията „Даниел Баренбойм“, Берлин, Германия, концерт- рецитал с пианиста Давор Новак в Черна гора по покана на българската посланичка г-жа Меглена Плугчиева. В най-престижната зала в Париж – зала Гаво – на Гала- концерт по случай 20 години Асоциация на младите таланти „Филомуза“ с основател, покровителката на много български, а и от други страни таланти – проф. Шантал Стилиани! 

 През февруари 2020 г – издава втори компакт диск „Полет чрез музиката“, в партньорство с пианистите Мария- Елена Средева и Любен Илиев!

Общност

Стани един от нас.

Първа крачка към общността на Амбиция.

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA5TECH за отстъпка от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

 – По време на извънредната ситуация „извънредно” ли работихте и какви бяха чувствата Ви поради нарушения ритъм ли от отложените концерти ли?

 – Ситуацията беше изключително тежка за цялото човечество. В началото се чувствах много стресирана, като виждах как в един момент целия свят притихна и опустя. Това, разбира се предизвика много размисли. В момент, като този започваш да си даваш ясна сметка за много неща. Но пък положителното лично за мен беше, че имах повече време и спокойствие да подготвя нов репертоар. Осъществих още една своя голяма мечта – да науча концерта за цигулка и оркестър на Йоханес Брамс. Очаквам с нетърпение момента, в който ще имам възможност да го изпълня.

 – Ще разкажете ли коя е най-интересната случка до сега относно работното време?

 – Забавлявам се много, когато мои приятели, които не се занимават с музика ми се обаждат и ме канят да излезем, да прекараме време заедно, а за съжаление в този момент на мен ми се налага да им откажа, защото имам концерт, за който трябва да се упражнявам. Тогава те ме питат “но какво още имаш да упражняваш, нали вече го знаеш…”

 Истината е, че в изкуството винаги има още какво да направиш, още какво да постигнеш, нещо ново да откриеш.. и ако все пак съвършенството остава една илюзия, именно тя е смисълът, който ни подтиква към едно непрекъснато движение, а там е и ключът към всичко заложено в нас самите.

Партньори

Обединени за кауза.

Това са партньорите на Амбиция, с които споделяме една обща кауза – да Ви вдъхновяваме, разказвайки историите на българи от цял свят.