Марина Савова – Чувствата, същността на звука

Боряна Статкова
юни 2020
Проектът „Работното време на душевността” се реализира с подкрепата на Столична Община, по инициативата „Солидарност в Културата”
със 17 статии в онлайн списание „Амбиция” и „The NewsBG Reporter”

 Живее в Хамбург. Изящността е в основата на различните й концерти в Германия, България, Швейцария, Италия, Франция, Испания, Япония.

 – През 2019 г. в музей с постоянна експозиция на старинни инструменти, първата част свирих на инструмент от времето на Шуберт и Шуман, а втората част на инструмент от времето на по-късния романтизъм произведения от Брамс и Ц.Франк! 

 В България на концерт, организиран от преподавателя ѝ проф. Атанас Куртев в БИАД в София между прелестните претворявания на Марина Савова от музика на Роберт и Клара Шуман, публиката се вълнува и от споделените мисли на Клара Шуман в прочетените писма, а в публиката двама нейни познати, приятели четат писмата на Роберт Шуман и Йоханес Брамс.

 Награди от престижни конкурси и фестивали, специализация при най-известните имена Дейм Жермен Муние и Венцеслав Янков – Франция, Алексис Вайсенберг в Швейцария; Ралф Котони в Берлин и др., степен “Konzertexamen” в класа за солисти на проф. Волфганг Манц в “Musikhochschule Nürnberg”, гр. Нюрнберг, Германия, по време на обучението си в Германия е стипендиант на известната фондация “Oskar und Vera Ritter – Stiftung, Hamburg, със стипендия на “ЕRASMUS” специализира една година в “Conservatoire Nationale Supérieur de musique et de dance de Paris”. Още през първите години в Германия е на корицата на водещо музикално списание.

 Марина Савова, с магистърска степен по музикална педагогика от Университета в гр. Хале, Германия, е доцент в Интернационална Академия “Алфред Шнитке” и в Recital Musikforum Hamburg. Голяма част от нейните ученици са с награди от престижни клавирни конкурси. 

Промокод

Намаление на книги

Използвайте промокод AMBICIA223 за отстъпка на книги от онлайн книжарница Ozone.bg

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA223TECH за отстъпка на техника от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

Промокод

Тениска с надпис по избор.

Използвайте промокод AMBICIA за отстъпка на Тениски, Канчета и Чанти

 – Ще разкажете ли коя е най-интересната случка до сега относно работното време?

 – Преди 10-ина години имах концерт в град Прето – Северна Италия, който беше в рамките на майсторския клас на пианиста Фаусто Задра. Мислех, че началото на концерта е от 8 ч. Като отивах към залата имаше красиви звезди. Вдъхновена от часовете и атмосферата от майсторския клас гледайки към хубавите звезди се замислих за много неща…

 И така вървейки към залата мислих, че имам 10 минути за да се поразсвиря. Оказа се, че концерта е с начало 7.30ч. и хората вече седяха в залата. Нямаше време нито за разсвирване, нито за преобличане, а само да си съблека палтото и веднага седнах пред пианото. Първото произведение беше Лунната соната от Бетховен. Това беше моята разходка! През паузата имаше време да облека роклята за концерта. Публиката го помисли за оригиналност защото първата част беше с творби от класиката, а втората част с романтични. Обичам неизвестностите, спонтанните изненади!

 – Какво означава работно време за Вашите дейности, Вие ли го разпределяте или кой го определя?

 – Моята ежедневна програма има предварителен план, който зависи от моите часове за преподаване на пиано. По времето на инзвънредната ситуация уроците се провеждаха on line. Репетиции не могат да се правят – цветовете и същността на звука не минават през on line.

 Потискащо е положението в Германия със страх, а и има травмирани хора. И да отидат на концерт с маски, травмирани са хората и уплашени и ще им трябва най-малко половин година за да се отпуснат на концерт и се наслаждават на изпълнението и музиката. 

 Другата част от деня ми, когато се подготвям за концертите е по-свободно и спонтанно разпределен. Моята работа не протича само на пианото, а и по време на разходка сред природата, слушане на други произведения и обогатяване от музикалния опит, както и четене на предпочитана от мен поезия и книги за човешката история. 

 От две години работя заедно с художничката от български произход Емилия Юнер, която сяда най-отзад в залата по време на концертите ми. Рисува и изобразява динамиката, ритмичното движение в музиката. Графичните ѝ фигури рисува с молив и после слага цветове, които отговарят на емоционалното състояние по време на изпълнение на музикалната творба. Предстои съвместна изява през м. септември. Картините ѝ нарисувани на предишните концерти ще са подредени на сцената. Ще изпълня конкретните творби, по които е рисувала – от Шопен- Ноктюрно, Лист –Любовно мечтание, Брамс- Валс и Унгарски танц, Клара Шуман – Ноктюрно и Роберт Шуман – Мечтание от „Детски сцени”. 

 От години е съвместната ми работа със Съюза на писателите в Хамбург. Често свиря на представяния на книги, а някои от писателите идват при мен на уроци по пиано вече 20 и 30 години. Преподавам уроци освен в двете музикални училища и частни уроци с напреднали дългогодишни мои ученици – любители. Имам и ученици художници и скулптури – те чуват музиката по различен начин

 – Дали сте с препоръка за т.н. работен ден към Кодекса на труда, при положение, че има в Германия, и/ или към колегите?

 – Музикантите на свободна практика и те са на договори, които са оформени индивидуално според желанията и условията на двете страни. Трябва всичко да се формулира при писменните споразумения, както ги наричам за частните уроци с всеки, с определени условия, на желанията на двете страни.

Общност

Стани един от нас.

Първа крачка към общността на Амбиция.

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA5TECH за отстъпка от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

Марина Савова концертира активно, като солист и изпълнител в камерно-музикални ансамбли в Германия, България, Швейцария, Италия, Франция, Испания, Япония.

 Родена е в София, където завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” и Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф.Атанас Куртев. 

В Германия придобива степен “Diplom Klavier” в “Hochschule für Musik und Theater Hamburg” в класа по пиано на проф. Р. Наткемпер, Хамбург, Германия.

По време на цялото си следване в Германия е била стипендиантка на фондация “Oskar und Vera Ritter – Stiftung, Hamburg, с магистърска степен по музикална педагогика от Университета в гр. Хале, Германия. 

 Със стипендия на “ЕRASMUS” специализира една година в “Conservatoire Nationale Supérieur de musique et de dance de Paris” в класа по пиано на проф. Жерар Фреми и проф. Сирил Юве, Париж, Франция.

 Получава степен “Konzertexamen” в класа за солисти на проф. Волфганг Манц в “Musikhochschule Nürnberg”, гр. Нюрнберг, Германия.

 Има магистърска степен по музикална педагогика от Университета в гр. Хале, Германия.

 От 1995 до 1999 г. участва ежемесечно в майсторски клас на маестро Фаусто Задра “École international de piano R.Schumann, Lausanne”. 

Абсолвира майсторски класове при Жермен Моние, Париж; Стивън Майер; В..Янков; Алексис Вайсенберг, Швейцария; Ралф Котони, Берлин; Клаус Хелвинг, Берлин и др.

 Марина Савова има награди от престижни Международни конкурси и фестивали. Член е на Международна асоциация за клавирни дуа – Япония.

 В последните години има значителен брой концертни изяви съвместно с художници и артисти, писатели и инструменталисти.

 Марина Савова живее и работи в Хамбург, като доцент в Интернационална Академия “Алфред Шнитке” и в Recital Musikforum Hamburg . Голяма част от нейните ученици имат награди от престижни клавирни конкурси. 

 Интернет страници: www. MARINA-SAVOVA.de; www. fluegel-und-worte.de

Партньори

Обединени за кауза.

Това са партньорите на Амбиция, с които споделяме една обща кауза – да Ви вдъхновяваме, разказвайки историите на българи от цял свят.