Венцеслав Николов – „Музиката помага”

Боряна Статкова
юни 2020
Проектът „Работното време на душевността” се реализира с подкрепата на Столична Община, по инициативата „Солидарност в Културата”
със 17 статии в онлайн списание „Амбиция” и „The NewsBG Reporter”

Венцеслав Николов свири на виолончело Matteo Goffriller, изработено във Венеция през 1726 г. 

 С два концерта от on line streaming на цикъла на Сити марк арт център „Музиката помага” – на 14 април от 19.30 „Виртуозна разходка” с 11 творби от Бах до Румен Ба(х)льозов – „База и надстройка”, Два американски спиричуъла, Две японски песни, Две български народни песни, Р. Тахел – Сарабанда и Фламенко и разговор, благодарение на съвременната техника с мнения и въпроси, и на 9 юни от 19 ч. във вече отворената зала или на on line адрес концерт „На бис“, с участието на проф. Людмил Ангелов, пиано, проф. Венцислав Николов общува през 4-те месеца с публиката. Оn line „присъствието” е било напълно безплатно като закупуването на виртуален билет не е задължително условие, но е своеобразна подкрепа към труда и усилията на всички, ангажирани в реализирането.

 Концертите на проф. Венцеслав Николов с репертоар над 420 творби са над 1600. Първият му концерт е на 14 годишна възраст, след като учи при своя баща, известният русенски виолончелист, диригент и педагог Мишо Николов. Като студент в класа на Кирил Вапорджиев, има смелостта за своя дебют през декември 1966 г. със Софийската филхармония, под палката на големия български диригент Добрин Петков, да изпълни за първи път в България Концерт № 1 от все още полузабранения по това време в страната му Дмитрий Шостакович! 

Промокод

Намаление на книги

Използвайте промокод AMBICIA223 за отстъпка на книги от онлайн книжарница Ozone.bg

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA223TECH за отстъпка на техника от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

Промокод

Тениска с надпис по избор.

Използвайте промокод AMBICIA за отстъпка на Тениски, Канчета и Чанти

 – Свиря непрекъснато съвременна музика, от самото начало! Човек трябва да живее с най-новото, да живее в своето време, да отличава тарикатлъците. Във всяко време има хора, които са таланти и други, които търсят слава, популярност, пари, положение…

 Венцислав Николов често изпълнява творби от съвременни български композитори Константин Илиев, Иван Спасов, Лазар Николов, от Румен Бальозов -„База и надстройка“ за 2 чели, „База и надстройка“ с магнетофонна лента, от Васил Казанджиев, който му посвещава често свои творби, от Георги Минчев…Изпълнява творби от композитори от ХХ век. Антон Веберн, Витолд Лютославски, Кшищоф Пендерецки, Б. А. Цимерман. Имал е щастието да учи при най-големите световни майстори на изпълнението на виолончело на специализацията в Московската консерватория при Мстислав Ростропович и Наталия Шаховская и с участие в майсторските класове на американския виолончелист- виртуоз Янош Старкер в Люцерн.

 Солист е на симфонични оркестри, изнася камерни концерти, концертни турнета из цяла Европа, Северна и Централна Америка, гостува на световните музикални центрове – от Мексико и Куба до страните от бившия Съветски съюз и Монголия. Няколкократно участва в най-стария фестивал за класическа камерна музика в Европа – „Международен фестивал на камерната музика”, Пловдив. Над 200 са студийните записа в Радио София и БНТ, в Кьолн, Франкфурт, Баден-Баден, Бремен, Карлсруе, Лайпциг, за „Балкантон“, „Мега“, „Гега“ и МДФ-Лайпциг. На концертната сцена сътрудничи с именити музиканти като цигуларите Сашко Гаврилов, Георги Бадев, Минчо Минчев, Веселин Парашкевов и пианистите Бруно Канино, Николай Евров Снежина Гълъбова, Радослав Николов…

 По повод 50 годишните сценични успехи на Венцислав Янков – Ружка Чаракчиева/ пиано/ през 2008 година за върхови постижения през изминалия сезон в областта на музикалното и танцовото изкуство са наградени с „Кристална лира“ в раздела „Камерна формация“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2008 година още едно отличие за проф. Венцислав Николов – удостоен е със званието „Почетен гражданин на град Русе“, родния му град „за неговите изключителни заслуги за развитие и издигане на престижа на град Русе като значим музикален и културен център“.

 След като през 1983 г. Венцислав Николов създава и е диригент на добилия скоро известност Колегиум Музикум, дирижира симфонични и камерни оркестри в България и в чужбина, участва на фестивалите във Витен, Улм, „Мартенски музикални дни“ в Русе и др., от 1989 година работи в Западна Европа, основно в Германия, художествен ръководител от 1991 г.е на Föhrer Ferien-Akademie (FFA) 

 Венцеслав Николов е професор по камерна музика в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в София. Създава Лятната академия на остров Фьор в Северно море, ръководи курсове и семинари в Баден-Баден, в Швейцария, Италия, САЩ /Мичигани Флорида/, както и майсторски класове в България. 

 През изминалите години в Сити марк арт център изнася концерти със студентите си от Ансамбъл „Силуети“. 

 Проф. Венцеслав Николов намира време за литературния си дар, пише разкази, импресии, приказки и легенди, пътеписи, автор е на 12 книги публикувани от 2003 до 2017 г.

 – Проф. Николов, кога работното време помага или „пречи”?

 – Страхувам се, че просто нямам какво да споделя по темата, тъй като почти никога не съм имал досег с проблема с работното време. Желая успех!

Общност

Стани един от нас.

Първа крачка към общността на Амбиция.

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA5TECH за отстъпка от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

Партньори

Обединени за кауза.

Това са партньорите на Амбиция, с които споделяме една обща кауза – да Ви вдъхновяваме, разказвайки историите на българи от цял свят.