Венцеслав Николов – „Музиката помага”

Боряна Статкова
юни 2020
Проектът „Работното време на душевността” се реализира с подкрепата на Столична Община, по инициативата „Солидарност в Културата”
със 17 статии в онлайн списание „Амбиция” и „The NewsBG Reporter”

Венцеслав Николов свири на виолончело Matteo Goffriller, изработено във Венеция през 1726 г. 

 С два концерта от on line streaming на цикъла на Сити марк арт център „Музиката помага” – на 14 април от 19.30 „Виртуозна разходка” с 11 творби от Бах до Румен Ба(х)льозов – „База и надстройка”, Два американски спиричуъла, Две японски песни, Две български народни песни, Р. Тахел – Сарабанда и Фламенко и разговор, благодарение на съвременната техника с мнения и въпроси, и на 9 юни от 19 ч. във вече отворената зала или на on line адрес концерт „На бис“, с участието на проф. Людмил Ангелов, пиано, проф. Венцислав Николов общува през 4-те месеца с публиката. Оn line „присъствието” е било напълно безплатно като закупуването на виртуален билет не е задължително условие, но е своеобразна подкрепа към труда и усилията на всички, ангажирани в реализирането.

 Концертите на проф. Венцеслав Николов с репертоар над 420 творби са над 1600. Първият му концерт е на 14 годишна възраст, след като учи при своя баща, известният русенски виолончелист, диригент и педагог Мишо Николов. Като студент в класа на Кирил Вапорджиев, има смелостта за своя дебют през декември 1966 г. със Софийската филхармония, под палката на големия български диригент Добрин Петков, да изпълни за първи път в България Концерт № 1 от все още полузабранения по това време в страната му Дмитрий Шостакович! 

Промокод

Намаление на книги.

Използвайте промокод AMBICIA2020 за отстъпка от онлайн книжарница Ozone.bg

Промокод

Тениска с надпис по избор.

Използвайте промокод AMBICIA за отстъпка на Тениски, Канчета и Чанти

 – Свиря непрекъснато съвременна музика, от самото начало! Човек трябва да живее с най-новото, да живее в своето време, да отличава тарикатлъците. Във всяко време има хора, които са таланти и други, които търсят слава, популярност, пари, положение…

 Венцислав Николов често изпълнява творби от съвременни български композитори Константин Илиев, Иван Спасов, Лазар Николов, от Румен Бальозов -„База и надстройка“ за 2 чели, „База и надстройка“ с магнетофонна лента, от Васил Казанджиев, който му посвещава често свои творби, от Георги Минчев…Изпълнява творби от композитори от ХХ век. Антон Веберн, Витолд Лютославски, Кшищоф Пендерецки, Б. А. Цимерман. Имал е щастието да учи при най-големите световни майстори на изпълнението на виолончело на специализацията в Московската консерватория при Мстислав Ростропович и Наталия Шаховская и с участие в майсторските класове на американския виолончелист- виртуоз Янош Старкер в Люцерн.

 Солист е на симфонични оркестри, изнася камерни концерти, концертни турнета из цяла Европа, Северна и Централна Америка, гостува на световните музикални центрове – от Мексико и Куба до страните от бившия Съветски съюз и Монголия. Няколкократно участва в най-стария фестивал за класическа камерна музика в Европа – „Международен фестивал на камерната музика”, Пловдив. Над 200 са студийните записа в Радио София и БНТ, в Кьолн, Франкфурт, Баден-Баден, Бремен, Карлсруе, Лайпциг, за „Балкантон“, „Мега“, „Гега“ и МДФ-Лайпциг. На концертната сцена сътрудничи с именити музиканти като цигуларите Сашко Гаврилов, Георги Бадев, Минчо Минчев, Веселин Парашкевов и пианистите Бруно Канино, Николай Евров Снежина Гълъбова, Радослав Николов…

 По повод 50 годишните сценични успехи на Венцислав Янков – Ружка Чаракчиева/ пиано/ през 2008 година за върхови постижения през изминалия сезон в областта на музикалното и танцовото изкуство са наградени с „Кристална лира“ в раздела „Камерна формация“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2008 година още едно отличие за проф. Венцислав Николов – удостоен е със званието „Почетен гражданин на град Русе“, родния му град „за неговите изключителни заслуги за развитие и издигане на престижа на град Русе като значим музикален и културен център“.

 След като през 1983 г. Венцислав Николов създава и е диригент на добилия скоро известност Колегиум Музикум, дирижира симфонични и камерни оркестри в България и в чужбина, участва на фестивалите във Витен, Улм, „Мартенски музикални дни“ в Русе и др., от 1989 година работи в Западна Европа, основно в Германия, художествен ръководител от 1991 г.е на Föhrer Ferien-Akademie (FFA) 

 Венцеслав Николов е професор по камерна музика в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в София. Създава Лятната академия на остров Фьор в Северно море, ръководи курсове и семинари в Баден-Баден, в Швейцария, Италия, САЩ /Мичигани Флорида/, както и майсторски класове в България. 

 През изминалите години в Сити марк арт център изнася концерти със студентите си от Ансамбъл „Силуети“. 

 Проф. Венцеслав Николов намира време за литературния си дар, пише разкази, импресии, приказки и легенди, пътеписи, автор е на 12 книги публикувани от 2003 до 2017 г.

 – Проф. Николов, кога работното време помага или „пречи”?

 – Страхувам се, че просто нямам какво да споделя по темата, тъй като почти никога не съм имал досег с проблема с работното време. Желая успех!

Общност

Стани един от нас.

Първа крачка към общността на Амбиция.

Партньори

Обединени за кауза.

Това са партньорите на Амбиция, с които споделяме една обща кауза – да Ви вдъхновяваме, разказвайки историите на българи от цял свят.