Любомир Денев: Творческата дейност не може да има определено работно време

Боряна Статкова
юни 2020
Проектът „Работното време на душевността” се реализира с подкрепата на Столична Община, по инициативата „Солидарност в Културата”
със 17 статии в онлайн списание „Амбиция” и „The NewsBG Reporter”

От ранно детство изучава изпълнението на два инструмента – цигулка и акордеон, които в Музикалното училище „проф. Любомир Пипков” са четири – ударни, при световноизвестния проф. Добри Палиев и пиано. В Музикалната академия в София изучава и специалностите композиция при проф. Цветан Цветанов и проф. Парашкев Хаджиев и оркестрово дирижиране в класа на проф. Константин Илиев със световна слава. Специализира при едни от най-изтъкнатите композитори в Сиена /Италия/ и Холандия, в САЩ се запознава отблизо с продукции на мюзикъли на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд. 

 Звезда – Златен век на Министерството на културата е отличието за 24 май, 2020 г. на Любомир Денев.

Промокод

Намаление на книги

Използвайте промокод AMBICIA223 за отстъпка на книги от онлайн книжарница Ozone.bg

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA223TECH за отстъпка на техника от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

Промокод

Тениска с надпис по избор.

Използвайте промокод AMBICIA за отстъпка на Тениски, Канчета и Чанти

През 2019 – 2 награди от Международния конкурс на името на проф. Иван Спасов – за хорови песни и за камерна музика. Награди в България: АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006, Златната Ракла 2006 за музиката към филма “Врабците през октомври”, Втора награда на конкурса СОФИЯ 2009 за „Кончерто носталджико“ за камерния ансамбъл „Софийски солисти” и др. Любомир Денев е удостоен и с няколко престижни международни отличия: за хорова композиция: „При Извора“ в Ихлава – Чехия, за камерна музика на Фестивала Интерсонанцен в Потсдам – Германия за „Игра с вятъра“, наградата на конкурса Бьозендорфер – „Химни на Слънцето” за пиано.

 Мюзикълът “Законът на Джунглата” е носител на наградата СОФИЯ 1989 г. и с премиера в превод на френски език в Париж през 1993 г., мюзикълът “Напразни усилия на любовта” гостува в Кайро през 1989 г. с постановката на Камерна Опера Благоевград, а мюзикълът “Алис в страната на сънищата“ е поставен на гръцки език в Никозия и Ларнака – Кипър през декември 2012 г. Като студент спечелва конкурса за стажант-диригент в Държавния музикален театър “Ст. Македонски”. Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония. 

 БНТ заснема два филма, посветени на творчeството на Любомир Денев: “Музиката, която правя” (2000 г.) и „Умно село – Клубът на тишината“ (2005 г.).

 През 2020 г. филмът „Имало една война” с музика от Любомир Денев, реж. Анри Кулев е с Премиера на фестивала Златна роза – Варна, в Софийската опера „ Лили и вълшебното бисерче”, по ПУК на Валери Петров радва много деца

 – В Народния театър спектакълът на пиесата „ Един безумен ден” – Бомарше за 8 март беше разпродаден догоре – споделя Любомир Денев – но… падна заради епидемията и това е. Чакам да се възобновят репетициите в Софийската опера на новата ми опера „Опит за летене” по Радичков. И се надявам да дойде подходящ момент да поставя джаз-операта ми (камерна), „Вечеря в Манхатън” по мое либрето.  

 След 1986 г. Любомир Денев е композитор и диригент на свободна практика. Гост е на престижни симфонични оркестри в Русе, Бургас, Варна, Пловдив и др. Със Симфоничния оркестър на БНР прави записи на редица нови български творби, записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото радио и телевизия и два компактдиска за американската компания „Конкорд-Рекърдс“. 

 Член е на Съюза на българските композитори и на Българската секция на Международното дружество за нова музика (ISCM).

Общност

Стани един от нас.

Първа крачка към общността на Амбиция.

Промокод

Намаление на техника

Използвайте промокод AMBICIA5TECH за отстъпка от онлайн магазина на Ozone.bg

Реклама

Спортни стоки

Търси намаленията от Декатлон

 – След като сте на свободна практика и то с дейности от творчество във всички музикални жанрове: камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и за театъра, телевизията и киното, диригент – кой определя работното Ви време? 

 – Творческата дейност не може да има определено работно време – примерно от 8 до 12 съм композитор, в останалата част от деня не съм. Моето въображение работи нон стоп – музикални идеи ме осеняват и насън, а най-добрите се явяват призори, на границата на събуждането и аз често пъти си ги записвам моментално още в леглото. Може цял ден да не работя, но късно вечерта да ме обземе прилив на енергия. Все пак, най-продуктивен съм може би сутрин между 9 и 11 ч. Особено откакто преминах 60-те, не мога да се концентрирам дълго време, компенсирам, като работя на няколко пъти за по 30-40 минути с дълги почивки. Разходката на открито също за мен е зареждаща и подреждаща, също и градинската работа на вилата – косене, поливане, подрязване на розите… 

 – Къде творите?

 – Що се отнася до мястото – мога навсякъде да пиша – във влак, на поляна, на плажа, особено напоследък, откакто имам таблет, голямо удобство, пълна глезотия!

 – Ще разкажете ли коя е най-интересната случка до сега относно работното време? 

 – Като ученик свирех във Филхармония Пионер.

 – Диригент на този младежки оркестър, обиколил страни и континенти, с турнета по 45 дни, сега е вашият син – Любомир Денев младши!

 – И на един летен лагер на Обзор трябваше да се направят аранжименти на две песни за Гала-концерт съвместно с трудово-възпитателното училище Макаренко – тяхна ритмична секция и струнен квартет от нашия оркестър, а солист беше българският Том Джоунс – Цветан Панков, възпитаник на въпросното училище. И за да не губя от плажа, взех нотните листа, молива и гумата и написах аранжиментите там – на пясъка.

 – Дали сте с препоръка за т.н. работен ден към Кодекса на труда и/ или към колегите?

 – Колегите изпълнители – инструменталисти, певци, имат задължителна самоподготовка у дома, поне 2-3 часа дневно, което според мен трябва да им се счита за работно време. Вярвам, че всеки уважаващ себе си човек на изкуството поддържа формата си, ако не го прави, веднага ще си проличи, а времената са трудни, има конкуренция. А за творческата дейност – тези, които пишат, създават произведения, няма как да се нормира, единственият критерий е завършеният продукт – творбата.

Партньори

Обединени за кауза.

Това са партньорите на Амбиция, с които споделяме една обща кауза – да Ви вдъхновяваме, разказвайки историите на българи от цял свят.