Анелия Флорова Календар
Екип на колелиба Христина Христова
харесвам страницата
Play current video

3x8000

Документален филм за Боян Петров, алпинист и зоолог

От Списание Амбиция

Видео: Боян Петров и Жоро Торнев


Сподели във Facebook

Алпинистът Боян Петров заедно с режисьорът Жоро Торнев ви представят документалния филм за изкачването на трите върха над 8000 метра – Кангчендзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047 м), К2 (8611 м). 

Кангчендзьонга (или Канченджунга, Кинчинджунга, Канченджанга) е третият по височина връх на Земята. Намира се в планината Хималаи, на границата между Сиким, Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник. За България за пръв път е изкачен от българския алпинист и зоолог от Националния природонаучен музей Боян Петров на 20 май 2014 г. Преди това са правени неуспешни опити, като през 1994 г. под него загива българската алпинистка Йорданка Димитрова.

Броуд Пик (наричан преди K3) е дванадесетият по височина връх в света в планинския масив Гашербрум. Намира се на границата между Китай и Кашмир, на 8 km от К2. Първите български алпинисти, изкачили Броуд Пик, са Минко Занковски, Емануил Деянов и Тодор Минков на 1 юли 1990 г. На 23 юли 2001 г. върхът е изкачен и от Станимир Желязков и Петко Тотев. На 23 юли 2014 г. е изкачен от Боян Петров и Иван Томов.

К2 или Чогори, или Годуин Остен е вторият по височина връх на Земята (след Еверест). Надморската му височина е 8 611 m. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай. Други имена: Чогори. На 31 юли 2014 г. в 9 часа сутринта местно време българинът Боян Петров изкачва успешно върха и така става първият българин, изкачил К2.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание