харесвам страницата

От България през Аризона до Холивуд

Интервю с Антоанета Балабанова

От Полина Чопаринова

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Антоанета Балабанова е български дизайнер, който създава артистични облекла. Характерни за стила ѝ са смесването на различни структури и наслояване. Обединява различни видове материи, в които се преплитат изкуство и мода.

 

Как и защо заминахте за Америка?

През 2002 с виза посетих Америка и останах очарована. Две години по-късно спечелих зелена карта и реших да опитам късмета си в страната на неограничените възможности. Моя приятелка (Галина Михалева), с която сме завършили Художествена академия в София (Текстил и мода), се беше установила вече във Финикс, Аризона и така и аз се озовах там!  

 

Как взехте решение да отворите свой бутик?

Решението за отваряне на бутика го взе моята приятелка Галина, затова и носи нейното име Galina Couture, аз по-късно се включих в него. Изработваме колекции заедно и отделно. Преди 3 години тя замина да преподава мода и нови технологии в Сингапур и аз поех изцяло бутика в свои ръце!  

 

Вие живеете в Аризона. В едно свое интервю споменавате, че това не е меката на модата. Колко е дълъг пътят от Аризона до Холивуд?

Пътят от Аризона до Холивуд е няколко часа… а понякога цял живот:) Аз съм тук от 13 години, но началото почти винаги е трудно, когато се сблъскаш с нова култура, език и нрави.

 

Антоанета Балабанова

Oткъде черпите идеи за роклите, които изработвате, и има ли популярни личности в България, които обличате?

Аз съм художник по душа и влагам цялото си въображение в това, което правя. Учила съм в Училище по приложни изкуства в София (Текстил), после съм била дизайнер в модна къща „Рила“, Художествена академия… затова прилагам много и различни техники в зависимост каква е крайната цел.

 

От какви материи са изработени роклите Ви?

Материите, които използвам, са различни, но предпочитам естествените… обичам коприната, която рисувам.

 

Съпругата на актьора Винс Вон – Кайла Уебър, облече Ваша рокля на Оскарите тази година. Как тя разбра за Вашата работа?

Съпругата на Винс Вон, Кайла Уебър, е снаха на наша много добра приятелка и клиентка Вики Вон, която я доведе в бутика, и Кайла се спря на 4 рокли от новата ми колекция. Самата тя спомена, че смята да ги облича на Червения килим, когато придружава съпруга си.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Сватбени рокли

Висша мода Балабанова

Мода от българка в америка

 Най-важното е да знаеш към какво се стремиш.

Facebook група

За какви поводи са подходящи роклите Ви? Изработвате ли рокли по модели на клиентите Ви?

Роклите ми са подходящи за всякакви случаи, тъй като изработвам облекла за всеки ден, за абитуриенти, за сватби, официални събития. Изработвала съм рокли за 2 Мис Аризона! Също и облекла по поръчка, съобразени със стила и външния вид на нашите клиентки.

 

Какво Ви липсва най-много в България?

България винаги ми е липсвала и аз обичам да се прибирам, да се срещам с близки и приятели, колеги. Сигурно никога не бих решила да живея на друго място, ако условията за развитие на малкия бизнес бяха добри, ако не съществуваше толкова голяма корупция и спънки от администрацията.

 

Бихте ли отворили бутик и в България?

Преди да замина за Америка, аз притежавах два бутика в София – на площад „Народно събрание”/„Шишман” и на ул.„Цар Борис” 1; бях номинирана за „Златна игла” от Академията за мода; член съм на Съюза на българските художници.

 

Kои според Вас са най-важните качества за успех в чужбина?

За успех в чужбина, както и у нас, най-важното е да знаеш към какво се стремиш, да си упорит, много труд и малка щипка късмет.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание