Стон На Лора от Пейо Яворов
Нова игра за деца
Ласка Ненова Аз, ти, Пловдив!
харесвам страницата

Българската крафт бира

От Диян Русев

Снимки: Pexels


Сподели във Facebook

Бирата е предпочитано питие не само сред българите. Когато говорим за бира и там си има своите особености и характерни марки, които са на почит. През последните години в България се наблюдава бум на крафт бирата. Появиха се много и различни видове марки, а с тях се появиха и онзи тип заведения, които са по-непретенциозни и те предразполагат да се насладиш на питие в приятна компания.

Крафт бирата се характеризира с това, че процеса на приготвяне е ръчен. Има разнообразие от вкусове и различна гама аромати, цвят и плътност на любимата напитка. На пазара има неповторими бири, като някои от най-известните са:

‘’#7 Мч!’’ /Ред Ейл с Мурсалски чай и Мента

‘’Гларус’’ Специален Английски Ейл

‘’ #3 Ох!’’ /светло пиво

‘’Гларус’’ Лондон Портър – тъмно пиво

‘’Айляк Мозаик’’

‘’Блек Пайн’’ Стаут – тъмна бира

‘’Бял Щърк’’ – ейл, черен етикет с 5 вида малц

‘’Бял Щърк’’ с Лимец Пейл Ейл

‘’Гайо’’ – шоколадова бира

‘’Диво пиво’’ – светъл ейл

‘’Шипка’’

‘’Котка и мишка’’

Има и други, разнообразието е голямо. За една такава нова тенденция сред пивоварите, можем да кажем , че се развива бързо и намира одобрение сред потребителите. Продуктите произведени на ръка са събрали в себе си много внимание и грижа от своите производители, за да зарадват и най-претенциозните вкусове и желания.

Тези видове крафт бира не се намират навсякъде разбира се. Трябва да сте упорити  в търсенето си или просто да знаете правилните места. Предлагат се в различни био магазини и в някои заведения, като ‘’Котка и мишка’’ в Пловдив например. Във Варна магазинът за крафт бира е на улица ‘’Архимандрит Филарет’’ 9 или на www.averibeers.com, в Пловдив има магазин който се казва – ‘’Светът на бирата’’ или по-лесно достъпен е на: www.beershop-bg.com , там може да намерите любими бири не само от България, предлага се и наливна бира и жива бира, изобщо рай. Още едно място за бира е: www.100beers.bg, друг онлайн магазин с голямо разнообразие на българска бира. Разбира се един от лидерите в бранша, варненския ‘’Гларус’’ също има интернет страница и тя е: www.glarus.bg

Пивоварството се развива с бързи темпове и ни предоставя голям избор. Подкрепяйте любимите си български крафт бири, като изпивате по няколко от тях ежеседмично. Така помагаме на новите продукти да се задържат на пазара и да им наслаждаваме по-дълго време, а и те са български в крайна сметка.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Facebook група

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание