харесвам страницата

Кралските килими

Български ръчно изработени произведения на изкуството

От Диян Русев

Различните занаяти, които определят и характеризират дадено населено място, са белег за развитието на бита, културата и поминъка на народа. Един от прастарите велики занаяти, жив и до днес, е килимарството. То се развива изключително добре по нашите земи през периода XVII и XIX век и свидетелства за сръчността на майсторите тъкачи. Производството на килими е съсредоточено главно в Чипровци, Самоков, Пирот, Котел, Панагюрище.

В град Велинград се намира фабрика „Хемус”. Поради високия клас клиенти, фирмата си избира и подходящ девиз, който гласи: „Кралски уют и качество на реални цени”.

Там се произвеждат ръчно тъкани килими, които са произведения на изкуството. Тези килими са предназначени за: Британското кралско семейство, кралица Беатрис в Холандия, частни имоти, държавни учреждения в Европа, Албърт музей във Виена, Миг Джагър (поръчва си 16 гладко тъкани синьо-бели килима), замъка Перин в Уелс, историческата резиденция Давентър в Холандия, историческия дворец Озбърн на остров Уайт във Великобритания и много други. Годишно се изработват не повече от 10 екземпляра, които сами по себе си са шедьоври в областта на килимарството.

Фабрика „Хемус” произвежда килими в стил XVI и XVIII век. Килимите се изработват със същата техника, с която са се правели и в миналото. Хиляди вълнени влакна се втъкват едно след друго, докато не образуват сложна фигура и докато не се придаде завършен вид на съответния килим. Преждите, с които се работи, са в гама от над 6500 цвята. За да бъдат силно устойчиви във времето, материалите не се третират с химикали, работи се екологично чисто, за по-добър резултат и за безупречно качество. Така килимите стават по-здрави. Зад гърба си фабрика „Хемус” има над 300 приключени големи поръчки.

Ние от екипа на „Амбиция” ви пожелаваме да си закупите български килим, ръчна изработка. Да запазим и съхраним традициите. Да развиваме родното производство, защото и ние българите има какво да дадем на света.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание