Сортове семена
Детски приказки за слушане
харесвам страницата

Българската игра LeadStreet помага на децата да се учат на предприемачество и финанси

Интервю с Гергана Грънчарова

От Мая Цанева

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Гергана Грънчарова е основател на компанията LeadersPlay, която предлага на децата да учат финансова грамотност, предприемачество, да се развиват като личности чрез игровизация. Обученията на живо се разгръщат и като мобилно приложение – игра, а отскоро и като настолна игра. Гергана е на 24 години, но вече е била в класацията „40 под 40“, списание „Форбс” обявиха фирмата за най-успешен Startup, и това е само част от списъка с признания за работата на екипа на Гери. Аз я харесвам, защото в нея няма и помен от наивистичната заблуда, че нещата, особено в сферата на образованието, се случват бързо и лесно. „Ако искаш да бъдеш успешен предприемач, е необходимо да продаваш себе си като личност и идеите си. Единственият начин, по който можеш да успееш, е чрез фокусиран и упорит труд. Секторът на образованието е деликатен и изисква висок морал и отговорен маркетинг – когато даваш обещание, трябва да го изпълниш“, казва тя.

 

Как стигна до идеята за LeadersPlay? Самата ти как откри игровизацията?

Историята за LeadersPlay датира много години преди юридическото създаване на компанията. Спомням си ясно как в седми клас знаех точно с какво искам да се занимавам, когато порасна. Знаех, че искам да управлявам свой бизнес, да бъда независима и да променям живота на хората към по-добро. Започнах да работя на 14 години, като се занимавах предимно с маркетинг и продажби. Още тогава вярвах, че ако искаш да бъдеш успешен предприемач, е необходимо да умееш да продаваш себе си като личност и идеите си. След 12 клас, за ужас на всички, кандидатствах в един-единствен университет, с желание, насочено само към една специалност. Завърших отлично и установих, че имам хиляди теоретични познания, но те по никакъв начин не биха могли да допринесат за кариерното ми развитие.

По време на следването ми в УНСС обаче срещнах преподаватели, които ни обучаваха чрез метода на игровизацията. Този опит контрастираше с преподаването в училище. Така у мен се зароди идеята да предложа нов начин на обучение, който да е забавен и мотивиращ за децата и те да научават повече с по-малко усилия. Стигнах до идеята за обучения, които да ги научат как да си поставят цели, да работят в екип, да общуват ефективно, да бъдат уверени в себе си и т.н. Последващите тестове, за да валидирам идеята, потвърдиха нуждата от такова решение и положителните ефекти. Запретнах ръкави и започнах.

 

Гергана Гранчарова

Работиш в екип от утвърдени преподаватели и експерти и с млади хора с модерни технически идеи. Къде се пресичат интересите им и се сблъскват различията им?

Като предприемач често ми задават въпроса: „Екипът или идеята?”. Когато стартирах, бях дълбоко уверена, че когато имаш страхотна идея, която създава истинска стойност за потребителите, то тогава ще ти бъде изключително лесно да си намериш съмишленици. Две години по-късно знам, че екипът е най-ключовият фактор за успех на всяка една компания, независимо каква е идеята, около която са обединени хората. В LeadersPlay преподават педагози и хора от бизнеса, като по-голямата част от преподавателите ни са мениджъри или предприемачи. Истината е, че аз предпочитам тях, тъй като те работят със сърцето си, отворени са за предизвикателства и приемат мисията като своя собствена.

Смятам различната възраст на хората в екипа за изключително полезна. С времето компанията ми успя да изгради своя бранд и да привлече правилните хора. Това, което ме вдъхновява, е израстването на децата по време на обученията, тъй като при нас те се насърчават да мислят и да изразяват мнението си.

 

Ти си предприемач в областта на образованието. Може ли и как се печели в този икономически сектор?  Къде се пресичат социалните и икономически цели?

Не мисля, че успехът на даден бизнес зависи изцяло от сектора, в който се намира, особено във време на глобализация и толкова добре развити технологии. По-скоро определящи са личностните умения на човека, който стои зад идеята. Разбира се, не смятам, че е редно да се развива бизнес, без да бъде предварително проучен и анализиран пазарът. Секторът на образованието е деликатен и изисква висок морал и отговорен маркетинг – когато даваш дадено обещание, трябва да бъдеш готов да го изпълниш.

 

Работите с деца. Какво е за тях предприемачеството? Как възприемат финансовата грамотност? Кои знаят повече за парите в съвременния свят – децата или родителите?

По-голямата част от родителите, които записват децата си на нашите обучения, са предприемачи, мениджъри или хора, които търсят иновативни варианти, които да предадат ключови познания. Така че повечето деца са наясно, че предприемачеството и като цяло упоритият труд изискват адекватно отношение и отделяне на определено количество време.

Интересен е контрастът в мисленето на децата на родители, които са в сферата на бизнеса, и на тези от семейства, които са с доходи, близки до минималната заплата за страната. Вторите смятат, че бизнесмените са лоши хора и често ги сравняват с мафиотите. Конкретно в нашата ситуация, когато родителите са с доходи над средните, то те определено се стремят да предадат познанията си за управлението на личните финансови средства на децата си от възможно най-ранна възраст. Не такава е общата картина на познания при масовия потребител.

 

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Деца играят на карти

Българска игра за деца

Българска мобилна игра за деца

Facebook група

Ако ти беше дете, какво и как би искала да научиш за парите и предприемачеството?

Немислимо е предприемачеството да съществува без добри финансови познания. Най-важните неща, които ми се искаше да знаех, когато бях малка, са: как да управлявам джобните си по-добре, как да търся решения, как да продавам идеите си, как да си поставям цели и да ги постигам.

В LeadersPlay учим децата как да бъдат уверени в себе си, толерантни, да изразяват себе си и да управляват правилно наличните си ресурси. Тематиките предприемачество и финансова грамотност са само още един елемент, който чрез добре изградена методология на игровизацията допълва мирогледа им и ги прави активни по отношение на всичко, което се случва около тях.

LeadersPlay

Компанията има солиден актив от признания и награди. Кое ти носи най-силно удовлетворение?

Истината е, че за мен наградите не са от първостепенно значение. Те измерват единствено видимия маркетингов резултат. Това, разбира се, не означава, че не съм щастлива, когато получаваме толкова високи признания за работата си. Най-щастливите ни моменти си остават обаче тези, в които с нас се свързват бивши наши курсисти или техните родители, просто така, за да се чуем.

 

Какво те мотивира и какво най-силно те дразни, какво искаш да промениш  в  сферата на образованието и неговата общност?

 

Когато стартирах LeadersPlay през 2015 година, тя беше една от компаниите пионери в предоставянето на интерактивни и иновативни обучения. Само няколко месеца по-късно на българския пазар навлязоха много академии, които предоставят „обучения чрез игри” или поне така твърдят. Често обаче родителите не правят разлика между обучение, в което са преплетени няколко игри, и обучения, които са цялостно изградени на базата на метода на игровизацията, който далеч не представлява „просто игри”. Дълбоко вярвам, че конкуренцията развива успешно пазара, но ми се иска все повече да са организациите, които предоставят високо качество, а не просто модерни думи – така всички ще постигаме по-високи резултати.

 

Работиш и върху настолна игра. Защо се насочи към този проект?

LeadersPlay предлага цялостно изградени обучения по предприемачество, финансова грамотност и личностни умения, които се преподават в реална среда. И тъй като сме ситуирани в София, това затрудняваше хората от други градове. Разработихме LeadStreet – онлайн и бордова игра за деца на възраст 7- 10 години. Имаме и активна кампания в IndieGoGo, чрез която набираме финансиране и хората могат да направят предварителни заявки.

Кои са най-значимите уроци, които научи като предприемач?

Да вярвам в себе си, да търся решение на възникналите проблеми по нестандартен начин и да се боря за мечтите си. Също така, че единственият начин, по който можеш да успееш, е чрез фокусиран и упорит труд.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание