Магазин втора употреба
харесвам страницата

Източните Родопи и нейната фауна

От Диян Русев


Сподели във Facebook

Родопа планина е най-обширната планина в България. Животинският свят е разнообразен и от скоро по-богат.

Фондация ‘’По-диви Родопи’’ е отговорна за обогатяването на животинския свят, а именно за заселването на 7 благородни елена. Животните се намират в района на Тинтява, в източната част на планината. Фондацията е отговорна основно за разселване на благородни елени и елени лопатари, като възстановява разнообразието на живота и възстановяване и опазване на природата.

В Източните Родопи новозаселените животни са над 20 през 2017 година. Целта е броят им да нарасне и да достигне 100 свободни благородни елена. За момента този екземпляр се среща предимно в ловни стопанства и природни паркове. Основна пречка за развитието на вида е бракониерството.

Един от елените носи предавател, за да информира с важни данни за развитието на популацията. Фондация ‘’По-диви Родопи’’ следи живота и навиците на животните от близо и ще реагира незабавно при появил се проблем или пречка свързан с развитието на вида.

Българското Дружество за Закрила на Птиците (БДЗП) в България, работи по проект за опазването на царския орел. Целта е възстановяване, опазване и развитие на този вид птици у нас. БДЗП са открили гнездо на царски орли.  Птиците са в района на Дервентски възвишения. Двойките птици там са 3 на брой, земята е защитена от Натура 2000.

Царският орел е рядък вид граблива птица. У нас общият брой двойки е 26, като при някои от тях е започнал периодът на мътене, който се случва края на март и началото на април.  Тази година мътенето е започнало около средата на март, по-рано от обикновено.

Трансформирането на някои територии в земеделска земя и лозя, застрашава популацията на вида царски орел. Електропроводите са друга основна пречка за вида. Предприема се вкопаване на електропроводи с цел предпазване на орлите.

Източните Родопи са дом и на много белоглави лешояди. През изминалата година техният брой е достигнал 184. Най-голямата колония на белоглави лешояди е ситуирана около река Арда в България. Ежегодно се състои преброяване, което има за цел да установи броят на лешоядите и тяхната възраст. Провежда се в началото на зимния сезон, когато е размножителния период на птиците. Районите, които обхваща преброяването са предимно Стара планина, Кресненското дефиле, Източни Родопи, Котленския балкан. Усилия полагат организация ‘’Зелени балкани’’, ‘’’Фонд за дивата флора и фауна’’, ‘’Дружество за защита на хищните птици’’.

Популацията на белоглавите лешояди е нараснала с 6 нови двойки в сравнение с 2016 година. За последните 3 години това е рекордна численост. Много от птиците са снабдени с предаватели, които събират информация за ежедневието им. Чрез предавателите може да се разбере местоположението на птиците, къде гнездят, кои райони избират за отглеждане на поколение.

Белоглавият лешояд е бил на изчезване през 70-те години на XX век, но през 1986 година в околностите на град Маджарово е открита колония от 20 птици от които 3 двойки гнездящи. Усърдния труд на БДЗП възстановява вида белоглав лешояд и в долината на река Арда, днес имаме най-голямата колония белоглави лешояди на Балканите.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Facebook група

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание