Габрово Забележителности
Хип-хоп танц
харесвам страницата

Олимпийските ни медалисти по астрофизика и астрономия

Интервю с ръководителя им Никола Каравасилев

От Красена Кънчева

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Никола Каравасилев е учен, посветен на науката астрофизика и физика, редовен докторант в Катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“ и Първа частна математическа гимназия. Неговата цел е повече млади хора в България да се интересуват от предметите астрофизика, астрономия и физика, както и да задълбочат своите познания на научно ниво. Никола Каравасилев е член на комисията, която организира Националната олимпиада по астрономия в България, ръководи и отбора, който представлява България на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.

Обучението за вас е призвание, кога решихте да преподавате науката астрономия?

Започнах да се занимавам с ученици през есента на 2006 година, около един месец след началото на обучението си във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като в самото начало си партнирах с моя колега Николай Качаров. Първоначалната наша мотивация бе желанието ни да останем свързани с Националната олимпиада по астрономия, в която ние и двамата бяхме редовни участници като ученици. Затова решихме да провеждаме кръжок по астрономия, който да се посещава от мотивирани ученици, желаещи да се подготвят за участие в Националната олимпиада, а също и да обогатят знанията си в областта на астрономията. Занятията се провеждаха изцяло на доброволни начала, като аз и Николай Качаров не получавахме никакво възнаграждение. Още през първата учебна година, в която се провеждаше нашата школа, имахме ученик, класиран на първо място в националния кръг на олимпиадата. Няколко месеца по-късно този ученик спечели бронзов медал в XII Международна олимпиада по астрономия.

 

Никола Каравасилев астрофизик

Интересът към астрономията показва желанието на децата да опознаят космоса, вселената. Увеличават ли се участниците във вашите курсове?

С течение на времето успехите на учениците, които посещаваха школата ни ставаха все повече и повече, както и желанието повече деца да се включат в обученията. През пролетта на 2009 година ние двамата бяхме официално включени в състава на Националната комисия, която координира провеждането на олимпиадата по астрономия в България. Непосредствено след това на мен ми бе предложено да бъда ръководител на националния отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия. Бях начело на отбора по време на международните олимпиади, проведени през 2009, 2010 и 2011 г. След това поех ръководството на отбора, който участва в Международната олимпиада по aстрономия и астрофизика.

Паралелно с това през учебната 2012/ 2013 година бях поканен да ръководя школа по астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“. Още на следващата година ученик от тази школа се класира за XVIII Mеждународна олимпиада по астрономия в гр. Вилнюс, Литва и се завърна със сребърен медал. Към настоящия момент, не би било пресилено да се каже, че ръководената от мен школа в СМГ е най-успешната школа по астрономия в цяла България. Само за последните три учебни години около двайсет ученика, обучавани в нея, са били класирани за национален кръг на олимпиадата по астрономия. На международно ниво от тях са спечелени два златни, четири сребърни и пет бронзови медала. Двама от моите ученици получиха правото да се състезават на следващата Международна олимпиада, която ще се проведе през есента на тази година в България, защото са носители на сребърни медали от предходната. Разбира се, няма как да не спомена и ученика Бойко Борисов, който през есента на 2016 година зае абсолютното първо място в Международната олимпиада по астрономия. Освен със своите успехи в многобройни състезания, учениците, които обучавам, се включват успешно в различни астрономически наблюдателни мероприятия. Те са редовни участници в националната лагер школа по астрономия и астрофизика „Бели брези“, като след това докладват получените резултати по време на ежегодната конференция по астрономия в гр. Варна. Също така някои от тях участват успешно и в извършването на професионални наблюдения от НАО Рожен и според мен съвсем скоро можем да очакваме професионална публикация с тяхно участие!

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Международна олимпиада

научни опити физика

Стремя се да създава общественото мнение, че научната дейност е полезна за всички.

Facebook група

Вие преподавате и в Първа частна математическа гимназия?

През есента на 2011 година започнах да преподавам в Първа частна математическа гимназия. Възложено ми бе да създам и ръководя школа по астрономия, от която впоследствие се появиха няколко много ярки таланта. Още през първата си учебна година там имах ученици, които заеха челните места за страната в областния кръг на олимпиадата по астрономия. През миналата година ученичката Владимира Иринчева се яви в две последователни международни олимпиади по астрономия и от последната спечели бронзов медал. Също така в ПЧМГ се създаде и много сериозна школа по физика. Само за последните две учебни години учениците ми от това училище са спечелили три медала и още шест награди от националните състезания по физика.

Науката за вас е призвание и вие споделяте това знание на достъпен език и с практически примери, така децата и юношите по-лесно разбират тази сложна материя. Къде още преподавате?

Подготвям ученици по физика и астрономия и във Физическия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Голяма част от занятията ми там са напълно доброволни, но бих казал, че водят до много сериозни резултати. Например в школата по физика, която се провежда всяка неделя, за последните две години се подготвиха няколко ученика, които постигнаха много сериозни международни успехи в следните състезания: Международен турнир на младите физици, Международна олимпиада по физика, Жаутиковска олимпиада по физика и Romanian Masters of Physics.

Мои ученици са редовни участници в Националния турнир на младите физици, като за последните пет учебни години винаги отборно са се класирали на някое от първите три места (за последните две дори на абсолютно първо). Всяка година поне един мой ученик участва и в отбора, който представя страната ни на Международния турнир на младите физици. През лятото на миналата година аз бях ръководител на отбора, който представи България на Международния турнир, състоял се в гр. Екатеринбург, Русия.

 

Олимпиада по астрономия и астрофизика

Имате ли лаборатория по експериментална физика?

През изминаващата вече учебна година аз бях в процес на оборудване на лаборатория по физика в стаята на Физическия факултет, в която провеждам подготовките си с учениците. Целта ми е там да може да се провежда пълноценна подготовка и по експериментална физика, нещо, което определено липсва в българските училища в момента. За оборудването на стаята ще използвам финансовите средства, които ще ми бъдат предоставени от финансова група Karoll като годишна докторантска стипендия.

Помогнете и вие за оборудването на лабораторията, Бел.р.

 

Вие като учен–преподавател, как надграждате вашата научна подготовка?

Освен като учител, аз работя и като научен работник. От есента на 2013 г. аз съм редовен докторант в Катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Работата ми е концентрирана върху изследването на един от най-старите космически обекти – сферичните звездни купове. Те представляват огромни групи от звезди (в някои от тях звездите са повече от 100 000) и голяма част от тези купове са на възраст повече от 10 милиарда години, т.е. са почти съвременници на формирането на първите звезди и галактики във Вселената.

От 2009 година се занимавам и с комуникация на науката. Първоначално се явих на конкурсa Fame Lab-Лаборатория, а след това продължих с писане на научнопопулярни статии за различни списания в България. Няколко пъти съм се изявявал и като лектор на Софийския фестивал на науката. Изключително много ми харесва идеята да обяснявам иначе сложната наука на достъпен и разбираем за широката публика начин! Според мен това е много важно, защото така се създава общественото мнение за науката и учените, и хората разбират, че научната дейност е полезна за всички.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание