Лекция Генетичен код и ДНК
lamon
харесвам страницата

Картини на българска художничка в Арт Лувър Експо, Париж и музея за изящно изкуство, Лас Вегас

Интервю с Мария-Маргарита Д. Иванова-Гетова

Сподели във Facebook


Мария-Маргарита има участие с картина в Арт Лувър Експо 2016, както и е единствената българка с изложена картина в постоянната експозиция на музея за изящно изкуство в Лас Вегас.

Мария-Маргарита, разкажи ми кога започна да рисуваш? Изобразителното изкуството присъства в живота ми от самото начало на моя житейски път. Още от детската градина се опитвах да рисувам портрети на тогавашните другарки и лелки, а после те често организираха изложби с моите рисунки. Спомням си, че веднъж една от учителките ме попита: „Ти художник ли ще станеш, когато пораснеш?“. Тогава този въпрос ми прозвуча много странно и без да се замисля аз отговорих: „Ами аз съм художник“. Това разбира се разсмя възрастните, но аз тогава наистина си мислех, че това да си художник, не е професия. Това е нещо, с което се раждаш – или си художник по рождение, или не, не можеш впоследствие да станеш такъв. Разбира се, усиленият труд и постоянството са факторите, необходими на човек, за да развие това, което носи в себе си.

Това е нещо, с което се раждаш –
или си художник по рождение, или не
Художничката Мария-Маргарита Иванова-Гетова

Сега ти вече си художник с докторска степен от Националната художествена академия. Труден ли бе пътят, който си изминала дотук? Никога не съм имала за цел да стана професионален художник. Рисуването е част от мен и е по-скоро жизнена потребност, отколкото професия. Затова смятам себе си за щастлив човек, защото всеки ден правя това, което харесвам.

Имам огромното щастие да отрасна в прекрасно семейство, където всички ме насърчаваха да се занимавам с това, което обичам, и продължават. Хората около мен всеотдайно ме подкрепят, за което съм им искрено благодарна. Дори и когато кандидатствах в Художествената академия, близките ми ме убедиха да го направя. Отидох на изпита просто на шега и ме приеха на първо място по успех в специалност “Стенопис”. Въпреки че за мен рисуването винаги е било по-скоро удоволствие, трябва да се знае, че то всъщност е свързано с много труд, часове работа и усилия, и безброй безсънни нощи. Случвало ми се е да работя по 16-17 часа на денонощие, за да завърша даден проект.

Има ли конкретна посока или стил, които следваш в изкуството, и какво те вдъхновява за твоите творби? В изкуството мисля, че човек трябва да бъде себе си. Да изразява своите мисли и идеи – това, което наистина го вълнува, да представя посланията, които иска да внуши. Не мисля, че е нужно да се следват сляпо модните тенденции в изобразителното изкуство, без да вярва в тях самият художник. Лично за мен човекът е голямото ми вдъхновение – човешката фигура и човешкото лице, с неговите безброй емоционални състояния. Това за мен е инструментът, чрез който изразявам идеите и посланията си. Дълбоко съм развълнувана от старите български митове, легенди и тяхната непреходна мистерия, за това те често присъстват в моите творби.

Българска художничка с картина в Лувъра- Париж
Икони на богородица с младенеца, Св. Стефан и Исус Христос
Картина с баслени бой в книгата The 21th Century Art Book
българско участие в арт събитие за живопис в Италия

Художничката, претворяваща духовното в картините

Творчеството ти е насочено към духовния свят и в картините ти често присъстват такива сюжети или символи, това ли е твоят метод, чрез който създаваш картините си? Според мен всяка творба трябва да бъде създавана така, че да успееш да вградиш част от душата си в нея. Така тя става одухотворена. Това е начинът, по който се стремя да работя, и често хората ми споделят, че образите в творбите ми са като живи.

Знам, че си имала възможност да работиш и живееш в чужбина, но ти избра да останеш в България. Съжаляваш ли за решението си? Да, имах възможността няколко пъти да замина за чужбина. Още когато бях първи курс в Художествената академия, бях поканена от един американски професор да отида в Университета за изящни изкуства в Лос Анжелис. Но тогава сметнах, че повече за изкуството и техниките на живописта ще науча в Академията в България и мисля, че бях права. По-късно имахме възможност с моя съпруг да заминем за Виена, а около година след това ни поканиха в Сан Франсиско. Отново отказахме да напуснем нашата страна, въпреки че предложенията бяха доста атрактивни. Вярвам, че в съвременния свят е напълно възможно да работиш за света от къщи.
Аз всъщност точно това правя.

Картина на известен българки художник

Постоянно си ангажирана с поръчки от клиенти и участия в изложби както в България, така и в чужбина, би ли споделила изявите си? Имам щастието да продавам творбите си освен тук в България, но и предимно в Германия, както и във Франция, Англия, Испания, САЩ и др. Последните ми международни изяви от тази година са в няколко държави: в началото на 2016 г. имах изложба в Англия в Lily Clifford Gallery, малко по-късно бях поканена да участвам в интернационална изложба за живопис в Southern Nevada Museum of Fine Arts – Las Vegas, US, след като бях избрана за публикация в популярната в САЩ книга за изящни изкуства Current Masters. Музеят оцени високо картината, с която участвах, и пожела да я откупи за постоянната си експозиция, в която присъстват доста известни художници. Оказа се, че засега аз съм единственият български художник, който присъства в тяхната колекция за постоянна експозиция. През април бях поканена от двама италиански изкуствоведи да участвам в Internationale Tiepolo – Arte Milano, Италия – арт събитие за живопис. Беше ми присъдена награда за живописни постижения, както и няколко публикации в престижни международни списания. През юни получих покана за участие в Verona Fair 2016, Италия – творбата ми бе включена в книгата The 21th Century Art Book и наградена. През октомври имах покана за участие в Art Louver Expo 2016 – Paris, Франция. За моя радост творбата ми бе високо оценена и откупена.

В момента имам няколко предложения за участия в нови международни арт събития от няколко държави, включително и от Индия, както и покани от няколко галерии от САЩ и Виена за самостоятелни изложби. Вярвам, че когато човек открие своето призвание и следва пътя на сърцето си, въпреки безбройните трудности, ако не се отказва и е постоянен, един ден ще открие удовлетворение от положените усилия. А и дори да не постигне кой знае какво, поне животът му ще е минал интересно и по- приятно, щом се е занимавал с това, което обича. Лично на мен много ми допадат две добре известни сентенции, от които аз бих комбинирала една, а тя е: „Следвай мечтите си, пък да става каквото ще!“ – разбира се, в рамките на разумното. 🙂

Притежаваш голяма колекция от творби, изработени в различни техники и жанрове на изобразителното изкуство. Къде могат да бъдат видени те, освен в изложбените зали? Действително аз имам богато портфолио. Рисувам икони, стенописи, картини, илюстрации за книги и списания. Изработвам мозайки и витражи, работейки в екип с други специалисти. В сайта ми публикувам част от творбите си.

Научи повече за Мария-Маргарита Д. Иванова-Гетова в LinkedIn

Реклама на книга Купи книгата
Лого на списание