Прогноза за Времето в България
харесвам страницата

Генетични изследвания като част от ранната превенция на болестите

Интервю с Боряна Герасимова

От Полина Чопаринова

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Боряна Герасимова е съосновател и изпълнителен директор на NutriGen, компания, която предлага генетични изследвания като част от персонализираната медицина с цел ранна превенция на заболявания и подобряване на качеството на живот.

Работили сте 8 години в сферата на информатиката. Как се роди идеята за NutriGen? IT сферата се афишира като една от може би най-добрите за реализация в България, но животът ми се стече така, че сигурната работа и добрата заплата вече не бяха достатъчни, за да продължа по същия начин.

На четвъртата година от кариерата си, когато бях на 26 години, се разболях от рак. Допреди това ракът за мен беше нещо, случващо се на възрастни хора и равнозначно на смъртна присъда. След тежкото и продължително, но за щастие успешно лечение, започна наистина трудният период на завръщане към живота, изграждане на здравето ми от нулата и търсене на отговори. Все така ме вълнуват въпросите защо съм се разболяла на толкова ранна възраст и какво да правя от тук нататък, за да намаля риска от връщането на болестта или развитието на друг вид рак вследствие от лечението.

В продължение на години променях, каквото беше в сферата ми на влияние и можеше да ми помогне да се възстановя и запазя здрава – хранене, навици, двигателна активност, психика. В България много се говори за болните от рак, но сякаш никой не се замисля за това какво се случва с излекуваните и какво правят, за да оцелеят физически и психически след това, дали имат подкрепа, доколко успяват. Търсенето и създаването на смисъл в живота на човека след подобно заболяване е ключово, за да може да се живее пълноценно. Това беше и причината да изляза от сферата на информатиката – не намирах смисъл да продължавам да влагам живота си там.

Скоро, след като се излекувах, разбрах и за вида генетични изследвания, които сега предлагаме. Тогава ги нямаше в България, а първата ми мисъл беше за самата мен – че искам да имам резултатите си и да знам, че съм съобразила нещата, които правя за себе си, и с тях. Към сегашния момент информацията за генома ни далеч не е пълна и изчерпателна, но дава ориентир за насоки, които могат да изиграят ключова роля в здравето ни.

Затова и идеята зад NutriGen е да съдейства на хората да вземат информирани решения за начина си на живот и да им помогне да управляват предизвикателствата, свързани със здравето им. Това е смисълът, който открих за себе си, а именно, че тази информация може да помогне на някой да не стигне до това, през което аз трябваше да премина.

 

Боряна Герасимова Генетика

Kaкво е нутригеномика и нутригенетика и каква е разликата?Всеки от нас реагира по различен начин на храната и на факторите на околната среда. Докато някои хора се чувстват добре и са здрави и жизнени, други – поставени при абсолютно същите фактори – развиват проблеми с теглото, хронични заболявания като диабет, затлъстяване, алергии, онкологични, сърдечносъдови заболявания. Причината за това в голяма част се дължи и на разликите в генома ни.

Тук идват нутригеномиката и нутригенетиката. Те са сравнително млади науки, част от персонализираната медицина. На тях се гледа като бъдещето в създаването на строго индивидуални хранителни режими, които вземат предвид взаимодействието между генома ни, хранителното ни поведение и факторите на средата. Нутригеномиката изследва влиянието на храната върху изявата на нашите гени. Нутригенетиката разглежда обратния процес – как генетичните ни варианти влияят на начина, по който реагираме на определени хранителни съставки и токсини в диетата и средата ни.

Те ни помагат да разберем дали успяваме да усвояваме определени витамини, дали определен вид хранене повишава възпалението в тялото ни, какъв е метаболизмът ни, например на мазнини или някои хормони, и много други. Тази информация ни позволява да променим поведението си по начин, който да е съобразен с нашите индивидуални нужди.

Facebook група

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

 

Тъй като изследванията са новост за България, решихме да създадем безплатни обучения за специалисти, които искат да ги използват в практиката си или просто да се запознаят с тях.

Работите с DNA Life и Nordic Laboratories, като втората е компания с 20 години опит в предлагането на иновативни медицински изследвания. Как и какви специалисти интерпретират анализите от генетичните изследвания?Много е важно резултатите от този вид генетични изследвания да се интерпретират в контекст, а не сами по себе си. Те са още един от инструментите в работата на специалисти с насока диететика, АГ, ендокринология, вътрешни болести, физикална и рехабилитационна медицина, спортни инструктори и треньори и други. Генетичните изследвания им дават информация за човека срещу тях, която те няма как да получат чрез друг метод. Специалистът преценява какви допълнителни изследвания да направи и базирайки се на тях и на експертизата си, разработва още по-ефективен хранителен, спортен режим или лечебен протокол, като процесът опит-грешка е минимизиран. Въпреки че ДНК резултатът не се променя, режимът, базиран на него, се изменя с времето.

Тъй като изследванията са новост за България, решихме да създадем безплатни обучения за специалисти, които искат да ги използват в практиката си или просто да се запознаят с тях.

Много подобни компании по света работят директно чрез специалисти, като в най-лошия вариант дават директно изследванията на клиента без последваща насока. Но с натрупването на опит видяхме, че за да може човек да получи истинска полза от генетичния си резултат, в процеса трябва да са въвлечени множество специалисти. Затова една от големите разлики в начина ни на работа е, че за разлика от партньорите ни, ние включихме и задължителна консултация на лекар генетик с клиента след получаване на резултата. Тази консултация е дълга, може да продължи до час и половина за всеки резултат. Лекарят генетик провежда разговор с клиента, разяснява ролята на анализираните гени, тяхната изява и значението им, като има предвид и настоящото състояние, фамилната история и приемани медикаменти или добавки. Когато човекът разбере как работи организмът му, той си изяснява ред неща и е значително по-склонен след това да прави промени в навиците и начина си на живот, като спазването на дългосрочно различен хранителен режим и приемането на определени витамини.

Отскоро въведохме и консултация с фармацевт, който да помогне със съвет за препоръчителни хранителни добавки и витамини. Опитваме се да създадем работеща среда за успешното прилагане на резултатите.

Боряна Герасимова Нутриген

Kaк се продава продукт, свързан с превенция на здравето в България?Това се оказа голямо предизвикателство за нас. От една страна този вид изследвания са новост за обществото. Точно тук идва нашата роля – да предоставим на хората достатъчно информация, да покажем, че генетичното тестване не е страшно и гените, които изследваме, няма да им кажат, че ще развият конкретна болест, няма да са присъда. Напротив, имайки тази информация, ние можем да им влияем, да компенсираме слабите си страни и да се възползваме максимално от силните. Също така самите специалисти, които биха могли да работят с изследванията, обикновено нямат нужните познания и се нуждаят от обучение. И двата процеса са бавни и времеемки.

От друга страна, усилията в насока превенция на заболявания са твърде слабо застъпени сред по-голямата част от обществото. Твърде често виждаме хора, търсещи панацея, нещо, което ще им оправи проблема бързо, праволинейно и без да изисква усилия от тяхна страна. Да им каже „пий това хапче, спри салама за 3 месеца и ще се оправиш”. Трудно се възприема идеята, че трябва да вземат предвид много фактори и да променят трайно навиците си и начина си на живот. Това отказва немалко хора. Според мен това е част от така типичната тук заучена безпомощност. Масовите оправдания са, че ни е мръсен въздухът, отровна ни е храната, фармацевтичните компании ни тровят, такива са ни гените в семейството, и затова боледуваме. Но ако ние не се погрижим за себе си, няма кой да го направи вместо нас. А въпреки всички фактори, които са извън нашето влияние, ние пак можем да направим изключително много за здравето си – стига да знаем кои от промените биха имали най-значим ефект за нас.

Хубавото е, че в последните години се увеличава броят на хората, които обръщат внимание на начина си на живот и полагат усилия да живеят здравословно. Съответно идва осъзнаването, че е важно тези усилия да са съобразени с индивидуалните им нужди.

Прочетете повече

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание