Десислава Николова
онлайн правописен речник на българския език
харесвам страницата
Play current video

Future was Perfect - новата българска прогресив метъл група

Интервю с Христо Пенев

От Иван Белчев

Видео: София Крачанова


Сподели във Facebook

Музикалният почерк на групата Future was Perfect е изключително разнообразен, примесващ в себе си множество различни влияния – от класическото прог звучене на 70-те, в което инструменти като мелотрон и хамънд орган придават разпознаваема характерност, през леки джазови заигравки, до тежки и технични метъл рифове. Именно в това богато звучене стои за нас смисълът на това какво е прогресив рок/метъл – музика без рамки и ограничения. Future was Perfect са в следния състав:

Христо Пенев – китара и клавишни

Росен Захариев – китара

Калоян Михалев – бас китара

Deha – запис на барабанните

Георги Бакърджиев – лайв барабанист

 

future was perfect Бг метъл банда

Вече може да бъде закупен дебютният ви албум. Какъв беше пътят до излизането му?Сформирахме Future was Perfect през 2014 година с Росен Захариев (китара), с когото бяхме работили преди това и в други формации. С него решихме да подходим към този нов проект по-професионално, разписвайки музикалните си идеи на партитури. Така след доста труд и немалко преработки, отделните пиеси от това, което щеше да се превърне в дебютния ни албум, започнаха да придобиват цялост и завършеност.

Впоследствие към нас се присъедини и Калоян Михалев (бас китара), който обогати по страхотен начин музиката. За записи на барабаните се обърнахме към нашия белгийски приятел Olmo (изключително таланлив и продуктивен музикант, познат най-вече в блек метал средите у нас и в Европа като Deha). Записите протекоха в наше домашно студио за сравнително кратко време – около 3 месеца. След това смесването и мастеринга пое друг наш приятел – Христо Карагъозов, и така в края на 2016 г. албумът излезе на бял свят.


Каква е визията на бандата, която искате да изградите?В България все още няма много чисто инструментални рок и метъл формации. Целта ни е чрез специфичния ни стил да популяризираме все повече тази сцена и след време Future was Perfect да се превърне в синоним на качествен инструментален прог.

 

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Христо Пенев

Росен Захариев

Калоян Михалев

С какво друго се занимавате освен музика?Всички от групата се изявяваме и в други поприща. Аз съм тонрежисъор в радио JazzFM, Росен е програмист, а Калоян е лекар.

Как намирате време да комбинирате работата и хобито си?За нас музиката не е само хоби за „убиване на време“. Приемаме сериозно групата и работим усърдно за професионалното ѝ развитие. Future was Perfect е приоритет в живота ни и винаги планираме и организираме ежедневните си ангажименти покрай групата.

future was perfect корица на албум

Разкажете ни за илюстрациите за дебютния ви албум.
Обложката на албума, а също и името на групата, са вдъхновени от любовта ни към фантастиката и по-точно към ретро футуризма. Той представлява течение в литературата, киното, архитектурата и изкуството, характеризиращ се с вече отминал поглед (от днешна гледна точка) върху това как хората в миналото са си представяли бъдещето.

Интересното е, че в този жанр се описват алтернативни реалности и времеви периоди от историята, които според фантастите биха могли да са се случили по съвсем различен начин, ако технолигиите се бяха развили с много по-бързи темпове спрямо действителния ход на историята. Като интересни примери в тази посока са филми (и книги) като Blade Runner, Back to the Future 2, картините на полския художник Якуб Розалски и много други.

Именно на тази идея се базира името на групата, а също и визията на обложката на албума, която е дело на Рада и София Крачанови. На обложката е изобразен градски пейзаж от 30-те години на миналия век, но на преден план стои андроид, който в тази алтернативна времева линия е пълноправен член на обществото. Ако все пак можем да говорим за една по-дълбока идея, стояща зад името на групата, то тя се състои в изразяване на призив да не се вярва на празните обещания за перфектното бъдеще, което ни очаква, защото то така и няма да настъпи. Всеки трябва да мисли с главата си и да гради свое позитивно бъдеще, което с чиста съвест да завещае на идните поколения.

Вашата препоръка към младите БГ банди, които искат да правят музика?
Да не спират и да не се отказват, без значение колко трудности срещат. Когато имаш какво да кажеш на хората, си заслужава да се бориш за това посланието ти да бъде чуто и разбрано.

Facebook група

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание