чипровски пана
Десислава Николова
харесвам страницата
Play current video

Русенец е първият българин със статуетка „Оскар”

Вижте най-добрите визуализации, направени с наградения софтуер V-Ray

От Диян Русев

Видео: Chaosgroup


Сподели във Facebook

Русенецът Владимир Койлазов и неговият съдружник Петър Митев спечелиха първия технологичен „Оскар” на Американската киноакадемия, на специална церемония по връчването на Оскарите в Бевърли Хилс, Калифорния. Тези награди се раздават две седмици по-рано от големите „Оскари”.

Двамата българи са съдружници в Chaos Group, която разработва дизайн,софтуер технологии и 3D визуализации на различни филми в киноиндустрията. Някои от заглавията на филми, с които българите са работили, са ленти като: „Дедпул”, „Аватар”, „Игра на тронове”, „300”, „Господари на злото”, „Възходът на една империя” и други.

Това е награда, която се връчва за цялостен принос. Едно световно признание за професионализъм в сектора на киноиндустрията и техническите постижения. Софтуерът, създаден от двамата българи, се нарича V-Ray и за пръв път се ражда през 2002 година. Този софтуер е приложим не само в киното, но и в области като архитектура и медицина.

Ето така, двама наши сънародници успешно градят представата за България и българите пред света. Те са повод за нашата искрена гордост. Ние от списание „Амбиция” им желаем да покорят още много професионални върхове и да допринесат за още поводи за гордост и радост сред българите.  

Facebook група

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание