Прогноза за Времето в България
Български пожарникар в Германия
харесвам страницата

Радиоглас с мисия

Интервю с Евелина Павлова

От Мая Цанева

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Запознах се с Евелина случайно и бързо се надушихме, че сме от една порода – хора с много идеи и ентусиазъм за промяна, но с недостатъчно време да направим всичко. Евелина Павлова е водеща в радио FM+, създател на детското радио Radio Family. Тя е майка на две чудни деца, на 14 и на 3 години. Можете да я гледате и по телевизията като водеща на предаването „Аз обичам България” по Нова ТВ.

Е, ако това не показва достатъчно ясно, че на Еви 24 часа на денонощието не са ѝ достатъчно, то нека прибавим, че тя и колегите ѝ разработват програмата „Родна Реч“, която е посветена на българчетата в чужбина, както и работи по проект за създаване на национална мрежа от училищни радиостанции. Уморих се само докато изброя всички каузи, в които тя гори и успява да запали и други.

„Когато работиш по доброволчески проекти, чувството се колебае в двете крайности – от безпокойството, че трябва да намериш най-верните партньори, до удовлетворение, че правиш нещо, в което вярваш. Програмата „Родна реч“ на Radio Family е нашето послание, че децата ни са граждани на света. Ние вярваме, че тe имат нужда и право на своя медия. Техният свят има друг ритъм. Други истории. Защо да не им го дадем? Децата те учат на смелост, на любознателност, на любов“, споделя Евелина с усмивка.

 

Евелина Павлова

Защо ти и колегите ти се захванахте с детското радио? Връща ли се радиото на мода сред родители и деца? Аз се озовах в радиото преди 24 години. През по-голямата част от това време слушам теории за това, че радиото ще остане в миналото. Нищо подобно не се случва. Радиото има шанс да реагира умно и гъвкаво и да продължи да бъде най-емоционалната медия. Получавам записи на деца от цял свят и онлайн ги разпространяваме отново по цял свят.

Защо радио? Основната причина е, че ние вярваме, че децата имат нужда и право на своя медия.Техният свят има друг ритъм. Други истории. Защо да не им го дадем?

Също така заради нашата увереност, че е по-здравословно децата да си представят, вместо да получават готови образи. Давам пример. Когато трябва да свърша нещо, а синът ми иска внимание, понякога го оставям за малко пред телевизора или му пускам филмче в YouTube. Той притихва за малко. Когато му пусна музика, можем да правим много неща заедно. 

 

Чрез радиото достигате и до диаспорите в чужбина. Как приобщавате българчетата по света?Преди две години в детското радио стартирахме програмата „Родна Реч“, посветена на българчетата в чужбина. Получихме много записи от деца, които живеят с родителите: от Торонто до Торино, от Бристол и Глостър до  Рим. Скоро след това обособихме самостоятелен онлайн канал, където звучат само техните гласове, както и най-хубавите песнички и стихчета на български.

Стремим се да съберем повече гласове на деца от различни краища на света. Лесно е. Родителите или учителите им ги записват със смартфон.  Чакаме ги  на имейл radiofamilypr[email protected]

Нашите приятели в Канада казват, че децата им слушат тази програма и общуват както с майчиния си език, така и задочно с други българчета по света. Ще се радваме, ако тази мрежа се разширява, ако даваме глас на децата ни извън родината и ако успяваме да подпомогнем работата на учителите зад граница. Всеки, с когото съм споделила тази идея, е пожелал да помогне. Тя е нашето послание, че децата ни са граждани на света. 

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Евелина Павлова Детско Радио
Eвелина и колегите ѝ в студиото на Radio Family
Деца музиканти в училище
Среща с ученици по проекта за училищното радио в Силистра

Евелина Павлова екскурзии

Радиопредаване за деца

Музиката има силата да събира хората.

По какво се отличават гласовете на децата българчета  тук и в Австралия например? Къде българската реч се лее по-гладко и/или с по-голямо вълнение? Навсякъде звучат по един и същи начин:) Зависи от желанието на родителите да дадат шанс на децата си да общуват с един език и една култура, които им се полагат по рождение. 

Работиш и по проект за създаване на училищни радиостанции. Защо радиото отново е  актуално в училище? Защото музиката има силата да събира хората, особено младите. И защото те имат нуждата да бъдат чути.

Проектът стартира в две гимназии в Смолян. Първото обучение беше в езиковата гимназия „Иван Вазов”. Не мога да опиша преживяването да се срещна с тези млади хора. Думата е: „бъдеще”. Мислех си, че този проект ще ме извади от зоната на комфорта. Всъщност ме върна обратно там 🙂 Предстоят в Силистра, Хасково… Има поне десет училища в страната, където ще създадем работещи училищни медии.

Евелина Павлова Телевизионен Водещ

Ти си активен родител и журналист, който развива доброволчески проекти. Какво е усещането, когато работиш за кауза, по-голяма от професионалните ти амбиции? Всички тези неща, за които разказвах досега, са точно такива проекти, каузи. Чувството се колебае в двете крайности – от безпокойството, че трябва да намериш най-верните партньори, за да ги развиваш, до удовлетворение, че правиш нещо, в което вярваш.

Телевизията ми донесе голяма популярност. Искам да я инвестирам в проекти, в които виждам смисъл. Аз самата съм родител на тийнейджър, както и на малко момче. Мисля за тях, докато работя  с децата.

Работиш много с деца. На какво те учат те?  За какво те карат да мечтаеш?На смелост, на любознателност, на любов. Понякога си мисля, че децатa идват с интуитивна, вродена мъдрост, която постепенно губим, докато в един момент не започнем отново да се стремим да я намерим чрез книги, общуване с другите. Така мисля:) 

Кой стои зад гласа „Евелина Павлова”?  Кой е най-големият ти успех и предизвикателство? Категорично моите деца са моят най-голям успех. Професионално, надявам се, най-големият успех предстои. Започваме нов сезон на „Аз обичам България”, детското радио вече има работещо студио в „Музейко”. Продължавам ежедневната си работа в FM+ .

Предизвикателството е как да побера всичко, което обичам, в 24 часа. Тук идват на помощ родителите, моят екип…  

Ако отново се върнеш в детството си, как би отговорила на въпроса: Каква искаш да станеш, когато пораснеш?”. Отново нямаше да знам със сигурност. Искам да опитам много нови неща и може би да пътувам повече.

Facebook група

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание