Благороден елен в източни родопи
Александра Маринова карате
харесвам страницата

Радиоглас с мисия

Интервю с Евелина Павлова

От Мая Цанева

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Запознах се с Евелина случайно и бързо се надушихме, че сме от една порода – хора с много идеи и ентусиазъм за промяна, но с недостатъчно време да направим всичко. Евелина Павлова е водеща в радио FM+, създател на детското радио Radio Family. Тя е майка на две чудни деца, на 14 и на 3 години. Можете да я гледате и по телевизията като водеща на предаването „Аз обичам България” по Нова ТВ.

Е, ако това не показва достатъчно ясно, че на Еви 24 часа на денонощието не са ѝ достатъчно, то нека прибавим, че тя и колегите ѝ разработват програмата „Родна Реч“, която е посветена на българчетата в чужбина, както и работи по проект за създаване на национална мрежа от училищни радиостанции. Уморих се само докато изброя всички каузи, в които тя гори и успява да запали и други.

„Когато работиш по доброволчески проекти, чувството се колебае в двете крайности – от безпокойството, че трябва да намериш най-верните партньори, до удовлетворение, че правиш нещо, в което вярваш. Програмата „Родна реч“ на Radio Family е нашето послание, че децата ни са граждани на света. Ние вярваме, че тe имат нужда и право на своя медия. Техният свят има друг ритъм. Други истории. Защо да не им го дадем? Децата те учат на смелост, на любознателност, на любов“, споделя Евелина с усмивка.

 

Евелина Павлова

Защо ти и колегите ти се захванахте с детското радио? Връща ли се радиото на мода сред родители и деца? Аз се озовах в радиото преди 24 години. През по-голямата част от това време слушам теории за това, че радиото ще остане в миналото. Нищо подобно не се случва. Радиото има шанс да реагира умно и гъвкаво и да продължи да бъде най-емоционалната медия. Получавам записи на деца от цял свят и онлайн ги разпространяваме отново по цял свят.

Защо радио? Основната причина е, че ние вярваме, че децата имат нужда и право на своя медия.Техният свят има друг ритъм. Други истории. Защо да не им го дадем?

Също така заради нашата увереност, че е по-здравословно децата да си представят, вместо да получават готови образи. Давам пример. Когато трябва да свърша нещо, а синът ми иска внимание, понякога го оставям за малко пред телевизора или му пускам филмче в YouTube. Той притихва за малко. Когато му пусна музика, можем да правим много неща заедно. 

 

Чрез радиото достигате и до диаспорите в чужбина. Как приобщавате българчетата по света?Преди две години в детското радио стартирахме програмата „Родна Реч“, посветена на българчетата в чужбина. Получихме много записи от деца, които живеят с родителите: от Торонто до Торино, от Бристол и Глостър до  Рим. Скоро след това обособихме самостоятелен онлайн канал, където звучат само техните гласове, както и най-хубавите песнички и стихчета на български.

Стремим се да съберем повече гласове на деца от различни краища на света. Лесно е. Родителите или учителите им ги записват със смартфон.  Чакаме ги  на имейл [email protected]

Нашите приятели в Канада казват, че децата им слушат тази програма и общуват както с майчиния си език, така и задочно с други българчета по света. Ще се радваме, ако тази мрежа се разширява, ако даваме глас на децата ни извън родината и ако успяваме да подпомогнем работата на учителите зад граница. Всеки, с когото съм споделила тази идея, е пожелал да помогне. Тя е нашето послание, че децата ни са граждани на света. 

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Евелина Павлова Детско Радио
Eвелина и колегите ѝ в студиото на Radio Family
Деца музиканти в училище
Среща с ученици по проекта за училищното радио в Силистра

Евелина Павлова екскурзии

Радиопредаване за деца

Музиката има силата да събира хората.

По какво се отличават гласовете на децата българчета  тук и в Австралия например? Къде българската реч се лее по-гладко и/или с по-голямо вълнение? Навсякъде звучат по един и същи начин:) Зависи от желанието на родителите да дадат шанс на децата си да общуват с един език и една култура, които им се полагат по рождение. 

Работиш и по проект за създаване на училищни радиостанции. Защо радиото отново е  актуално в училище? Защото музиката има силата да събира хората, особено младите. И защото те имат нуждата да бъдат чути.

Проектът стартира в две гимназии в Смолян. Първото обучение беше в езиковата гимназия „Иван Вазов”. Не мога да опиша преживяването да се срещна с тези млади хора. Думата е: „бъдеще”. Мислех си, че този проект ще ме извади от зоната на комфорта. Всъщност ме върна обратно там 🙂 Предстоят в Силистра, Хасково… Има поне десет училища в страната, където ще създадем работещи училищни медии.

Евелина Павлова Телевизионен Водещ

Ти си активен родител и журналист, който развива доброволчески проекти. Какво е усещането, когато работиш за кауза, по-голяма от професионалните ти амбиции? Всички тези неща, за които разказвах досега, са точно такива проекти, каузи. Чувството се колебае в двете крайности – от безпокойството, че трябва да намериш най-верните партньори, за да ги развиваш, до удовлетворение, че правиш нещо, в което вярваш.

Телевизията ми донесе голяма популярност. Искам да я инвестирам в проекти, в които виждам смисъл. Аз самата съм родител на тийнейджър, както и на малко момче. Мисля за тях, докато работя  с децата.

Работиш много с деца. На какво те учат те?  За какво те карат да мечтаеш?На смелост, на любознателност, на любов. Понякога си мисля, че децатa идват с интуитивна, вродена мъдрост, която постепенно губим, докато в един момент не започнем отново да се стремим да я намерим чрез книги, общуване с другите. Така мисля:) 

Кой стои зад гласа „Евелина Павлова”?  Кой е най-големият ти успех и предизвикателство? Категорично моите деца са моят най-голям успех. Професионално, надявам се, най-големият успех предстои. Започваме нов сезон на „Аз обичам България”, детското радио вече има работещо студио в „Музейко”. Продължавам ежедневната си работа в FM+ .

Предизвикателството е как да побера всичко, което обичам, в 24 часа. Тук идват на помощ родителите, моят екип…  

Ако отново се върнеш в детството си, как би отговорила на въпроса: Каква искаш да станеш, когато пораснеш?”. Отново нямаше да знам със сигурност. Искам да опитам много нови неща и може би да пътувам повече.

Facebook група

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание