Маска замърсяване на въздуха
харесвам страницата

ТърновоRUNS – най-вдъхновяващата и бързо развиваща се организация за спорт и здраве

Интервю с Виктор Гълъбов

Виктор Гълъбов е възпитаник на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново. Това му дава много силен старт. Училището и хората там – учители и съученици, успяват да възпитат и научат на много повече от това, което е заложено в учебния материал. Там той добива много житейски уроци и израства като един млад идеалист, вярващ и имащ самочувствието, че бъдещето на страната зависи от неговите действия.
“Имах силно желание да остана във Велико Търново и продължих образованието си като бакалавър по Международни икономически отношения във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. “

През последните 4 години, паралелно с образованието си, активно се занимава и с доброволчество.
“Това ми даде възможност да работя с множество НПО (неправителствени организации) и да участвам в десетки международни проекти из Европа и Африка. Именно това постави следващия камък в личностното ми развитие. Участието ми във всеки един проект надграждаше уменията и характера ми, но може би дните, в които израснах най-бързо, бяха тези в Африка. “
Сблъсъкът с реалността там – глад, болести, смърт, бедност. Това са неща, които всеки знае, че съществуват – „някъде там“ , но когато погледнеш в очите на хората, живеещи в тази реалност, нещо в теб се променя.
“Това, което ме докосна най-много обаче не беше страданието на тези хора, а именно обратното- позитивизма, енергията, усмивките, борбата… въпреки всичко останало. Никога няма да забравя децата, с които имах честта да се запозная там. Никога няма да забравя и начина им на живот, и борбата, която им се налага да водят, за да оцеляват. Но най-вече няма да забравя усмивките на лицата им, докато го правеха… Във всеки един момент, когато дори си помисля да склоня глава и да се предам пред нещо, виждам усмивките на онези деца, борещи се… “

“Колкото и клиширано да звучи, още от малко момче мечтаех да направя света по-добро място. Може да звучи лековерно, но аз наистина вярвах, че мога да направя нещо, това да се случи. Сега, вече пораснал, разбирам колко нереалистично е, но все още вярвам в идеята. Казах си, щом има толкова много хора, борещи се в много по-трудни условия, защо да не мога и аз тук, в България.”

Идеалист, имащ самочувствието,
че бъдещето на страната
зависи от неговите действия.
Дните, в които
израснах най-бързо,
бяха тези в Африка.
 Виктор Гълъбов © ТърновоRUNS

Преди години се ражда идеята за групови упражнения за здраве във Велико Търново и вие сте част от екипа ѝ. Разкажете ни повече за тази инициатива. ТърновоRUNS е най-вдъхновяващата и бързо развиваща се организация и идея за ЗДРАВЕ в почти цяла Северна България. Вече почти две години организираме БЕЗПЛАТНИ масови тренировки от тип: фитнес на открито, раздвижване с джогинг, походи из региона и Балкана, упражнения на лостове, дискусии и семинари за силен и здрав живот чрез правилно хранене, както и най-разнообразни социални кампании, сплотяващи хората. Велико Търново и всички българи имат нужда от тази идея. България „гордо” води в множество черногледи медицински класации на Европа. Статистиката е потресаваща.

Наша мечта е да бъдем тук и да помагаме на този чуден регион и България, вместо на Англия или Америка.

ПРОМЯНАТА ВЕЧЕ СЕ СЛУЧВА И ХИЛЯДИ се присъединиха към нашата група, а СТОТИЦИ дойдоха в парка! ЗДРАВЕТО не е пожелание, то се гради с труд в правилната посока! ЗА 2 ГОДИНИ без БЮДЖЕТ! Над 5500 човека в групата и над 8000 на нашата страница. Над 200 събирания за трениране, йога, походи, семинари, филми. Без прекъсване- над 100 съботни тренировки и повече от 60 в сряда. Хиляди съграждани, присъединили се на открито. Нашата група не дискриминира никого! Това е място за всеки: от най-бързия до най-бавния, от най-силния до най-слабия, от най-тежкия до най-лекия, от най-знаещия до този с желание за нови познания. Това е група, която цели да даде възможност да ОБСЪЖДАМЕ и ОРГАНИЗИРАМЕ, СПОДЕЛЯМЕ и ПОМАГАМЕ един на друг в нашия град.

Каква промяна виждате в хората, участващи в „TarnovoRuns“? Промяната е осезаема. Разбира се, тя отнема време. Напълно естествено най-голяма промяна може да се забележи в хората, които са част от TarnovoRuns от месеци. Те вече са напълно осъзнати за отговорността, която носят към телата си. Здравето се превръща в част от тяхното ежедневие, те го търсят и се трудят за него. Това са хора, за които здравето вече се е превърнало в навик, но въпреки това непрестанно се стремят към надграждане и обогатяване на познанията си. Промяната на тези хора обаче не се изчерпва само с желанието за здраве. Променя се отношението им към живота, заражда се един позитивизъм и дух на подкрепа и разбиране към ближния. Разбиват се социални бариери, предразсъдъци, стигми, страхове, вследствие на което се „раждат“ едни по-социални, положителни и активни във всяко едно отношение личности. Най-удивителното обаче е, че дори не е необходимо да си част от Търново Рънс месеци, за да усетиш тази енергия. Дори бих казал, че огромна промяна може да се забележи и в човек бил за първи път на наше събитие. Той веднага успява да попие от невероятния заряд на всички там и започва да черпи мотивация, страст и желание за промяна още от първия ден. Много по-бързо и лесно се вярва и постига промяната, когато виждаш и се срещаш със стотици хора, борещи се за същото. Това е силата на социалната среда, която Търново Рънс създава.

Велико Търново спорт на открито © ТърновоRUNS
Спортни занимания с деца © ТърновоRUNS
Есен в парка © ТърновоRUNS
Поход в Стара Планина © ТърновоRUNS

Последствията от липсата на спорт могат да бъдат ужасяващи.

Виж повече за ТърновоRuns

До какво води неспортуването? За негативните последици от липсата на активен живот и за ползите, които той би донесъл, може да се говори много. Има безброй много изследвания, проучвания и доказателства по този въпрос.

След стоенето неподвижни часове наред метаболизмът ни се забавя, кръвообращението намалява, изгаряме по-малко калории. Колкото по-малко се движим, толкова по-малко кръвна захар използваме – за всеки два часа, през които стоим неподвижни, увеличаваме шанса от развитието на диабет със 7%.Застояването е вредно също така и за гърба и гръбначния стълб. Дори и да посещавате фитнеса, 30-те минути там няма да намалят вредата от целодневното стоене.

Ако искате да се чувствате физически и психически добре, е важно да наблегнете на физическата активност, а не само да се впускате в досадни и мъчителни диети.

Ето само някои от истините относно физическата активност, които са се доказали във времето и които е редно да знаете:
– Липсата на физическа активност способства за развиването на редица заболявания или за задълбочаването на вече проявили се болести. Особено важно е за хората, страдащи от наднормено тегло или от диабет;
– Системната физическа активност е неизчерпаем източник на здраве, бодрост, сила, младост и красота за всеки един човек;
– Липсата на физическа активност, особено при хората на възраст от 25 до 30 години, води до затлъстяване, прегърбване, поява на целулит при жените, губене на младежкия вид на кожата и др.;
– Дори не е задължително да прекарвате по 1- 2 часа във фитнес залата или да отделяте по толкова време за друг вид спорт. За физическа активност се приемат всички движения като разходка, танцуване, почистване на дома, излет сред природата или работа в двора. Необходимо е обаче този вид физическа активност да е ежедневна.

Може да се продължи да се изрежда още много по тази тема, но смятам ,че това е достатъчно, за да може всеки един човек да си направи изводите.

Основател на ТърновоRUNS © ТърновоRUNS

Какво ви стимулира да развивате „TarnovoRuns“ и как успявате да издържате тази инициатива, при положение че тя е безплатна за участниците? Защо го правим ли?
Защото цифрите говорят сами по себе си и те описват една, меко казано, трагична ситуация. По доклади на ЕС: 78% от българите не извършват никаква спортна и физическа дейност. При мъжете и жените над 60 години от 60 до 70% страдат от сърдечно-съдови заболявания. Ние сме номер 1 в ЕС по изпушени цигари от глава на населението. Не би било преувеличено, ако ситуацията се опише като трагикомедия „На живот или смърт“, защото тя е буквално такава.

Времената на родопската баба-столетница отдавна отминаха и бяха заменени от дебели кореми и отровени тела, било то мъжки или женски.

Вина трябва да търсим единствено у себе си и избора, който правим. Ние причиняваме на себе си това, което и друг не може да ни го стори. Хилядите хора, които вярват и подкрепят каузата ни, са нашият стимул, те са доказателството, че българинът има нужда от това. Усмивките, уважението и благодарностите за това, което правим постоянно, ни мотивират да продължаваме да развиваме идеята. Благодарности като: „ Вие сте най-хубавото, което се е случвало на града ни през последните 25 години“, казано от една майка, са това, което поддържа страстта, с която работим.

Ние нямаме усвоени европроекти и не чакаме някой да ни пусне трохички. Ние действаме. Все още търсим спонсори, които да ни подсилят или хора, които искат да са част от екипа ни. Трудно е, използваме лични средства и малките дарения, които получаваме понякога. Планираме събитията по начин, който да ни позволи да ги реализираме с минимални разходи. Постоянно работим по изграждането на стратегия и план, който да позволи организацията да стане финансово устойчива. Когато успеем с това, ще можем напълно да разгърнем потенциала си.

Учили сте в Испания. Какво ви накара да се върнете в България и защо избрахте Велико Търново пред София? Престоят ми в Испания спомогна да осъзная желанието си да живея в България. Не казвам, че там съм се чувствал зле. Беше невероятно – хората, средата, плажовете, стандартът и начинът на живот… но просто не беше България, не беше Търново, не беше моят дом. Избрах и Търново именно поради същата причина, защото това е моят дом. Изпитвам силна любов към това място, която поражда в мен моралния дълг да градя промяната тук. Може да не мога да променя целия свят, но определено с помощта на други хора като мен можем да окажем силно локално влияние, а защо не дори национално. А в крайна сметка дори един променен живот, сам по себе си, вече е направил тази страна и този свят по-добър.

Здравен информационен център © ТърновоRUNS

Кои са най-смелите ви амбиции в професионален план? Да издърпаме България от дъното на всички здравни статистики. Представяме си деня, в който ще се разгласи из България и Европа: „Велико Търново – Новата столица на здравето“. Искаме този град да бъде символ за цялата страна, че промяната е възможна и тя зависи от нас.

В момента основният ни приоритет и фокус е изграждането на безплатен Здравен информационен център, който да се занимава с популяризирането на движението, спортни активности, правилното хранене и цялостното подобряване на здравословното състояние сред хората. Един символ на здравето, който напълно безплатно ще организира и домакинства регулярни събития, ще дава сцена на всички местни спортни клубове, здравословни производители и поддръжници на идеята „Здраве“. За да успеем да реализираме това, е необходимо всички да се обединим. Подготвяме огромна кампания за набиране на средства, търсеща малки и големи спонсори. Идеята е всеки да може да помогне за финансирането според възможностите си. От обикновения човек до големите фирми, всички трябва да се сплотим около тази толкова значима кауза. Ще стартираме и масивна онлайн кампания в интернет, няма да се ограничаваме само в границите на нашата страна, ще търсим подкрепа и от приятелски организации, университети, приятели и познати от цял свят.

Хората се нуждаят от
обединител на всичко хубаво

Хората се нуждаят от ОБЕДИНИТЕЛ на всичко хубаво – здраве, спорт, чиста храна, които да противодействат на неспирния негативен маркетинг около нас. Дължим го на бъдещите поколения. Децата – те нямат избор, трябва да им покажем, че е готино и красиво да си здрав и да се грижиш за себе си.

Визията ни е този Център да бъде една мобилна конструкция, разположена в парк, която по никакъв начин да не нарушава целостта му, а именно обратното, да бъде интегриран в средата и да се усеща като част от нея. Изграждането ще бъде от напълно екоматериали. Голяма част от Центъра ще бъде стъклопакет, за да има пълна прозрачност за случващото се вътре и в същото време хората да не се чувстват в изолация от парковата среда. През топлите месеци стъклопакетът ще се отваря и пространството на Центъра буквално ще се слива с тревните площи в парка. Вътрешното пространство ще бъде свободно и гъвкаво, за да могат да се провеждат както физически практики, така и лекционни и дискусионни събития. За да бъде популярен един такъв Център и да привлича хората към себе си, е необходимо той да изглежда модерно и красиво. Желанието ни е да бъде захранван от соларни панели. В основата на идеята е не просто да има някакво такова място, а то да изглежда толкова невероятно, че хората сами да искат да бъдат част от случващото се там.

Това е най-иновативното и НАЙ-ДОБРОТО продължение КЪМ РЕАЛИЗИРАНЕТО НА МИСИЯТА НИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.

Научи повече за Виктор Гълъбов във FacebookЛого на списание