харесвам страницата

Пчелен музей в София

От Диян Русев

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

11 април 2017 година бе прекрасен ден за столичани. В София бе открит първият по рода си музей за пчели. Екологичен и изграден от естествени материали, като дърво и глина, музеят наподобява къща.

Пчелите са насекоми. Имат близка връзка с осите и мравките. Те са от царството на безгръбначните животни, тип членестоноги, разред Ципокрили. Най-важната им роля в природата е да опрашват растенията. Има над 20 000 вида пчели, които са разделени в 7 – 9 семейства. Процесът на опрашване е важен за екосистемата и селското стопанство. Ползите от пчелите са многобройни. Те не само опрашват растенията и произвеждат мед, но също така и пчелен восък, прополис и пчелно млечице, известни със своите многобройни ползи за здравето.

В музея посетителите могат да наблюдават живота на пчелите през стъклена преграда, както и много снимков материал, свързан с насекомите, които произвеждат любимия на всички мед.

Зад този амбициозен проект стоят организаторите от сдружението „Био град София”. Цялото събитие е част от национална информационна кампания за опазване на пчелите у нас „На пчелите с любов”.

Музеят се намира до метростанция „Г.М. Димитров“ и работи от 17:00 до 19:30.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание