100 лица шопов 2017
Въздушна фотография Ясен Тодоров
харесвам страницата

Пчелен музей в София

От Диян Русев

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

11 април 2017 година бе прекрасен ден за столичани. В София бе открит първият по рода си музей за пчели. Екологичен и изграден от естествени материали, като дърво и глина, музеят наподобява къща.

Пчелите са насекоми. Имат близка връзка с осите и мравките. Те са от царството на безгръбначните животни, тип членестоноги, разред Ципокрили. Най-важната им роля в природата е да опрашват растенията. Има над 20 000 вида пчели, които са разделени в 7 – 9 семейства. Процесът на опрашване е важен за екосистемата и селското стопанство. Ползите от пчелите са многобройни. Те не само опрашват растенията и произвеждат мед, но също така и пчелен восък, прополис и пчелно млечице, известни със своите многобройни ползи за здравето.

В музея посетителите могат да наблюдават живота на пчелите през стъклена преграда, както и много снимков материал, свързан с насекомите, които произвеждат любимия на всички мед.

Зад този амбициозен проект стоят организаторите от сдружението „Био град София”. Цялото събитие е част от национална информационна кампания за опазване на пчелите у нас „На пчелите с любов”.

Музеят се намира до метростанция „Г.М. Димитров“ и работи от 17:00 до 19:30.

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание