успешна бизнес идея в България
бг книга 2017
харесвам страницата

Активността отличава българите в чужбина

Интервю с Татяна Миткова

Татяна Миткова е един от създателите на стартиралата през 2015 г. компания ClaimCompass (Клеймкомпас). Фирмата помага на пътници в гражданската авиация да получат обезщетение от авиокомпанията в случай на отменен или закъснял полет и вече е помогнала на стотици клиенти. Макар стартъпът да е регистриран в България, при създаването му основателите са разпръснати между Берлин, Глазгоу, Монреал и София.

ClaimCompass стана първият български стартъп, избран да участва в акселератора 500 Startups в Маунтин Вю, Калифорния. В момента част от екипа е установен в Силициевата долина и работи върху развитие на технологията си и за растеж на нови пазари. За този клас („batch“) на акселератора са кандидатствали 1500 компании от целия свят, а избраните са 40.

„ClaimCompass е първото ни бизнес начинание. Бързо след създаването му научихме, че съвременният европеец търси лесен и достъпен начин да реши проблемите си онлайн. При подобни услуги няма голямо значение къде се намира екипът или от каква националност са хората в него”, казва Татяна. „По време на моето следване в Берлин българските студенти, с които съм общувала, често бяха много по-интересни, развити и активни личности от средностатистическите ми немски колеги в университета. България има бъдеще, стига да продължи да залага на иновации, на нови идеи, на младите хора“, допълва тя.

Как стартирахте ClaimCompass? Вдъхновихме се от вече съществуващи фирми, които предлагат подобна услуга на пазарите в Западна Европа. Макар Европейският регламент, с който работим, да се отнася за всички пътници в Съюза, малко потребители са наясно с правата си.

В случаите на закъснял или отменен полет пътникът може да подаде жалба към авиокомпанията самостоятелно, но много от клиентите ни споделят, че индивидуалните жалби биват игнорирани или получават необоснован отказ. Друга алтернатива е да се използват услугите на адвокат, който да достигне до извънсъдебно споразумение с въздушния превозвач или да заведе съдебен иск.

Зад ClaimCompass стои технология, която автоматизира този правен процес и може да обработва стотици искове наведнъж. Клиентите ни оставят цялата работа по иска на нашия екип и не губят време и усилия сами да комуникират с авиокомпанията. При по-сложни случаи ClaimCompass работи с правни специалисти, които са готови да съдят авиокомпанията, която отказва да плати. За услугите ни не се изисква начално заплащане – получаваме комисиона от всяко обезщетение само когато то бъде получено успешно.


Компанията ѝ ClaimCompass
е сред 40-те финалисти
в международен акселератор.
Българските студенти са
интересни, развити и
активни личности.
Татяна Миткова Татяна Миткова

С какво се занимаваше преди ClaimCompass? Лесно ли взе решението да станеш предприемач? Преди няколко години имах удоволствието да съм част от основаващия екип на организацията „Обединени идеи за България“. Това беше едно от най-интересните ми преживявания по време на следването и ме подготви за стартиране на собствен бизнес. Друго вдъхновение беше бързо развиващата се стартъп екосистема на Берлин.

Разкажи ми малко повече за екипа на ClaimCompass. Съдружниците ми са Велизар Шулев, нашият технически директор, и Александър Сумин, който се занимава с маркетинг и партньорства. И двамата вече са в Калифорния, където ще прекараме следващите 4 месеца.

Заедно с хората от екипа ни идваме от пет различни държави, говорим десет езика и успяваме да съчетаем различните си опит и умения, за да предоставим на клиентите на ClaimCompass най-добрата услуга на пазара.

Тъй като почти никога не сме на едно и също място физически, правим ежеседмични разговори и игри за екипа, чрез които се опознаваме по-добре. През изминалото лято голяма част от екипа работеше от офиса ни в София, като плановете ни са след акселератора в САЩ да се установим в България отново.

пътуване до Колумбия (от ляво надясно) Велизар Шулев, Габриела Георгиева, Александър Сумин, Татяна Миткова и Фатма Февзи от ClaimCompass, пътуване до Колумбия
Млади български иноватори Велизар, Фатма, Върн Харниш (предприемач и автор), Габриела, Александър, Татяна, пътуване до Колумбия за участие на международните финали на състезанието Get in the Ring

Всеки проблем може да се реши и никога не е късно да превърнеш идеята си в реалност.

Виж повече за Татяна Миткова

Твоите родители имат ли опит в бизнеса? Моите родители не са предприемачи. Човекът от семейството ми, който винаги ме е вдъхновявал, е моят чичо.

Какво ти разказа той за бизнеса в България? Той имаше много реалистична гледна точка за разликата между малкия и средния бизнес и нашумялата стартъп култура, която често включва амбициозни бъдещи планове и голям начален риск. Същевременно чичо ми беше един от най-позитивните хора, които ми вдъхваха увереност, че всеки проблем може да се реши и че никога не е късно да превърнеш идеята си в реалност.

Досега получавали ли сте инвестиция? В началото започнахме с лични средства, но първите ни приходи от успешно получени обезщетения ни помогнаха да пораснем бързо. Реинвестирахме голяма част от приходите от първата си година в маркетинг и успяхме да достигнем до повече потенциални клиенти.

Като част от акселератора и семейството на 500 Startups, ClaimCompass ще получи и инвестиция, която ще използваме за подобряване на технологията, разрастване на екипа и реклама.

Конференция в Меделин, Колумбия Конференция Global Entrepreneurship Congress в Меделин, Колумбия

Какво научихте най-много досега като предприемачи? През последните месеци се научихме на много неща за стартирането на собствен бизнес. Сигурна съм, че това ще ни мотивира за много време напред, може би за цял живот.

ClaimCompass е първото ни бизнес начинание и ни даде възможността да научим много как функционират нещата в бизнес средата – как да събереш екип, да разпределяш задачи, да правиш планове. Сигурна съм, че вече имаме по-различна представа за себе си и за това как ще се справяме с бъдещите проблеми в живота, вместо да се оплакваме.

Твоите близки как се отнасят към намерението ти да се върнеш в България? Моите родители живеят в София и от една страна, се радват, че имам намерение да се върна в България, от друга страна, имат своите притеснения поради разпространеното мнение, че в чужбина е по-добре. Но колкото повече развиваме ClaimCompass и показваме резултати, толкова повече и родителите ми се успокояват. Наистина се радвам, че виждат смисъл.

Как поддържаш връзката си с България, докато си в чужбина? През цялото време, докато живеех в Берлин, се занимавах активно с проекти, свързани с България (като „Обединени идеи за България“). В Германия има много активни студентски организации, които непрекъснато организират събития, киновечери, културни вечери, споделяне на опит, менторство, работилници.

България има бъдеще,
стига да продължи да залага
на иновации и на младите хора.

Какво отличава българите по света, по какво ще ги познаеш? Моят личен опит е свързан предимно със студенти и млади професионалисти. Това, което ни отличава, е, че се свързваме, подкрепяме, опитваме се да се събираме по различни поводи. Отличава ни активността – българските студенти, с които съм общувала, често бяха много по-интересни, развити и активни личности от средностатистическите ми немски колеги в университета.

Когато се връщаш в България, какво най-много ти харесва или те дразни? За един млад човек е много лесно да натрупа само положителни емоции при връщанията в България – не само заради предпоставките като прекрасното време и много интересни хора от всякакви области, които можеш да срещнеш. Мисля, че България има бъдеще, стига да продължи да залага на иновации, на нови идеи, на младите хора със страст и желание реално да ги осъществяват.

Чувстваш ли се гражданин на света? Да, или поне на Европа.

Когато имаш шанса да пътуваш и да живееш в други държави, започваш да мислиш за себе си като гражданин на Берлин или София, на твоето мини общество, което е свързано с града, в който живееш, вместо да се идентифицираш с цяла една държава.

В момента си мисля за България като място, където искам да се върна и където бих развивала бизнеса си.

Научи повече за Татяна Миткова във Facebook

Реклама на книга Купи книгата
Лого на списание