Българин в Лондон
български кариерен форум в Германия
Музей на парфюма в Южна Африка
харесвам страницата

Как едно детско забавление става успешна бизнес идея в България

Пътят на вълшебната боя Ескрео

Сподели във Facebook


В Escreo знаят тайните на (ал)химията, която спасява стените на творците в офиса и родителите на малки деца в България, Румъния, Холандия, Австрия. Те са Ясен Русев, Манол Новаков, Искрен Митев, Веселин Кехайов, Александър Кълбов, Илиян Павлов и разбира се, Елена Николова – дамата в екипа. Тя се грижи за успешния маркетинг на вълшебната боя, която превръща всяка гладка повърхност в място за писане и рисуване. Върху иновативното покритие може да се пише с маркер за бяла дъска, който лесно и бързо може да се изтрие със суха гъба.

Елена е млада, може би наивна, но не и неразумна. Тя продава идеята за Escreo с хъс, но и с внимание към Негово величество Клиента: „В Escreo искаме да създадем устойчив бизнес, който да създава стойност на нашите клиенти. За мен да си предприемач означава две неща – да намериш хората, с които да работиш, и хората, за които да работиш. Може би съм наивна, но има нужда и от такива хора. Опитвам се да се съсредоточа върху негативната обратна връзка, но да помня позитивната.“

Вълшебна боя, която превръща
всяка гладка повърхност в
място за писане и рисуване
Ясен Русев, Елена Николова, Искрен Митев и Манол Новаков от фирма Escreo отляво надясно: Ясен, Елена, Искрен, Манол

Елена, как стартирахте идеята за Escreo? През 2013 г. се запознах с Искрен Митев и Ясен Русев – двама от съоснователите на компанията, в САЩ по време на предприемаческа програма, която е финансирана от фондация „Америка за България“. В рамките на 5 седмици с още 30 човека преминахме през обучение по предприемачество. Тогава бяхме в едно голямо споделено пространство и видяхме, че по стените се пише много. Хвана ни окото и много ни допадна тази идея.

Когато се прибрахме в България, се замислихме за създаването на такъв продукт за пазарите в Източна Европа. Нямахме технолог в екипа и всичко беше проба, тест, грешка. Съдбата ни срещна с Манол Новаков, който има дългогодишен опит в производството на бои. Той също беше на етап от живота си, когато искаше да пробва нещо ново, нещо иновативно. Стартирахме с лични финанси, после през май 2015 г. фирмата получи 25 хил. евро финансиране от фонда Eleven и в края на годината – повторно финансиране. Започнахме да продаваме, най вече на компании в сектора на информационните и комуникационните технологии, иновативни фирми… Една година по-късно сме с растеж с 300 % и над 200 клиента.

Какъв е бизнес моделът на Escreo? Как се промени от началото досега? Започнахме като тествахме различни модели – директни продажби, онлайн продажби, чрез дистрибутори и партньори. В момента основният ни фокус са директните продажби, но все повече се ориентираме към онлайн дистрибуция. Моделът, който тествахме в Румъния например, беше чрез наш представител, но все още не сме убедени, че това е най-печелившият модел.

вълшебната боя, която превръща всяка гладка повърхност в място за писане и рисуване
Черна стена за писане и рисуване
Модерен офис с дизайнерски интериор в центъра на София
Ясен Русев, Манол Новаков, Искрен Митев, Веселин Кехайов, Александър Кълбов, Илиян Павлов и Елена Николова отляво надясно: Веселин, Александър, Ясен, Елена, Манол, Искрен, Илиян

Слушай своите клиенти. Спазвай крайните срокове. Бъди честен с всички. Тествай различните идеи и анализирай причините за провал и успех.

Виж повече за вълшебната боя Escreo

Помниш ли първата ви продажба? Коя е най-интересната/запомнящата се? Помня, разбира се. Тогава се казвахме „Вълшебна боя“. Разполагахме с „дървен сайт” и клиентът сам ни откри, което за нас беше приятна изненада! Това беше голяма международна компания за продажба на компютри, лаптопи, мобилни устройства. Българският Изпълнителен директор искал такъв продукт в неговия офис и ни намерил случайно в Гугъл. Най-запомнящата се като че ли е последната ни голяма сделка за тази година – с Теленор за техния централен офис в Бизнес парк София. Но ми се иска да вярвам, че предстоящата ни продажба ще влезе също в класацията за „най-запомняща се“.

Какво отличава Escreo? Нашата иновация е в това, че създадохме сатеново покритие, върху което може да се прожектира и пише едновременно. Това е нова категория боя в световен мащаб. Предлагаме всякакви цветове на водна основа, с ниско съдържание на летливи съединения, тоест с много по-екосъобразен състав на покритието. В допълнение на тези параметри работим върху предлагането на персонализирани решения – създаване на форми и рамки спрямо предпочитанията на клиента…

Какви бяха първите ви предизвикателства като екип? Разпределяне на ролите и по-добра комуникация. Предизвикателството беше, че трябваше да промотираме иновативен продукт на пазара и в същото време да се учим да правим бизнес. Нужно ни беше време, за да се научим да работим заедно като в истински екип. Сега, когато екипът е по-голям, продължаваме да работим върху оптимизацията на процесите и ефективната съвместна работа.

Споменаваш важността на обратната връзка в екипа и с клиентите. Какво си запомнила най-силно от обратната връзка на клиенти и колеги? Опитвам се да се съсредоточа върху негативната обратна връзка, но да помня позитивната. В офиса по стените може да откриете добри думи от клиенти. Негативните коментари ни учат повече, затова се опитвам да ги приемам философски. Също така научих, че е важно да питаш клиентите, а не да се срамуваш – хората се радват да споделят.

сатеново покритие, върху което може да се прожектира и пише едновременно.

Какви са бизнес целите ви? Искаме да създадем устойчив бизнес, който да създава стойност на нашите клиенти. Знаем, че през следващите няколко години той може да бъде самодостатъчен, за да се издържа, а от определен етап ще бъдем атрактивни за потенциални купувачи или за излизане на борсата.

Спомена за обучението си по предприемачество в САЩ. Какво научи там? Предприемачеството е въпрос на начин на мислене, на това те учат в колежа Бабсън. Там не ти казват какво е правилно и неправилно, а те карат да мислиш, че когато има проблем, можеш да го разрешиш, а не да мрънкаш. Смея да твърдя, че точно на това ни научиха – да мислим, че можем да разрешаваме проблемите около нас и ако не успеем ние, да намерим правилните хора за това. Тази програма ми обърна светогледа за това как трябва да се комуникира, как трябва да се дава обратна връзка, защото в България ние не сме научени да се съсредоточаваме върху позитивното, а да критикуваме. Светът е отворен и ако изникне добра възможност за развитие на този пазар или друг, няма какво да ни спре да напуснем страната да развиваме бизнес навън и в един определен етап да се върнем. Опитваме се да сме гъвкави. Ако имаме възможност, няма да се замисляме.

За да си предприемач,
трябва усилена работа, всекидневно.

А кои са най-големите заблуди относно предприемачеството? Какви митове разбихте? За мен най-големите заблуди сякаш са, че да си предприемач, е да посещаваш събития и да си купиш готин лаптоп. Напротив – трябва усилена работа, всекидневно. И тя често е невидима за околните.

Твоите родители какво ти казват за правенето на бизнес в България? Казват, че е много трудно, несигурно и рисково, че утре не се знае докъде ще се развият нещата. В същото време ми повтарят, че сега е моментът. Казват: „Пробвай!“.

Какво те мотивира най-силно? За мен да си предприемач, означава две неща – да намериш хората, с които да работиш, и хората, за които да работиш. Удоволствие е да работиш с хора, които уважаваш, с които се забавляваш. Другото нещо, което ме мотивира, са нашите клиенти. Покрай тази работа успях да срещна прекрасни хора, които ме карат да си мисля, че нещата се развиват в положителна посока. Това ми дава сили всеки ден.

Казвали ли са ти, че си наивна? Постоянно ми го казват. Аз отговарям – може би съм наивна, но има нужда и от такива хора. Не може всички да са скептици, мнителни, циници.

Ако трябва да напишеш едно изречение като послание към следващия ви клиент- стартиращ предприемач, какво ще бъде то? Открий хората, с които искаш да работиш, и работи всеки ден за по-добрата комуникация в екипа!

Научи повече за успешната бизнес идея Ескрео във FacebookЛого на списание