Американска мечта на българи в САЩ
66 идеи за Русе
харесвам страницата

Български ветеринарен лекар в чужбина гради успешна кариера чрез отдаденост и трудолюбие

Интервю с д-р Антон Борисов

Сподели във Facebook


Здравейте, скъпи читатели. Искрено се радвам да представя следващия наш сънародник, който по професия е ветеринарен лекар. Към днешна дата той се катери смело по върховете на успеха както в личен, така и в професионален план. Той е млад, успешен и се занимава с благотворителност в свободното си време. Неговото име е Антон Борисов.

Прочететe повече за д-р Борисов и пъстрата му личност в нашия материал, където ще разберете как се преодоляват страхове, как се рискува, кое е важното в живота и как да бъдем себе си, за да израстваме всеки ден. Нашият гост ще ни разкаже за професионалния си опит и за ценностите, които придобиваш извън пределите на родината. Приятно четене!

Тази статия е част от книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи”, един проект на онлайн списание „Амбиция”.

Здравей, Антон, разкажи ни малко за себе си. Откъде си родом, какво си завършил и с какво се занимаваш към днешна дата? Казвам се Антон Борисов, на 30 години съм. Родом съм от град Русе. Завърших гимназия за европейски езици в родния си град с френски, английски и испански език.

Благодарение на г-жа Якова продължих образованието си във Ветеринарномедицинския факултет в град Стара Загора. Спечелих стипендии за обучение и практики две поредни години в ONIRIS (бел. ред.: Ветеринарна болница) в град Нант, Франция. След дипломирането ми се завърнах във Франция, където живях и работих като ветеринарен лекар в различни региони на страната, докато не се установих в Alsace – регион с уникални природни дадености, културно наследство и силна икономика. Но най-ценното в този регион си остават хората, които правят всичко това възможно.

В последните години като ветеринарен лекар и хирург лекувам и оперирам котки, кучета, зайци, костенурки и дори морски свинчета, плъхове, хамстери и пернати. Спешната медицина ми е любима. По време на дежурство никога не знаеш какъв случай може да дойде и трябва да се вземат решения на момента.

Също така съм и санитарен ветеринарен лекар в регион Alsace – Елзас , област Haut Rhin – О’ран.

Спешната медицина
ми е любима.
Антон Борисов - ветеринарен лекар в чужбина

Как реши да заживееш във Франция? В началото от любопитство, а след това много ми допадна начина на живот тук. Неограничените възможности за професионално развитие са също силен фактор, повлиял на решението ми.

Какво ти донесе и респективно какво ти отне една такава рязка промяна в адресната ти регистрация? Повярвах в себе си. Доказах сам на себе си, че мога да се справям с различните предизвикателства, които животът ми поднася и то за много кратко време. Преборих страховете си и започнах да ценя истинските и стойностни хора около мен. Започнах да ценя семейството повече, особено когато не мога да се виждам с всички толкова често, колкото ми се иска.

Среща на лекари в чужбина

Отговорността ми като ветеринарен лекар не е само към животното, но и към неговите стопани.

Виж повече за клиниката на д-р Борисов

Кои бяха основните трудности в началото, когато заживя във Франция? Трудностите ми бяха точно онези страхове, които имах по-рано и които успях да преборя. А именно, че може би няма да се справя, че ще допусна грешка, че някой ще пострада заради мен. Отговорността ми като ветеринарен лекар не е само към животното, но и към неговите стопани.

Трудностите ми бяха главно от професионално естество. Колкото и да си подготвен теоретично, практиката също е важна част. Отначало, като ми кажеха „докторе“, ми звучеше стряскащо, но това беше в началото. Сега най-щастлив съм, когато изписвам пациентите и те напускат клиниката на четири лапи.

Какво научи от французите? Научих, че не трябва да се отказваш от мечтите си. С много работа, упоритост и честност всеки, който има идеи, може да се реализира.

Кое тяхно качество харесваш и би искал и ние българите да усвоим, за да израстнем като нация? Има една любезност и учтивост, която трудно може да бъде описана. Трябва да си тук, да я усетиш, да я почувстваш сам. Винаги те поздравяват, подават ръка, пожелават ти всичко най-добро на раздяла. Уникално е. Създава наистина едно добро настроение. Всеки има своите ежедневни проблеми от различно естество, но един такъв жест на любезност не коства много за една по-ведра обстановка. Така наистина бихме живели по-добре и по-усмихнати и в нашата страна.

Джет майстор на Черно Море Спорт през лятото и зимата

Как обичаш да прекарваш свободното си време? Сподели за любимите си занимания извън клиниката. Разтоварвам се най-вече сред природата. Обичам да ходя на ски. Преходите със снегоходки в планината също са ми любими. И летните забавления са ми слабост. Най-много обичам планинското колоездене, да карам джет, каяк, уиндсърф. При всяка възможност пътувам колкото мога повече.

Ще те помоля да откроиш 3 неща, които ти допадат в живота зад граница. На първо място, може би приятелствата, които съм си създал тук. На второ място, това е професионалното ми развитие като специалист. На трето място, откроявам толерантността, това че се оценяват мислещите и работливите – без предразсъдъци за раса, пол или религия.

Твой съвет към всички наши сънародници в чужбина? Нека бъдем горди българи, независимо къде се намира всеки от нас. Нека обичаме родината си и не забравяме мястото, където сме се родили и израстнали. Дали ще живееш в София, Париж или Лондон, всеки сам избира пътя си. Аз обичам да казвам, че идвам от България, от Русе, че съм православен християнин. Това са нещата, с които се гордея.

Primum non
nocere.

Любима мисъл или цитат, който ти е пътеводител в живота Primum non nocere. В превод от латински означа: ‘’Преди всичко не вреди.’’

Сподели с какво българско се гордееш най-много Най-много се гордея с България. Всеки път, когато ме попитат къде се намира България и как изглежда – аз отговарям, че това е раят на света, където се раждат едни от най-красивите жени.

Тoва интервю е част от книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи”, един проект на онлайн списание „Амбиция”.

Научи повече за д-р Антон Борисов във FacebookЛого на списание