Благотворителност кауза
Ралица Паскалева актриса
харесвам страницата

Български предприемач работи с учени от цял свят

Интервю с Александър Найденов

Сподели във Facebook


  • От Иван Белчев
  • Снимки: личен архив
    Корица: На кея във Ванкувър, Канада, по време на най-голямата научноиздателска конференция в света (юни 2016)
  • януари 2017

Преди една година ви запознахме с Александър Найденов – един „врeмигрант” от Берлин и София.
Днес ви срещаме отново с него в рубриката „Update“, където следим какво се е случило с нашите събеседници във времето след първото им интервю за „Списание Амбиция“.

English: Forbes 30 Under 30 entrepreneur is working with scientists from all over the world

Александър и Нобеловият лауреат по икономика Ал Рот в Берлин (март 2016) Александър и Нобеловият лауреат по икономика Ал Рот в Берлин (март 2016)

PaperHive

Последните 12 месеца бях изцяло отдаден на фирмата ми PaperHive – софтуерна компания, базирана в Берлин и сътрудничеща си с Техническия университет в Берлин, която основахме с моя колега и скъп приятел д-р Андре Гаул. Работим с учени и академични издателства от цял свят. Преобразяваме четенето на академични книги и статии от изолиран процес в активна взаимопомощ и съвместна работа. През сайта ни могат да се намерят над 14 милиона научни документи, немалко от тях безплатни, които могат да бъдат дискутирани директно в полето, следвани и споделяни лесно. Учените четат между 12 и 25 часа на седмица, а ние им помагаме да работят много по-продуктивно с екипите си или широката научна общност. През 2017 г. ще разширим платформата и с функции, полезни и за студенти. Сред клиентите ни са едни от водещите биомедицински и университетски издателства от Европа и САЩ.

“Предприемачът е човек, който скача от скала и си построява самолет по пътя надолу.”

Думите на Рийд Хофман, основател на LinkedIn, много добре описват ежедневието ми. За една година се наложи да опознем от нулата академичноиздателската индустрия. Установихме бизнес отношения със стотици представители на фирми, някои от които имат повече опит в компаниите си, отколкото ние години на земята. Балансираш продажби, маркетинг, назначения, дългосрочно планиране… Наскоро постанових собствен рекорд за най-кратко работно пътуване в чужбина за обучаване на екип продажби на партньорска компания – сутрешен полет от Берлин до Лондон, привечерен обратно.

Най-трудното е да запазиш темпото и мотивацията задълго. Всеки ден имаш по поне пет провала и пет успеха и нямаш време и сили да си емоционален за тях.

Среща на Обединени идеи за България Откриване на Идеите – това сме ние 5 в аулата на Софийски университет (септември 2016)

Обединени идеи за България

Огромна промяна в последната година за мен бе оттеглянето от координаторската ми роля в „Обединени идеи за България”(ОИБ). Обновеният ни екип е невероятен, а новата ни председателка Диана Аладжова – истинско вдъхновение. Екипът с огромна енергия поддържа традиционните ни проекти като форума „Идеите – това сме ние” и започна нови инициативи. Без да разкривам нищо, ще споделя само, че и младите творци в България, и социалнопредприемаческата ни сцена ще бъдат страхотно изненадани от ОИБ съвсем скоро.

Времигранти

Десетки мои приятели се преместиха в България в последните месеци след години на следване в чужбина. Не казвам „завърнаха”, защото никога не са били наистина отделени от нея. Те са част от една огромна група от изключителни млади хора – родени през 80-те и началото на 90-те, и до съвсем скоро водеха студентски проекти и организации в страната и чужбина. Изключително мотивирани за голяма промяна в България. Щастлив съм да наблюдавам как тяхното призвание се превръща в професия и как техният глас се чува все по-силно и по-силно.

Научи повече за Александър Найденов в LinkedInЛого на списание