Милица Гладнишка
Антарктида семейство пингвини
Вилиян Стефанов
харесвам страницата

Ново списание за успешните примери в бизнеса

Интервю с основателя на „The Startup Magazine“ Вихрен Ганев

По професия той е софтуерен инженер, но казва, че още от студентските му години в него се заражда предприемаческия дух и оттогава непрестанно учи, развива се и опитва стартиране в различни насоки. И резултатът е налице: след 3 месеца разговори, търсене на партньори и съмишленици се оформя екип и списание „The Startup Magazine“ е вече факт.

Разкажи ни повече за списание „The Startup Magazine“? Идеята за списанието възникна от нуждата за проверен писмен източник на знания по темата за стартирането на бизнес. Източник, на който може да се има доверие. В интернет съществуват хиляди страници, даващи безкрайно много съвети по темата. Някои от тях са мнения на българи, други на чужденци. Някои от тях говорят за стартиране на специализиран блог, други за отваряне на физически магазин, но как може човек да бъде сигурен, че това би сработило в неговия случай?

Решението е създаване на списание, в което успели български предприемачи да споделят своите истории и опит. Вярвате или не, успелите хора се радват да споделят опита и вижданията си. Те са готови да помогнат на всеки, жаден за знания и съвети, и не го правят за пари или известност, а защото искат заедно да вървим напред. Всичко, което се изисква от вас, е да ги попитате.

Списанието цели да помогне точно на стартиращи предприемачи, хора с малък бизнес или много засилен интерес по темата. Основните теми, залегнати в него, са по общи въпроси, които често в началото пренебрегваме или недообмисляме. Но с това не се изчерпват полезните теми. The Startup Magazine включва и интересни истински истории, които си струва да се прочетат. Също теми за прилагане на предприемачеството в ежедневието ни, дори и за хора на „сигурна работа”. Вярвам, че и много опитните хора ще имат какво да научат и върху какво да се замислят, защото предприемачеството не може да се научи. То трябва да се изпробва и изживее.

Успели български предприемачи
споделят своите истории и опит
Списание Стартъп България

Първият брой вече е отпечатан и може да се поръча само онлайн. През времето за подготовка на броя, както при всяко бизнес начинание, списанието бе поредица от висоти и спадове. За щастие това не е първата ми бизнес инициатива и приех този период като нещо нормално, без хвърляне на излишни нерви и ресурси, а винаги имах записан на листа и план Б, което впоследствие се оказа и правилният начин за достигане на крайната цел. Пътят до брой едно или до първата версия на даден продукт започва с идея. Следва намиране на основен екип съдружници. Това е ключова дейност. В случая с The Startup Magazine това е Йордан Липчев, който е дизайнер на списанието и се грижи да харесате на външен вид цялото списание, което ще държите в ръцете си. След толкова години работа с Данчо, той все още успява да изненада с нестандартните си и много сполучливи решения, които допадат на аудиторията, независимо дали говорим за уеб дизайн, печатен дизайн или нещо по-специфично. Това за мен бе достатъчно да впрегна сили и енергия и докарам идеята за списание до реален продукт.

Разбира се, това не е всичко. Намирането на човек за корица и автори за статиите са другите две ключови дейности при изграждане на едно списание. Намиране на редактор, печатница, след това куриери за доставка и много други дребни, но важни уточнения, които съпътстват целия процес отначало до край.

Интересно е да споделя, че се стремя голямата част от темите в списанието да са непреходни. Това означава, че статиите са на теми, които не се влияят от времето. Те няма да станат „демоде” след 3-4 месеца или година, защото дават генерални съвети или предлагат широк обзор над цялата тематика. В The Startup Magazine няма да срещнете статия за новия IPhone, но може да срещнете статия за стартиране на бизнес с мобилни устройства – статия, която ще бъде също толкова вярна, ако бъде прочетена и след година. Авторите на първия брой са професионалисти, които се включиха със статии на изцяло доброволни начала. Всеки от тях отдели от личното си време и написа статия, в която споделя своя опит, виждания, успехи и грешки.

Екипът е особено благодарен на всички, осмелили се да направят поръчка и повярвали в инициативата, преди да са прочели отзиви за списанието.

Благодарение на вас успяхме да постигнем над 100 предварителни поръчки, което ни дава увереност, че списанието е дълго чакано и желано.

Вярваме, че с вашата помощ всеки следващ брой на The Startup Magazine ще бъде по-добър от предишния.

основателя на списанието Вихрен Ганев © Вихрен Ганев

Предимство на хартиените книги е, че когато се сетиш за определена идея от книгата, можеш веднага да я отвориш, да намериш и прочетеш абзаца.

Избери един силен абзац от първия брой и го сподели с читателите на „Амбиция” „Има толкова много трудности в предприемачеството, че ако човек се отказва на първата, втората, третата трудност, той няма да успее. Има страшно много горчивина, изтощение, работа до посред нощ, загуби и неуспехи. И докато мотивацията е на приливи и отливи, то с много труд и постоянство всяка цел става достижима.”
– Ивайло Христов

В момент, когато всички бълват онлайн издания, ти се решаваш на хартиено. Какви преимущества намираш в това? Истина е, че основната ми целева група е доста ясно изразена. Това са интелигентни хора със засилени интереси в бизнеса.

Всички знаем, че въпреки огромния възход на интернет, електронни магазини и електронни книги, продажбите на хартиени книги не спадат, а се покачват.

Когато хората купуват нещо, те предпочитат да получат реален физически продукт. Това важи в пълна сила за българите. Малко са онези, които са готови да платят за съдържание само за да могат да го отворят на компютъра си.

Предимство на хартиените книги е също: когато се сетиш за определена идея от книгата, можеш веднага да я отвориш, да намериш и прочетеш абзаца. В електронен вариант намирането на точните думи отнема доста време.

И последно, но не по важност – хартиеното издание остава. Можеш да ги събираш, даваш на приятели, да се връщаш след време и препрочиташ.

Вярвам, че уникалното и полезно съдържание е нещото, което оказва най-голямо влияние при избора за покупка на дадено издание, без значение хартиено или електронно.

Вихрен Ганев © Вихрен Ганев

Какви са вижданията ти за развитието на проекта? В рамките на два месеца след излизане на първия брой равносметката ще покаже, дали интересът към списанието е достатъчно голям и ако не – къде точно е проблемът. Фактът, че част от поръчалите първи брой, изявиха желание за абониране още преди да са получили първото издание, ни действа силно окуражително.

В случай на успех предвиждаме списанието да излиза 3 или 4 пъти в годината и постепенно да се увеличат тиражът и обемът му.

Възможно е списанието да излиза и в електронен вариант.

Все още сме малък екип и сме достатъчно гъвкави, за да успяваме да се нагаждаме към желанията на нашите читатели.

В края на 2018 година виждам The Startup Magazine с 1000 абоната и ежемесечни броеве.

Откъде може да се купи списанието? Списанието може да се закупи с поръчка на сайта или чрез съобщение към Facebook страницата.

След направена поръчка се уточняват детайлите по нея, включително нейната доставка, чрез телефонно обаждане.

Купете новия брой на списание „The Startup Magazine“Лого на списание