Книжка за оцветяване с български народни носии
Българин в Лондон
положително мислене
харесвам страницата

Хип-хоп танцьори се готвят за най-голямото състезание за танци в света

Интервю с танцьорите Пламен Андреев и Здравко Костадинов

Сподели във Facebook


Проектът Trap Show среща през 2014 година двама уникални професионалисти и влюбени в танца хип-хоп изпълнители и хореографи – Пламен Андреев (Пачо) и Здравко Костадинов. Следват многообразие от съвместни проекти, участия в България и чужбина, както и много забавления. Днес те преподават виртуално и реално и изпитват огромно удоволствие да мотивират учениците си да са свободни в танца и да са жадни за танца. Те предпочитат да общуват с езика на движенията в унисон с музиката, но между стъпките на танца всеки от тях ще ни каже по няколко думи за себе си:

Здравейте, На първо място искам да благодаря за поканата за това интервю. Като малък, когато съм се мотивирал от мои идоли, съм се надявал някога и аз да бъда вдъхновение за някого и мисля, че поканата от ваша страна е доказателство, че сме достигнали ниво да бъдем мотивация и вдъхновение за други, което ме радва. Казвам се Пламен Андреев, приятно ми е.

Здравейте, Аз съм Здравко Костадинов, хореограф и танцьор. Обичам новото, уважавам старото, развивам и творя танцовата хип-хоп действителност около мен. Харесвам киното и музиката, не чета книги, животът ми дарява достатъчно творби, в които да се вчитам. Eдно време щях да ставам програмист… ☺

мотивираме учениците си
да са свободни в танца и
да са жадни за него
Пламен Андреев хип-хоп танци

С какво ви привлякоха танците? Пачо: Танците ме привлякоха с възможността, която ти дават да изразяваш музиката, която обичаш. Харесваше ми как хора се движеха върху любимите ми парчета… движенията си подхождаха перфектно… не бях виждал преди такова нещо и адски много ми хареса. След това се записах и на танци, защото развивахме RnB стила в България с банда мои приятели: пеехме в църковен хор, създавахме RnB парчета и за да бъдем на ниво, част от стила беше да можем и да танцуваме. Така се записах на танци. Днес преподавам, имам собствен лейбъл за хип-хоп танци, нарича се Pachoville и съм горд да споделя, че днес се връщам от клас, където бях ученик, а преподавател пред мен беше… един от моите първи ученици. Това е едно от нещата, които напоследък ме правят много щастлив. Последните години работим усърдно със Здравко и мога да кажа, че за толкова кратко време направихме толкова много неща и това се дължи на факта, че можем да работим добре заедно. Самите ние си поставяме все по-високи цели и както може би знаете голямата ни цел в момента е да разцепим сцената на HIP HOP INTERNACIONAL. Това е най-голямото състезание за хип-хоп танци в света, провежда се всяка година в Las Vegas и на него могат да се видят всички най-големи имена от танцовата сцена.

Здравко Костадинов хореограф и танцьор

Здравко: Танците са готини и те правят щастлив. Като тийнейджър почнах с брейк танци – клипове и филми ме вдъхновяваха да се занимавам и да искам постоянно да тренирам и танцувам. В село Варвара (моето родно място) нямаше интернет, нямаше го още и Фейсбук – записвах клипчетата си на дискове, откъдето намеря, и ги пазех грижовно на харда си. Да научавам нови движения и да задобрявам, беше приоритет за мен. Идвайки в София да запиша висше, търсех брейк отбор, за който да продължа да тренирам. Уви! Попаднах в залата за латино танци и се запознах нашироко със салсата и кубинските ритми. След две години салса при Раул Торес реших да последвам сърцето си в хип-хоп танците и стъпих на класове в известното и много активно тогава Studio Dance Zonе. Още от първите тренировки бях поканен от Петя Димитрова (основател на Studio Dance Zone) да започна да преподавам хип-хоп (някъде по това време реших да не завърша и напуснах университета, за да се занимавам с танци). Последваха години на трупане на преподавателски опит, работа в музикални видео клипове, реклами и турнета. Някъде по средата реших да продължа сам и да изградя собствена зона с ученици, наречена Groovez, с която да творя и опознавам огромния свят на танците. В близкото минало, края на 2014-та, с Пачо започнахме да работим заедно по проекта ни Trap Show, след което последваха още много проекти, които реализирахме с голяма засилка и продължаваме…

Facing The Sun - Moonwalk Лунната походка

В един от последните ви проекти показвате модерни движения и стъпки чрез уроци в YouTube. Как се роди идеята и какво се случи с нея? Пачо: Да! Moonwalk – това са online уроци, които направихме съвместно с Facing The Sun. Идеята се роди от тях, потърсиха ни и пожелаха да го направят с нас, за което сме им крайно благодарни! Уроците са насочени към хора без опит в танците, по скоро фенове на тази музика, които искат да научат актуални хип-хоп движения. Трябва да отбележа, че след усвояването на всичките 12 епизода, съвсем спокойно може да се каже, че човек ще получи една прилична основа на хип-хоп танцьор. Силно ми се иска сега да кажа: очаквайте сезон 2. Ха-ха, но все още няма такъв план.

Здравко: Бяхме поканени от Facing The Sun да направим танцови уроци за Youtube. Идеята дойде от тях и ние направихме тестов епизод (смеем се на него и днес, малцина са го виждали :D). Препъни камъче беше измислянето на име, но след дни в чудене, на Пачо му дойде хрумката да се казва Moon Walk. Заснехме 4 епизода, които монтирах лека-полека цяло лято измежду класове, участия и забавления. След почти година действие по проекта имахме 4-те готови епизода, които ни осигуриха реализирането на още 8 епизода – тях направихме вече с екипа на SuperS4upen Motion Madness, и така сериалът започна – сезон с 12 епизода. В поредицата показахме много съвременни движения, както и емблематични/класически за стила хип-хоп, с които да запознаем българското общество под звуците, разбира се, на родни парчета. Стъпките са лесни и са адресирани към всеки! Забавлявайте се с тях ☺

Пачо
Здравко
Турне на Кока Кола в България

Основното е танците да ти носят удоволствие и да се радваш на резултатите, които постигаш, докато се кефиш.

Освен виртуални, давате и реални уроци. Какви са вашите ученици и каква е тяхната мотивация? Пачо: Моите ученици са Тhe best! Както казах, един от първите ми ученици вече преподава и това е страхотно. Учениците ми се развиват, виждам прогреса и това е гориво за мен да продължавам да ги уча на готини неща. Тяхната мотивация, честно казано, не знам каква е, но са в залата жадни за танци. Нямам търпение да ги видя отново!

Здравко: Да, водя отворени групи по хип-хоп танци в София. Учениците ми са супер. Какво да кажа, щом са дошли привечер на танци с мен, значи са позитивни хора, настроени да се забавляват. Основното е танците да ти носят удоволствие и да се радваш на резултатите, които постигаш, докато се кефиш. Това е! Мотивацията предполагам при всички е различна. Всеки намира себе си в различна светлина и от него зависи дали ще му хареса. Като учител полагам усилия да задържа тяхната мотивация, да им покажа какво е да се освободиш и да танцуваш.

Пачо и Здравко български танцьори

Участвате в музикални видео клипове, реклами и шоута. Изберете един проект и разкажете неговата история. Пачо: Това е много интересен въпрос. Проектът, за който избрах да разкажа сега, е Sahara feat. Mario Winans – Mine. Един ден, няма да забравя, се редях за банички на спирката на пазара на “Иван Вазов”. Тогава мисля, че бях още ученик в Полиграфията и ми звънна режисьорът Люси Иларьонов. Пита ме как съм и дали имам възможност да участвам в един много интересен проект на българска изпълнителка със световна звезда… и аз естествено отговорих: Да! Той бързаше и каза, че ще ми звънне скоро за подробности. Следващия път, като се чухме, го питам: Люси, коя е звездата, и той ми изстреля: Mario Winans. УУОООООУУУ! Това беше огромно за мен наистина, точно в този период слушахме, както казах, много RnB музика. Mario Winans присъстваше в нашия playlist нон стоп. Бяхме огромни фенове на всички от Bad Boy Records и това наистина беше сбъдната мечта за мен. Казвам го, защото танците сбъдват мечти, и това трябва да е ясно! Ха-ха… Процесът и всичко беше супер, имах и честта да бъда хореограф на проекта. Работихме тогава с Юли от Pachoville, както и с Милен, и Дидо от Studio Dance Zone по-онова време, и смятам, че се получи страхотен проект. Бяхме много лоши войници. Ха-ха. Гледайте го!

Здравко: Турнетата според мен са най-якото нещо. Пътуваш с готини хора и почти всяка вечер правиш шоу пред хиляди хора. За моя голяма радост успях цели 3 пъти да попадна в ежегодното турне на Coca-Cola в България. Последния път, през 2015-та, го сътворихме с Пачо. Бяхме главни хореографи и пърформъри в него. Погрижихме се за голяма част от хореографиите на сцена, вложихме и много реквизит, беше лудница – запалени мечове, факли, скейтове, трамплини… За всяко зададено парче трябваше да измислим костюми, реквизит и танц, които да впечатляват. Работихме дори със специалист по филмови пироефекти, който ни помогна да запалим самурайски мечове на сцената по време на изпълнението на Жана Бергендорф – самурай (имаше шаш и паника, но се справихме с положението без особени поражения :D). Няколко седмици тренировки преди, окрилен и мотивиран на старта му, и адреналин на самото шоу!

Чужбина ти отваря капаците.

Черпиш много неща,
различни от случващото се тук.

Практикували сте професията си на танцьор в чужбина. Какви ползи ви донесе това? Пачо: Чужбина ти отваря капаците, ако мога така да се изразя. Не че тук сме зле, но когато излезеш и обмениш опит, мирогледът ти се отваря. Обичам да пътувам… Пожелавам си много пътувания, свързани с танцови ангажименти през тази година.

Здравко:: Опитът, който получаваш извън родината, е безценен. Черпиш много неща, различни от случващото се тук. Работиш с хора, мислещи различно от теб, и това те кара да разшириш кръга на своите възможности.

Какво бихте посъветвали хората, които се стесняват да танцуват? Пачо: Човек ще ви обича, дори да танцувате зле… Така че няма от какво да се притеснявате… Просто танцувайте! 😉

Здравко: Няма нищо страшно, няма да боли! 😀

Научи повече за Пачо и Здравко във FacebookЛого на списание